Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

896 resultaten


ID: 200105 | Bouwkundig element

Onderwijzerswoning

Reedijk 1 (Merchtem)
Voormalige onderwijzerswoning van de jongensschool van Merchtem, gebouwd omstreeks 1863-1864 naar ontwerp van provinciaal architect Louis Spaak.


ID: 200879 | Bouwkundig element

Sint-Anna-ommegang

Dorpsstraat 4, 14, Koning Albert I-Plein, Lindestraat, Pontstraat, Rid. A. Stas de Richellelaan 21, Sint-Annastraat (Merelbeke)
De ommegang omvat als eerste statie een grotere kapel of hoofdkapel in de noordwesthoek van het Koning Albert I-plein. Tussen deze Sint-Annakapel en de parochiekerk werden in 1868 zeven ommegangskapellen heropgericht. Als negende statie in de ommegang fungeert een kruisbeeld op het kerkhof voor de kerk.


ID: 200902 | Landschappelijk element

Kasseiweg Houtenmolenwegel

Houtenmolenwegel (Merelbeke)
De gekasseide weg is een deel van een langere rechtlijnige straat die noordoostwaarts richting Moortsele leidt en is gelegen op de Asselkouter. Het gekasseide deel behoort tot het deel van deze kouterweg tussen Ruspoel en Hundelgemsesteenweg.


ID: 212468 | Bouwkundig element

Oorlogsmonument

Hundelgemsesteenweg (Merelbeke)
Het beeld toont een jonge overmoedige soldaat sprekend van durf met naast hem een wakende leeuw. De beeldhouwer van dit gedenkteken is Aloïs De Beule. Dit oorlogsmonument werd na de Tweede Wereldoorlog uitgebreid met de namen van de gesneuvelden en burgerlijke slachtoffers.


ID: 200907 | Landschappelijk element

Kasseiweg

Munteplein, Ruspoel, Torrekensstraat, Zink (Merelbeke)
Het gekasseide wegdek van Munteplein en begin van Ruspoel is een onderdeel van een historisch wegenpatroon in Munte en affirmeert sterk het historisch karakter van het huidig dorpscentrum van Munte, geconcentreerd aan het Munteplein.


ID: 200901 | Archeologisch / Bouwkundig / Landschappelijk element

Kerkhof en calvarieberg, site met motte

Torrekensstraat (Merelbeke)
Ongeveer 250 meter verwijderd van de huidige kerk, ligt de begraafplaats van Munte met ovaalvormig oud kerkhof. Binnen het oude kerkhof stond de vroegere kerk van Munte; daarachter sluit een beboomde kleine heuvel met houtkant aan, voorheen bekend staand als calvarieberg, met bovenop een grafkapel. De motte kan aanzien worden als een klein en zeer vroeg voorbeeld van een castrale motte en klimt mogelijk op tot de 9de-10de eeuw. Mogelijk van in de 16de eeuw en minstens sinds de eerste helft van de 17de eeuw deed de motte dienst als calvarieberg bij de kerk. De huidige kapel van circa 1880 met uitgesproken neogotische bouwstijl bezit architecturale allure.


ID: 200693 | Bouwkundig element

The Island of Ireland Peace park

Armentierssteenweg (Mesen)
'The Island of Ireland Peace Park' of het 'Ierse vredespark' wil een nationaal gedenkteken zijn waarbij alle Ieren herdacht worden die omgekomen zijn tijdens de Eerste Wereldoorlog, en dit zonder rekening te houden met afkomst, religie of militaire eenheid. Het gedenkteken met een 'round tower', naar ontwerp van de architecten John O'Grady en Toon Breyne, werd in 1998 ingehuldigd.


ID: 32790 | Bouwkundig element

New Zealand Memorial Park

Nieuw Zeelandersstraat (Mesen)
Het New Zealand Memorial Park is een site met gedenkteken, opgericht ter herinnering aan de Nieuw-Zeelandse divisie. Het gedenkteken werd onthuld in 1924.


ID: 308382 | Bouwkundig element

Duitse militaire post 1 New Zealand Memorial Park

Nieuw Zeelandersstraat (Mesen)
Eén van twee Duitse bunkers in het New Zealand Memorial Park, die tijdens de Eerste Wereldoorlog werden opgetrokken als deel van de Duitse eerste linie. Deze bunker, opgetrokken aan de hand van geprefabriceerde betonblokken, betreft de meest noordelijke bunker.


ID: 308383 | Bouwkundig element

Duitse militaire post 2 New Zealand Memorial Park

Nieuw Zeelandersstraat (Mesen)
Eén van twee Duitse bunkers in het New Zealand Memorial Park, die tijdens de Eerste Wereldoorlog werden opgetrokken als deel van de Duitse eerste linie. Deze bunker betreft de meest zuidelijke bunker en is opgetrokken aan de hand van beton, gegoten tegen een houten bekisting.