Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

896 resultaten


ID: 201449 | Bouwkundig element

Oorlogsgedenkteken

Robert Vandammestraat (Koksijde)
Gedenkteken voor de militaire en burgerlijke doden van Koksijde van beide wereldoorlogen, naar ontwerp van beeldhouwer Egide Rombaux. Het gedenkteken werd onthuld in 1929. Het gedenkteken koos voor het thema van een schip, dat als zinnebeeld voor België de oorlogsstorm doorstaat.


ID: 201186 | Bouwkundig element

Cottage La Vigie

Verdedigingslaan 9 (Koksijde)
Britse bunker uit de Eerste Wereldoorlog, gebouwd in het voorjaar van 1916, waarop na de oorlog een villa in Engelse cottagestijl gebouwd werd naar ontwerp van Gaston Lejeune.


ID: 201451 | Bouwkundig element

Gedenkteken voor de 4de legerdivisie

Veurnekeiweg (Koksijde)
In een speciaal daartoe aangelegd park, omgeven door een lage aarden omwalling bezet met bomen, staat een complex van gedenktekens bestaande uit een monumentale gedenksteen voor de 4de legerafdeling op de achtergrond en gedenkstenen voor de onderscheiden linieregimenten aan de zijkanten. In het midden van het park bevindt zich de zuil voor baron du Faing d'Aigremont. Helemaal vooraan in het park ligt een rotsblok met daarop twee gedichten. Dit militair gedenkteken wil herinneren aan de Belgische 4de Legerdivisie en haar rol tijdens de Eerste Wereldoorlog.


ID: 201187 | Bouwkundig element

Home Edouard Pecher

Veurnelaan 109 (Koksijde)
Home opgericht op initiatief van de liberale mutualiteiten uit Brussel in het jaar 1937 naar ontwerp van ingenieur architect Marcel Simon. In 1948 werd het gebouw uitgebreid naar ontwerp van architect G. De Bruyker in aansluitende bouwtrant met een washuis. Voortuintje afgezet door middel betonnen afsluiting; rode bakstenen pijlers markeren de vier toegangen.


ID: 205984 | Bouwkundig element

Strandaccommodatiecomplex

Zeedijk 442A (Koksijde)
Het strandaccommodatiecomplex met omlopend betegeld terras, betonnen keermuurtjes en flankerende trappartijen heeft een uurwerktoren met verlichting, badsein, temperatuuraanwijzing en een onderbouw waarin een krantenkiosk wordt voorzien. Het ontwerp uit 1953 is van de Oostendse architect Silvain Smis.


ID: 16498 | Bouwkundig element

Gedenkteken voor de Zoeaven

Zouavenplein (Koksijde)
Gedenkteken ter herinnering aan de deelname van de Zoeaven aan de Eerste Wereldoorlog. Het gedenkteken, vervaardigd uit granit bleuté, werd ontworpen door de Parijse architect René Clozier en werd in 1934 onthuld. Het geheel bestaat uit een ovaalvormig terras met geelbakstenen wanden, met twee gedenkplaten die ter hoogte van de trappen aan de westkant zijn aangebracht. Centraal op het terras staat een gedenkzuil in een cirkelvormig bloemperk.


ID: 200103 | Bouwkundig element

Kasteel en hoeve Hogemeyer

Hoogemeyer 3-4 (Kortenaken)
Voormalig achterleen van het leenhof van Brabant en zetel van een kleine heerlijkheid. In het derde kwart van de 18de eeuw te dateren kern van het dubbelhuistype met schilddak en daarnaast de rond 1863 te dateren uitbreiding met onder meer het obligate torenaccent in neo-Louis XV-stijl. Achter het kasteel bevindt zich de circa 1860 gebouwde kasteelhoeve.


ID: 200116 | Bouwkundig element

Villa Lurmann

Leuvensesteenweg 330 (Kortenberg)
Gebouwd in 1903 in opdracht van de Duitse handelaar Lurmann vormt deze vrijstaande villa het sluitstuk van de art-nouveauperiode van Emiel Van Averbeke.


ID: 200656 | Bouwkundig element

Vakwerkschuur met hekwerk

Printhagendreef (Kortessem)
De vakwerkschuur is een dienstgebouw behorende tot de kasteelhoeve van het kasteel van Printhagen, aan de overzijde van de Printhagendreef. Het hek is een restant van een oude dreef, die dwars op de Printhagendreef uitkomt.


ID: 200651 | Bouwkundig element

Hoeve Sioengoed

Beekstraat 109 (Kortrijk)
Oud hoevesite, gelegen aan de zuidelijke rand van de Kortrijkse agglomeratie. De hoeve behoorde rond 1747 toe aan het toenmalige Klooster van het Sioen binnen Kortrijk; rond 1770 wordt het klooster van Sint-Katharina als eigenaar vermeld. Stopzetting van landbouwactiviteiten in jaren 1970.