896 resultaten
ID: 308378 | Bouwkundig element
Westendelaan (Nieuwpoort)
Eén van de 22 demarcatiepalen, die in de eerste helft van de jaren 1920 zijn geplaatst door de Touring Club de Belgique, ter markering van symbolische plaatsen langs de voormalige frontlijn uit de Eerste Wereldoorlog. Deze demarcatiepalen, naar een ontwerp van de Franse beeldhouwer Paul Moreau-Vauthier, werden in drie varianten uitgewerkt: een Belgisch, Frans en Brits model. Hier betreft het een Belgisch model.
ID: 206854 | Bouwkundig element
Aalstersesteenweg 83, 83A (Ninove)
Hoekperceel bebouwd in 1928-29 voor textielproducent Georges Cohen in modernistische stijl naar ontwerp van Henry van de Velde. Het is een van de vroegste ontwerpen na de terugkeer van Henry van de Velde naar België. Het pand bestaat uit een directeurswoning, technische ruimtes en een textielatelier. De verschillende functies van het pand zijn in de gevels herkenbaar dankzij de volumewerking, raampartijen en gevelafwerking wat representatief is voor de architect in deze periode.
ID: 200895 | Bouwkundig element
Gemeentehuisstraat 1 (Ninove)
19de-eeuwse bakstenen constructie van een enkele bouwlaag en een trappenpui met smeedijzeren borstwering die leidt naar de inkomdeur op de bel-etage. Het souterrain wordt aan weerszijden van de trappenpui door een raam verlicht. Het bakstenen gevelparement wordt afgewisseld door het gebruik van witte natuursteen.
ID: 212477 | Bouwkundig element
Halsesteenweg (Ninove)
Oorlogsmonument Eerste en Tweede Wereldoorlog voor de gesneuvelden en burgerlijke slachtoffers van Meerbeke. Sterk beeldbepalend en monumentaal oorlogsgedenkteken, staande in een ruim grasplein met aan weerszijden van de stenen balustrade een monumentale taxus. Groots monumentaal complex uit natuursteen bestaande uit een beeldengroep met centraal een dood opgebaarde soldaat.
ID: 212476 | Bouwkundig element
Kerkplein (Ninove)
Oorlogsmonument Eerste en Tweede Wereldoorlog voor de gesneuvelden, weggevoerden en weerstanders van Ninove.
ID: 200897 | Bouwkundig element
Nieuwstraat 2 (Ninove)
Grotendeels gemoderniseerd schoolcomplex met toegang via een nog oude in baksteen opgetrokken vleugel in de Nieuwstraat 2. De aan het kerkhof grenzende vleugel bestaat uit een deels neoclassicistisch geïnspireerde, deels neogotische baksteenbouw, daterend uit de tweede helft van de 19de eeuw. Door zijn gevarieerde uitwerking contrasteert deze vleugel wel met de schoolmuur in de Sint-Berlindisstraat en vooral met de wat jongere neogotische vleugel van 1901 in de Nieuwstraat waarvan de architectuur eenvormiger en strakker aandoet.
ID: 205232 | Bouwkundig element
3de en 23ste Linieregimentsplein (Oostende)
Oorlogsgedenkteken voor de doden van het 3de en 23ste Linieregiment, naar ontwerp van de Brusselse beeldhouwer Marcel Rau en de Brusselse architect Georges Hendrickxi, ngehuldigd in 1922. Het stelt een gevleugelde vrouwelijke figuur voor die een lauwerkrans omhoog houdt. Rond het gedenkteken werd een plantsoen ingericht.
ID: 56603 | Bouwkundig element
Duinenstraat 147-149 (Oostende)
Het domein Raversijde omvat het openluchtmuseum Atlantikwall met bovengronds en ondergronds erfgoed uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog, met name van de Batterij Aachen uit de Eerste, en het Stützpunkt Bensberg en Batterij Saltzwedel-neu uit de Tweede Wereldoorlog. Het omheinde domein bevat ook koninklijk erfgoed, waaronder het paviljoen van Prins Karel. Buiten het domein zijn nog koninklijke paardenstallen terug te vinden, evenals enkele bunkers en restanten van de Batterij Saltzwedel-neu en het steunpunt Bensberg.
ID: 308478 | Bouwkundig element
Veerbootstraat (Oostende)
Duitse 'Luftschutzbunker' uit de Tweede Wereldoorlog, opgetrokken in een militaire kazerne. Dergelijke bunkers werden gebouwd om de militairen en burgerbevolking te beschermen tegen geallieerde bombardementen. De betonnen constructie met enorme afmetingen wordt gekenmerkt door een spits zadeldak.
ID: 200128 | Landschappelijk element
Dries (Opwijk)
De Dries heeft een oppervlakte van 1 hectare 31 centiare en bestaat uit twee driehoekige pleinen.