896 resultaten
ID: 200271 | Bouwkundig element
Mechelsesteenweg 2 (Kampenhout)
Dubbele schutsluis met kanaaldijken en een sluiswachterswoning uit het interbellum.
ID: 200245 | Bouwkundig element
Gemeenteplein 26 (Keerbergen)
Eenvoudige, modernistische zaalkerk naar ontwerp van 1965 van de Brusselse architecten F. De Smet en W. Lateir, gelegen ten zuiden van het Gemeenteplein en palend aan de Oudstrijderslaan.
ID: 206840 | Bouwkundig element
Haachtsebaan 54 (Keerbergen)
In 1880 wordt het huidige gemeentehuis voor het eerst kadastraal geregistreerd. De mutatieschets toont een rechthoekig hoofdvolume aan de Haachtsebaan met achterliggend een parallelle, kleine en ondiepe dienstvleugel.
ID: 206814 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Kasterland 1 (Keerbergen)
De Woning Valckernaers is een ontwerp van architect Van Der Meeren uit 1964. Een beperkt budget en de initiële vraag naar de mogelijkheid van een gefaseerde opbouw én naar een zichtbare houten zoldering waren in hoge mate beslissend voor uiteindelijk concept en vormgeving waarbij ook aandacht was voor de interactie met het omliggende tuinperceel.
ID: 200059 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Schrieksebaan 41 (Keerbergen)
De sinds 1525 vermeldde Bleyenberghoeve is één van de laatste historische hoeves maar ook één van de laatste historische gebouwen in het dorp. De omgrachte hoeve werd vermoedelijk reeds in de 16de eeuw opgericht door het nu verdwenen Mechelse nonnenklooster van Blijdenberg aan de rand van de heide van Keerbergen. Vandaag markeert een haag het historische perceel en de oorspronkelijke gracht rondom de hoeve ten zuiden en westen. De rest van de gracht is niet langer bewaard.
ID: 200854 | Landschappelijk element
Broektestraat, Keuzelingsstraat, Ommegangstraat, Schilderstraat (Kluisbergen)
Deze kasseiweg getuigt van een bepaalde, uiterst belangrijke en langdurige fase in de evolutie van infrastructuurwerken in casu de wegenbouw. Om industrieel-archeologische redenen zijn de technische kenmerken van langs- en dwarsprofielen, de fundering en afboording van belang.
ID: 200857 | Landschappelijk element
Paterbergstraat (Kluisbergen)
Deze kasseiweg getuigt van een bepaalde, uiterst belangrijke en langdurige fase in de evolutie van infrastructuurwerken in casu de wegenbouw.
ID: 200744 | Bouwkundig element
Stationsstraat 12 (Kluisbergen)
Tweelaagse 19de-eeuwse woning van vijf traveeën onder pannen zadeldak, mogelijks teruggaand op een oudere kern.
ID: 201180 | Bouwkundig element
Hazegrasstraat 100 (Knokke-Heist)
De badplaatsen Duinbergen (1901) en Het Zoute (1908-1909) worden ontwikkeld in het begin van de 20ste eeuw op initiatief van respectievelijk de "Société Anonyme de Duinbergen" en de "Société Anonyme Compagnie Immobilière Le Zoute". Zo worden Duinbergen en Het Zoute als typische "tuinbadplaatsen" uitgebouwd met uitgesproken pittoresk en -vooral wat Het Zoute betreft- residentieel karakter. In het interbellum, wordt de villabouw er in hoog tempo verder gezet. Dit leidt reeds vóór 1928 in Het Zoute tot de aangevoelde noodzaak het afvalwater te zuiveren met dien verstande dat dit als een staaltje van progressief technologisch- en milieudenken moet worden beschouwd. Het gaat hier namelijk over één van de eerste waterzuiveringsstations voor afvalwater in Europa en het oudste van het land. Het waterzuiveringsstation werd al vóór W.O. I door Ir Putzeys gepland. In 1928 nam het ge
ID: 308412 | Bouwkundig element
Allaertshuizenstraat (Koksijde)
Eén van drie betonnen militaire posten van geallieerde makelij uit de Eerste Wereldoorlog nabij het Hof Ter Bommelaere te Wulpen. Deze constructie ligt in een weide tegen de Bommelaerevaart.