896 resultaten
ID: 201062 | Bouwkundig element
Brakelstraat 25 (Sint-Martens-Latem)
Jean Van den Bogaerde doceerde aan verschillende instellingen, won diverse prijzen met zijn ontwerpen en nam deel aan tal van architectuurwedstrijden. Hij ontwierp in 1965 zijn eigen woning met een open plan, een eenvoudige rechthoekige plattegrond met symmetrische indeling en een grote flexibiliteit in het gebruik van de ruimten door het gebruik van verplaatsbare of beweegbare panelen.
ID: 200984 | Bouwkundig element
Gustaaf De Smetlaan 1 (Sint-Martens-Latem)
Het huis, nu museum, werd gebouwd naar plannen en onder leiding van zijn vriend en dorpsgenoot, burgerlijk conducteur René Van Der Plaetsen. Hij ontwierp een sobere architectuur, de bovenverdieping afgewerkt met houten beplanking en met daklicht voor het atelier op de bovenverdieping. Het huidige museum ademt nog de authentieke sfeer van het kunstenaarshuis met het behoud van het oorspronkelijk meubilair en is representatief voor een bescheiden landelijke atelierwoning uit de dertiger jaren van de 20ste eeuw.
ID: 200983 | Bouwkundig element
Koperstraat 20 (Sint-Martens-Latem)
Het Schildershuis is in kern een 19de-eeuwse hoeve, van 1906 tot 1913 het woonhuis en atelier van Leon De Smet. Tussen 1922 en 1940 het buitenverblijf van kunstcriticus, leraar kunstgeschiedenis aan de Gentse Academie en amateur-schilder Georges Chabot.
ID: 301272 | Bouwkundig element
Dries (Sint-Niklaas)
Oorlogsmonument voor de gesneuvelden van Sinaai tijdens de Eerste Wereldoorlog, onthuld in 1920. Het monument is een ontwerp van bouwmeester Van der Gucht uit Antwerpen en werd gebeeldhouwd door de lokale steenkapper Ch. Willems uit Lokeren. Sterk emotioneel geladen beeldengroep met grote religieuze symboliek verwijzend naar heldenmoed en stille diepe rouw.
ID: 212484 | Bouwkundig element
Houtbriel (Sint-Niklaas)
Oorlogsmonument voor de gesneuvelden, gemartelden en opgeëisten van Sint-Niklaas tijdens de Eerste Wereldoorlog. Groots monument, beeldbepalend gelegen aan de oostkant van de Houtbriel. Het omliggende bloemenperk met omringend hekwerk werd eind 20ste eeuw verwijderd, waarbij het monument heden is ingewerkt in het geplaveide plein..
ID: 200926 | Bouwkundig element
Mgr. Stillemansstraat 27 (Sint-Niklaas)
Rijhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak, opgericht in 1931 in opdracht van de heer Jozef Maes naar een ontwerp van architect Leander Waterschoot. Stilistisch onder te brengen bij de sobere art-decorichting.
ID: 200921 | Bouwkundig element
Mgr. Stillemansstraat 28 (Sint-Niklaas)
Woonhuis uit 1935 naar een ontwerp van architect H. Faems in opdracht van Georges Claus. Enkelhuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder plat dak. Bakstenen lijstgevel met voorgevelparement in geglazuurde witte baksteen, op een hardstenen plint.
ID: 200927 | Bouwkundig element
Mgr. Stillemansstraat 49 (Sint-Niklaas)
Eenvoudig enkelhuis van twee bouwlagen onder een gebogen dak, daterend uit de jaren '30. Stilistisch te situeren in de modernistische stijlrichting van de interbellumperiode, meer bepaald de expressionistische baksteenarchitectuur.
ID: 200922 | Bouwkundig element
Mgr. Stillemansstraat 58 (Sint-Niklaas)
Eenvoudig huis, uit 1935, van twee traveeën en drie bouwlagen onder een plat dak. Bakstenen gebouw op kleine hardstenen plint, eerste bouwlaag bezet met zwart geglazuurde tegels.
ID: 200923 | Bouwkundig element
Mgr. Stillemansstraat 60 (Sint-Niklaas)
Enkelhuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder een plat dak. Opgericht in 1932 in opdracht van Alfons Cleyman naar ontwerp van August en Leander Waterschoot.