Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

896 resultaten


ID: 200190 | Bouwkundig element

Kasteel Van Meldert

Waversesteenweg 1 (Hoegaarden)
Neogotisch landhuis, gebouwd in 1845 naar ontwerp van architect Auguste Vivroux ter vervanging van een 16de-eeuws landhuis, later ingericht door de Brusselse stadsarchitect Pierre Victor Jamaer. Het landhuis werd heropgebouwd na brand omstreeks 1880. Het landhuis met oudere kern bestaat uit een noord-zuid-georiƫnteerd, rechthoekig volume geheel opgetrokken in gobertange, met twee bouwlagen onder natuurleien zadeldak. De oranjerie is gebouwd in 1867 naar ontwerp van architect Hendrik Beyaert.


ID: 200187 | Bouwkundig element

Tramstation buurtlijn Overijse-Groenendaal

Albert Biesmanslaan 1 (Hoeilaart)
Goed bewaard voorbeeld van een station van de Buurtspoorwegen, dat typologisch en architectonisch sterke overeenkomsten vertoont met de kleinere treinstations op het platteland uit einde 19de-begin 20ste eeuw.


ID: 200186 | Bouwkundig element

Station Groenendaal met schuilplaats

Groenendaalsesteenweg 149 (Hoeilaart)
Spoorwegstation met schuilplaats, gebouwd in 1893-1896. Karakteristiek voor het station van Groenendaal is de vrij luxueuze uitvoering met overvloedig gebruik van natuursteen en grote aandacht voor het detail.


ID: 200185 | Bouwkundig element

Hoeve Hof ten Trappen

Hoevelaan (Hoeilaart)
Uitzonderlijk goed bewaarde 18de-eeuwse Brabantse vierkantshoeve met vier vleugels gegroepeerd rond een ruime binnenkoer waaronder een typisch asymmetrische langgschuur.


ID: 200333 | Archeologisch / Landschappelijk element

De Mot met gracht

Hulstraat (Hoeselt)
Goed bewaarde motte met ringgracht. De motte is begroeid met normale bosvegatie, echter zonder grote bomen en ligt te midden van weilanden.


ID: 201201 | Bouwkundig element

Grenspaal

Katteveldstraat (Hoeselt)
Kalkstenen grenspaal, gelegen op de grens van Werm, Hoeselt en Tongeren.


ID: 205260 | Bouwkundig element

Oorlogsgedenkteken

Gitsbergstraat (Hooglede)
Oorlogsgedenkteken voor de militaire en burgerlijke doden van Gits van beide wereldoorlogen, naar ontwerp van Alfons Noseda, plechtig onthuld op 30 mei 1920.


ID: 79506 | Bouwkundig element

Oorlogsgedenkteken

Dorpsstraat (Houthulst)
Oorlogsgedenkteken voor de militaire en burgerlijke doden van beide wereldoorlogen uit Klerken. Het gedenkteken is het werk van Antoon Van Parys uit Deinze en werd in 1924 onthuld.


ID: 79577 | Bouwkundig element

Standbeeld voor Armand Van Eecke

Iepersteenweg (Houthulst)
Oorlogsgedenkteken, na de Eerste Wereldoorlog opgericht door de familie ter nagedachtenis van adjudant Armand Victor Van Eecke naar ontwerp van beeldhouwer G. Pickery uit Brugge (gesigneerd). Het gedenkteken werd onthuld in 1919.


ID: 79583 | Bouwkundig element

Restanten van de Epernon-bunker met gedenkplaat voor Jean Taymans

Kloosterstraat (Houthulst)
Restanten van de zogenaamde 'Epernonbunker' met gedenkplaat. Deze Duitse bunker uit de Eerste Wereldoorlog maakte deel uit van de zogenaamde 'Brabant-linie' of de eerste Duitse linie. De gedenkplaat herinnert aan Jean Taymans, die hier op 28 november 1917 omkwam toen de bunker tijdens een aanval werd opgeblazen.