Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

896 resultaten


ID: 200845 | Landschappelijk element

Kasseiweg Zwijndries

Zwijndries (Oudenaarde)
Deze kasseiweg getuigt van een bepaalde, uiterst belangrijke en langdurige fase in de evolutie van infrastructuurwerken in casu de wegenbouw. Om industrieel-archeologische redenen zijn de technische kenmerken van langs- en dwarsprofielen, de fundering en afboording van belang.


ID: 200172 | Bouwkundig element

Serristenwoning Charliers

Mollenberg 10 (Overijse)
Driegevelvilla met vrijwel vierkante plattegrond, opgetrokken in baksteen met beperkt gebruik van natuursteen, in 1924 gebouwd door architect Mariën.


ID: 200174 | Bouwkundig element

Serristenwoning Raussens met serres

Solheide 16 (Overijse)
Ruime drie traveeën brede woonst met symmetrische gevelbehandeling, serres en een vrijstaand bijgebouwtje waarin de druiven werden verpakt, circa 1900 door Eugène Raussens opgetrokken.


ID: 200029 | Bouwkundig element

Sanatorium Joseph Lemaire

Waversesteenweg 331 (Overijse)
Het complex bestaat uit een kruisvormig hoofdgebouw - het sanatorium - en verschillende, over het terrein verspreide dienstgebouwen die architecturaal één geheel vormen, gebouwd in 1936-1937 naar ontwerp van Maxime Brunfaut.


ID: 200654 | Bouwkundig element

Afspanning Het Bergsken

Bergskenstraat 2-4 (Peer)
Aan de hoek van een dwarsstraatje naar Burkel toe, bevindt zich de hoeve met afspanning Het Bergske, in kern teruggaand tot 1730, mogelijk tot 1684.


ID: 200028 | Bouwkundig element

Vierkantshoeve Hof Ten Roetaert

Neerstraat 42 (Pepingen)
Vierkantshoeve met woonhuis, schuur en stallen, inrijpoort met bouwdatum 1789, uitbreidingen en aanpassingen uit de 19de eeuw, achter de hoeve ommuurde moestuin, complex toegankelijk via kasseiweg met op de hoek een kapel met linde.


ID: 201105 | Bouwkundig element

Hoeve en herberg De Helle

Trop 11 (Pepingen)
19de-eeuws complex, bestaat uit een éénlaags bakstenen woonhuis en klein buitentoiletmet in het verlengde een lemen vakwerkschuur, achteraan een omhaagde moestuin en tegen de straat een bakstenen bakhuis.


ID: 201444 | Bouwkundig element

Hopast

Abeelseweg 232 (Poperinge)
De ast en de hoeve maken deel uit van het landschap 'Vleterbeek'. De site staat weergegeven op het primitief kadasterplan van circa 1835 als een hoeve bestaande uit losse bestanddelen. In 1947 worden vier nieuwe landgebouwen, waaronder de huidige ast, opgetrokken. Vermoedelijk is de huidige ast een oudere constructie.


ID: 200988 | Bouwkundig element

Reninghelst New Military Cemetery

Baljuwstraat (Poperinge)
Britse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste Wereldoorlog, naar ontwerp van R. Blomfield en N.A. Rew. De rechthoekige, ommuurde begraafplaats bevat een 'Cross of Sacrifice', 'Stone of Remembrance' op een geplaveid terras, een schuilgebouw en vijf perken met witte grafstenen. Het geheel wordt getooid met bloemperken, struiken en opgaande bomen.


ID: 200946 | Bouwkundig element

Lijssenthoek Military Cemetery

Boescheepseweg (Poperinge)
Grootste Britse militaire begraafplaats in België met doden uit de Eerste Wereldoorlog, naar ontwerp van R. Blomfield. De begraafplaats wordt omheind door hagen, behalve aan straatzijde waar een monumentaal poortgebouw met een groot smeedijzeren hekken en een lage bakstenen muur de begraafplaats afbakenen. Er is een 'Stone of Remembrance', een 'Cross of Sacrifice' en een groot schuilgebouw. De begraafplaats wordt getooid met vele - opgaande, solitaire en markerende - bomen, bloemperken en struiken. Vele 'headstones' voor Britse doden zijn vervaardigd uit het grijzere hopton wood, terwijl de meer dan 650 Fransen onder een grafkruis liggen.