896 resultaten
ID: 201181 | Bouwkundig element
's Graventafelstraat (Zonnebeke)
Britse militaire begraafplaats, die pas na de oorlog werd aangelegd door de concentratie van verspreide graven uit de slagvelden rond Passendale en Langemark. De begraafplaats is ontworpen door Ch. Holden en W.C. Von Berg. Het betreft een ommuurde begraafplaats, aangelegd in verschillende niveaus met een toegangspartij met een voormuur met muuropeningen met traliewerk, gevat tussen twee poortgebouwen. De 'Cross of Sacrifice' en 'Stone of Remembrance' op de centrale as worden gemarkeerd door opgaande bomen.
ID: 308372 | Bouwkundig element
's Graventafelstraat (Zonnebeke)
Naamsteen, door de provincie West-Vlaanderen opgericht in 1988, ter herinnering aan het Eindoffensief, op het einde van de Eerste Wereldoorlog. De naamstenen werden ontwerpen door J. Vansteenkiste en P.H. Boudens.
ID: 201182 | Bouwkundig element
Gaverstraat (Zonnebeke)
Duitse betonnen post uit de Eerste Wereldoorlog, die hier in 1916 werd opgetrokken door de 3de compagnie van het 27ste Armierungsbataillon. Vermoedelijk gaat het om een Duitse commandopost, waar de staf van een regiment in reserve zijn tijdelijk intrek kon nemen.
ID: 201447 | Bouwkundig element
Komenstraat (Zonnebeke)
Gedenkzuil voor de ‘Royal Household Cavalry’, een elite-eenheid binnen het Britse leger die in Zandvoorde zwaar slag leverde tijdens de Eerste Slag bij Ieper. Het gedenkteken werd in 1924 onthuld.
ID: 201183 | Bouwkundig element
Kruisekestraat (Zonnebeke)
Britse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste Wereldoorlog naar ontwerp van Ch. Holden en W.H. Cowlishaw. Het betreft een rechthoekige, grotendeels ommuurde begraafplaats, aangelegd in verschillende niveaus, met een toegangsgebouw, 'Cross of Sacrifice' en 'Stone of Remembrance', getooid met opgaande bomen. De graven liggen verspreid over zes symmetrisch aangelegde perken.
ID: 201178 | Bouwkundig element
Lange Dreve (Zonnebeke)
Britse militaire begraafplaats, tijdens de oorlog aangelegd bij een Duitse begraafplaats in het Polygoonbos. De begraafplaats, ontworpen door Ch. Holden en W.C. Von Berg, vormt een historisch en architecturaal geheel met Buttes New British Cemetery. Het betreft een kleine, zeshoekige ommuurde begraafplaats, in twee niveaus aangelegd, met een 'Cross of Sacifice' op het graspad. De graven zijn onregelmatig aangelegd. Het geheel wordt getooid met bloemperken en opgaande bomen.
ID: 201179 | Bouwkundig element
Lange Dreve (Zonnebeke)
Britse militaire begraafplaats, na de Eerste Wereldoorlog aangelegd in het Polygoonbos. De begraafplaats hangt historisch en architecturaal samen met het vlakbij gelegen Polygon Wood Cemetery. Beiden werden ontworpen door Ch. Holden en W.C. Von Berg. Buttes New British Cemetery betreft een grotendeels ommuurde begraafplaats met aan noordoostelijke zijde een heuvel met gedenkteken voor de 5de Australische divisie in de vorm van een obelisk en aan zuidwestelijke zijde het New Zealand Memorial to the Missing in de vorm van een open zuilengaanderij gevat tussen een kubusvormige hall. De begraafplaats wordt verder gekenmerkt door een 'Stone of Remembrance' en symmetrisch aangelegde perken met rijen witte grafstenen.
ID: 201448 | Bouwkundig element
Passendaleplaats (Zonnebeke)
Gedenkteken voor de militaire en burgerlijke slachtoffers van Passendale uit beide wereldoorlogen, met het beeld van een treurende Christusfiguur. Het gedenkteken, onthuld in 1928, is het werk van beeldhouwer Antoon Van Parys uit Deinze.
ID: 200745 | Landschappelijk element
Baron Idès della Failleplein, Lippenhovestraat, Molenbeekstraat (Zottegem)
Deze kasseiweg getuigt van een bepaalde, uiterst belangrijke en langdurige fase in de evolutie van infrastructuurwerken in casu de wegenbouw. Om industrieel-archeologische redenen zijn de technische kenmerken van langs- en dwarsprofielen, de fundering en afboording van belang.
ID: 200729 | Bouwkundig element
Bruggenhoek 1 (Zottegem)
De bouw van de villa werd omstreeks 1925 aangevat, naar een ontwerp van architect Claessens. Het is een tweelaags gebouw, opgetrokken in een gelige baksteen met natuursteen voor de constructieve onderdelen. In contrast met het neoclassicistisch geïnspireerd exterieur vertonen de interieurs een zuiver art-decostijl. Strakke voortuin met laag gelegen grasperk en decoratieve inkompartijen en hekwerk. De achtertuin werd aangelegd in een landschappelijke stijl.