896 resultaten
ID: 200924 | Bouwkundig element
Mgr. Stillemansstraat 74-76 (Sint-Niklaas)
Symmetrisch opgebouwde dubbelwoonst van drie bouwlagen onder licht hellend zadeldak, opgericht in 1933 in opdracht van Faresijn Emiel naar het ontwerp van August en Leander Waterschoot. Stilistisch te situeren in de modernistische stijlrichting van de interbellumperiode en meer bepaald de nieuwe zakelijkheid.
ID: 200982 | Bouwkundig element
Regentieplein (Sint-Niklaas)
Op het ronde Regentieplein, omgeven door een dubbele rij platanen, bevindt zich het Rolliersmonument, een gedenkteken ter nagedachtenis van de 75-jarige onafhankelijkheid van België en de heldendaad in 1830 van de Sint-Niklazenaar Benedikt Rolliers. Het standbeeld naar ontwerp van Jozef Horenbant en August Waterschoot en uitgevoerd door de Gentse beeldhouwer Theo Soudeyns werd in 1906 onthuld.
ID: 200887 | Bouwkundig element
Walburgstraat (Sint-Niklaas)
De naar het stadspark overgeplaatste muziekkiosk van Sint-Niklaas is een bijzonder sierlijke gietijzeren constructie in eclectische stijl, met Moorse inslag in de hoefijzerbogen en neogotische invloed in de met vierlobben en visblazen opengewerkte panelen.
ID: 200397 | Bouwkundig element
Begijnhof (Sint-Truiden)
Het begijnhof te Sint-Truiden werd opgericht op een terrein dat in 1265 door de abdij ter beschikking werd gesteld van de mulieres religiosae. De muurgedeelten aan noordoostelijke en noordwestelijke zijde van het begijnhofterrein bleven relatief intact bewaard.
ID: 200312 | Bouwkundig element
Begijnhof 29 (Sint-Truiden)
Breedhuis van vier traveeën en anderhalve bouwlaag in wit gekalkte baksteen, met sporen van een aanwezige vakwerkconstructie, op een gepikte plint onder een zadeldak met Vlaamse pannen.
ID: 212404 | Bouwkundig element
Brustem-Dorp 103-105 (Sint-Truiden)
De twee woningen situeren zich in de dorpskern van Brustem en zijn hier het enige gekende restant van vakwerkwoningbouw. Minstens sinds het midden van de 19de eeuw stond op deze plaats één woning. Deze woning werd circa 1879 verbouwd tot of vervangen door twee woningen. De achtertuin grenst aan de "Burggracht", de voormalige 8-vormige gracht rond de motte met 12de-eeuwse burchttoren en de voorburcht met kerk en kerkhof.
ID: 200382 | Bouwkundig element
Brustem-Dorp 24-28 (Sint-Truiden)
Neo-Vlaams Renaissance kasteel met kasteelpark in landschappelijke stijl, naar ontwerp van Josse Schadde uit 1879. Bij het kasteel horen dienstgebouwen, mede naar ontwerp van Saintenoy.
ID: 200385 | Bouwkundig element
Gootstraat 3-5 (Sint-Truiden)
In het verlengde van het diephuis Stapelstraat 48, onder hetzelfde dak als het lagere gedeelte van het pand, mogelijks ten gevolge van een interne verdeling, is het pand Gootstraat 1 te situeren.
ID: 200282 | Bouwkundig element
Schurhoven (Sint-Truiden)
De stedelijke begraafplaats van Sint-Truiden ligt ten noordoosten van de stad, juist buiten de vroegere stadsomwalling, in het gehucht Schurhoven. Het oudste gedeelte ligt aan de noordzijde. De begraafplaats werd in gebruik genomen vanaf circa 1850.
ID: 200669 | Bouwkundig element
Schurhoven (Sint-Truiden)
Op het kerkplein van het begijnhof toont historisch beeldmateriaal een put en een pomp, aan de zuidoostelijke zijde.