896 resultaten
ID: 59560 | Bouwkundig element
Gentsesteenweg (Kortrijk)
Gedenkteken ter herinnering aan de laatste dagen van het Geallieerde Bevrijdingsoffensief en meer bepaald aan de rol van het 'Newfoundland Regiment' tijdens dit offensief. Het gedenkteken met een bronzen kariboe, naar ontwerp van de Britse beeldhouwer Basil Gotto, werd in 1924 onthuld. Voor de inplanting van het gedenkteken werd een beroep gedaan op de Nederlandse landschapsarchitect R.H.K. Rochius.
ID: 308469 | Bouwkundig element
Grote Markt (Kortrijk)
Gedenkteken voor de militaire en burgerlijke doden uit beide wereldoorlogen. Stadsarchitect Joseph Demeere tekende het gedenkteken uit. Voor het vervaardigen van de sculpturale delen ervan werd een beroep gedaan op beeldhouwer Godfried Devreese uit Kortrijk. Het gedenkteken werd onthuld op 15 juli 1923. Op een gedenkmuur zijn op een witmarmeren plaat een buste van Albert I in profiel en twee bronzen reliëfplaten aangebracht. Voor de gedenkmuur ligt een brullende leeuw. De bronzen platen zijn gegoten bij de bronsgieterij Fonderie Nationale des Bronzes uit Sint-Gillis.
ID: 59832 | Bouwkundig element
Koning Albertpark (Kortrijk)
Centraal in een park gelegen monumentaal gedenkteken naar ontwerp van architecten Libotte en Fontaine in samenwerking met beeldhouwer Alfred Courtens. Het gedenkteken ter herinnering aan de Slag aan de Leie in mei 1940, werd ingehuldigd in 1957. Vlakbij staat een gedenksteen van Luikse oud-strijders.
ID: 200875 | Bouwkundig element
Kallebeek (Kruibeke)
Het voormalige stoompompstation van het Basel- en Rupelmondebroek werd in 1889 gebouwd. De hele constructie werd gemaakt naar ontwerpen van ingenieur Korevaar uit Delft.
ID: 200842 | Landschappelijk element
Huisepontweg, Wannegemdorp (Kruisem)
Deze 3 meter brede kasseiweg, die de verbinding tussen Wannegem-Lede en Huise vormt, getuigt van een bepaalde, uiterst belangrijk en langdurige fase in de evolutie van infrastructuurwerken, in casu de wegenbouw.
ID: 200929 | Landschappelijk element
Lozermolenstraat, Lozerstraat (Kruisem)
De Lozerstraat is de belangrijkste nog gekasseide dorpsstraat. Gekasseide wegen behoren tot het erfgoed van Vlaanderen.
ID: 212464 | Bouwkundig element
Markt (Kruisem)
Oorlogsmonument voor de gesneuvelden en burgerlijke slachtoffers van Kruishoutem, van beide Wereldoorlogen.
ID: 200841 | Landschappelijk element
Nokeredorpstraat (Kruisem)
Deze kasseiweg getuigt van een bepaalde, uiterst belangrijke en langdurige fase in de evolutie van infrastructuurwerken in casu de wegenbouw.
ID: 200873 | Landschappelijk element
Wannegem-Ledestraat (Kruisem)
De Wannegem-Ledestraat vormt de verbinding tussen de dorpskommen van Wannegem en Lede met verspreide bebouwing in de omgeving van de dorpskernen.
ID: 200482 | Bouwkundig element
Veerledorp (Laakdal)
Dorpspomp van 1877 naar ontwerp van P.J. Taeymans. Geblokte basis met waterbekkens, waterlijsten met schelpmotieven en bekronende zuil met topvaas.