896 resultaten
ID: 212728 | Bouwkundig element
Allaertshuizenstraat 2 (Koksijde)
Eén van drie betonnen militaire posten van geallieerde makelij uit de Eerste Wereldoorlog nabij het Hof Ter Bommelaere te Wulpen. Deze constructie bevindt zich ten zuidoosten en is tegen de boerderijgebouwen aan gebouwd.
ID: 308411 | Bouwkundig element
Allaertshuizenstraat 2 (Koksijde)
Eén van drie betonnen militaire posten van geallieerde makelij uit de Eerste Wereldoorlog nabij het Hof Ter Bommelaere te Wulpen. Deze constructie bevindt zich ten noordwesten van de hoeve.
ID: 201185 | Bouwkundig element
Generaal Hély D'Oisselstraat 7 (Koksijde)
Vakantiewoning, gebouwd onder de naam Zonnig Hoekje, voor A. Pieraerts naar een ontwerp van Camille Van Elslande uit 1912. In 1937 ten zuidoosten uitgebreid met twee kamers door de toenmalige eigenaar. Inplanting bovenop het duin waarvan de voet versterkt is door middel van een omlopende bakstenen muur met in 1935 ingebrachte garage. Duinhuis van het bel-etagetype; witgeschilderde baksteenbouw op gepikte plint. Sokkelvormende begane grond; afgeschuinde hoek- én dienstdeurtravee met ronde oculus onder getrapte overstek, tussen steunberen.
ID: 201450 | Bouwkundig element
Jaak Van Buggenhoutlaan (Koksijde)
Gedenkteken ter ere van Belgische en geallieerde piloten uit beide wereldoorlogen, in de vorm van een vuurtoren. De bas-reliëfs van het gedenkteken zijn van de hand van beeldhouwer Witterwulghe. Het gedenkteken werd onthuld in 1951.
ID: 301644 | Bouwkundig element
Kinderlaan , Nieuwpoortsteenweg (Koksijde), Kinderlaan (Nieuwpoort)
Deze grote bunkersite omvat de restanten van de Kustbatterij WN Karthauserdünen of de ex kustbatterij Groenendijk Plage. Deze site was de eerste opstelling van deze kustbatterij. Zoals de andere leger kustbatterijen stond deze op bijna twee kilometer van de kust. Al in 1941 was er op deze plaats een batterij. De site omvat twee soorten Wellblech bunkers voor manschappen en verschillende kleine constructies voor opslag of munitie. Het is opmerkelijk dat hier ook enkele bunkers uit de Eerste Wereldoorlog aanwezig zijn.
ID: 201184 | Bouwkundig element
Koninginnelaan 65 (Koksijde)
Het programma voor het duinhuis als familiaal vakantieverblijf is eenvoudig maar de locatie is uitdagend en lijkt de opdracht des te boeiender te hebben gemaakt. Vierkante basisvorm van circa 10 meter x 10 meter, een kubusvormig hoofdvolume met twee bouwlagen en overstekende dakrand bovenop het duin.
ID: 201189 | Bouwkundig element
La Charitéstraat 12 (Koksijde)
Vakantiewoning van 1923- '24 naar ontwerp van de Koksijdse architect G. Lejeune. Inplanting bovenop het duin, één der hoogste van het centrum van de badplaats, en toegankelijk via een bakstenen steektrap. Gearticuleerde plattegrond met rechthoekig basistracé. Twee bouwlagen van gele bakstenen met gebruik van rode voor de plint en afwerking van boogvelden; gevelsteen met opschrift. Typerende gebogen loggia en trapezoïdale erker, beide van hout en oplopend.
ID: 201459 | Bouwkundig element
Leopold II Laan (Koksijde)
Het gedenkteken voor de militaire en burgerlijke doden van Oostduinkerke staat opgesteld in een perk naast de Sint-Niklaaskerk, gelegen langs de Leopold II laan, ter hoogte van de Dr. Brassinnestraat.
ID: 212731 | Bouwkundig element
Polderstraat (Koksijde)
Betonnen militaire post voor radiotelegrafie, gebouwd door een Franse territoriale geniecompagnie in oktober 1916 onder leiding van Cousin en Leguay.
ID: 201188 | Bouwkundig element
Robert Vandammestraat (Koksijde)
Britse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog, naar een ontwerp van E. Lutyens en G.H. Goldsmith. De toegang tot de begraafplaats wordt geflankeerd door twee pijlers uit witte natuursteen, bekroond met een urne. Er zijn twee schuilhuisje, een 'Stone of Remembrance' centraal vooraan en een 'Cross of Sacrifice' centraal achteraan. De witte graven liggen verspreid over zes perken.