896 resultaten
ID: 201081 | Bouwkundig element
Zonnebeekseweg (Ieper)
Twee Britse militaire begraafplaatsen met doden uit de Eerste Wereldoorlog, die nu als één begraafplaats ingericht zijn, naar ontwerp van R. Blomfield en N.A. Rew. Potijze Chateau Lawn is lagergelegen dan Potijze Chateau Grounds Cemetery. De 'Cross of Sacrifice' staat op de scheiding van de twee begraafplaatsen, de 'Stone of Remembrance' op Potijze Chateau Grounds Cemetery. Het geheel is ommuurd en toegankelijk via een smeedijzeren hek.
ID: 201082 | Bouwkundig element
Zonnebeekseweg (Ieper)
Britse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste Wereldoorlog, ontworpen door R. Blomfield en N.A. Rew. Het is een trapeziumvormige begraafplaats, omheind door een bakstenen muur met centraal achteraan het 'Cross of Sacrifice'.
ID: 201083 | Bouwkundig element
Zonnebeekseweg (Ieper)
Britse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste Wereldoorlog, naar een ontwerp van R. Blomfield en W.H. Cowlishaw. Het betreft een langwerpige, ommuurde begraafplaats met smeedijzeren toegangshek, een 'Cross of Sacrifice', een 'Stone of Remembrance', een schuilhuisje en rijen witte graven. Het geheel wordt getooid met bloemperken, struiken en opgaande bomen.
ID: 201086 | Bouwkundig element
Zonnebeekseweg (Ieper)
Eén van de 22 demarcatiepalen, die in de eerste helft van de jaren 1920 zijn geplaatst door de Touring Club de Belgique, ter markering van symbolische plaatsen langs de voormalige frontlijn uit de Eerste Wereldoorlog. Deze demarcatiepalen, naar een ontwerp van de Franse beeldhouwer Paul Moreau-Vauthier, werden in drie varianten uitgewerkt: een Belgisch, Frans en Brits model. Demarcatiepaal nummer 20, een Brits model, markeert de plaats tot waar de Duitsers tijdens hun Lente-offensief (voorjaar 1918) geraakten langs de Zonnebeekseweg.
ID: 201174 | Bouwkundig element
Zwarteleenstraat (Ieper)
Hill 60 is één van de felst bevochten plaatsen in de ‘Ypres Salient’, een plaats die tijdens de Eerste Wereldoorlog maar liefst zeven keer van bezetter wisselde. De talloze gevechten, gasaanvallen en het dodelijke kat en muisspel in de ondergrond kostte het leven aan honderden Duitsers, Fransen en Britten, waarvan enkele tientallen hier wellicht nog steeds ergens begraven liggen. De site groeide uit tot een belangrijke gedenksite en heeft een hoge landschappelijke waarde, daar het gaat om een authentiek stuk oorlogslandschap, met talrijke obusputten, mijnkraters, (restanten van) bunkers en schuilplaatsen, loopgravenstructuren, enzovoort waarop ook enkele gedenktekens werden geplaatst.
ID: 308429 | Bouwkundig element
Zwarteleenstraat (Ieper)
Klein gedenkteken voor twee Franse verzetsstrijders en hun bijdrage aan verzetsdaden tijdens de Tweede Wereldoorlog.
ID: 200493 | Bouwkundig element
Kapellensteenweg 82 (Kalmthout)
Villa Erica, een bescheiden buitenverblijf in eclectische stijl van circa 1875, werd gebouwd door een Europeaan, die als consul in een subtropisch land verbleef.
ID: 201191 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Leopoldstraat 58 (Kalmthout)
De bouw van de synagoge werd in 1928 gerealiseerd, naar ontwerp van architect Jan Frans Beirens uit Kalmthout.
ID: 200119 | Landschappelijk element
Gemeentehuisstraat (Kampenhout)
De dorpskern van Kampenhout werd uitgebouwd langs de oude Dorpsstraat waarvan de scherpe, haakse bocht wordt beheerst door de neogotische Onze-Lieve-Vrouwkerk.
ID: 200183 | Bouwkundig element
Kerkstraat 34 (Kampenhout)
In 1883 liet het echtpaar Bouchez-Nijpels ter plaatse van een gesloopte hoeve, vlak tegenover de kerk, een villa bouwen voorzien van stallen en koetshuis en bijhorend park.