Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

896 resultaten


ID: 200858 | Landschappelijk element

Kasseiweg Oude Kruisberg

Oudestraat (Ronse)
Deze kasseiweg getuigt van een bepaalde, uiterst belangrijek en langdurige fase in de evolutie van infrastructuurwerken in casu de wegenbouw. Om industrieel-archeologische redenen zijn de technische kenmerken van langs- en dwarsprofielen, de fundering en afboording van belang.


ID: 201048 | Bouwkundig element

Oorlogsmonument ontworpen door Valentin Vaerwyck

Sint-Martensstraat (Ronse)
Het gedenkteken voor de oorlogsslachtoffers naar ontwerp van architect Valentin Vaerwyck werd op 3 juni 1923 onthuld. Het beeldhouwwerk werd uitgevoerd door Godried Devreese uit Schaarbeek en Oscar Sinia, de aannemer was Bruxelman uit Ledeberg.


ID: 200073 | Bouwkundig element

Pastorie Sint-Martinusparochie

Pastoor Cuylitsweg 2 (Roosdaal)
In 1761 gebouwde classicistische plattelandspastorie opgevat als een éénlaags, zeven traveeën breed dubbelhuis afgedekt met mansardedak, in 1866 aan de voorzijde afgesloten door een bakstenen muur.


ID: 200168 | Bouwkundig / Landschappelijk element

De Wijnmuur

Wezemaal (Rotselaar)
De Wijnmuur is momenteel zichtbaar over een lengte van 1546 meter, oorspronkelijk een circa 3 kilometer lange muur, opgetrokken in de eerste helft van de 19de eeuw om de wijngaarden op de zuidhelling tegen de koude noordenwind te beschutten.


ID: 200171 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand

Beninksstraat (Rotselaar)
Wegkapel op rechthoekige plattegrond met trapeziumvormige afschuining langs de oostkant, gebouwd in 1810, achter de kapel staat een linde.


ID: 200027 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Drielindenkapel met kapellinden

Drielindenstraat (Rotselaar)
Deze bescheiden, klassiek geïnspireerde wegkapel met verzorgde detaillering, vormt door haar ligging op de kruising van de Drielindenstraat en de Lindeweg samen met de omringende linden een belangrijk ensemble.


ID: 200170 | Bouwkundig element

Mariakapel

Hogeweg (Rotselaar)
Uit eind 17de eeuw daterende barokke wegkapel, opgetrokken in natuursteen en bekroond met tweeledige volutengevel waarboven een zwaar kruis, geflankeerd door twee linden.


ID: 200169 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Watermolen op de Winge met omgeving

Molenbaan 2 (Rotselaar)
Watermolen op de Winge, daterend van vóór 1775, de jaarsteen anno 1846 verwijst naar de oprichting van het woonhuis. Bij de watermolen ligt stroomafwaarts de woelkom. Voorbij de brug vervolgt de Molenbaan als onverharde weg tussen weilanden en bosjes in de vallei.


ID: 200216 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Maalderij Van Dooren en omgeving

Molenstraat 2 (Rotselaar)
Grote watermolen, te dateren tussen de 17de eeuw en rond 1900 omgevormd tot een industriële maalderij. De gebouwen bestaan uit een woonhuis, molengebouw, turbinehuis, silogebouw, paardenstal, schuur en bakhuis. De omgeving van de maalderij bestaat uit de site van de maalderij, de oevers langs beide kanten van de Dijle (de zogenaamde molinotoop) en arbeiderswoningen in het oosten van de site. De arbeiderswoningen en de oevers hebben een beeldbepalende waarde. De verloop van de Dijle en de bijpas is belangrijk met betrekking tot de geschiedenis van het bedrijf en voor de werking van de molen.


ID: 200037 | Bouwkundig element

Brouwerij Mena

Provinciebaan 2 (Rotselaar)
Een 24 meter hoge modernistische brouwzaal, betonskeletbouw met afgeronde hoeken en art-deco-elementen, in 1932 gebouwd naar ontwerp van Edouard Mispelter samen met kantoorruimte in zakelijke stijl.