Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

156 resultaten


ID: 131196 | Landschappelijk element

Knoteik als hoekboom op talud

Herne (Herne)
De geknotte eik (Quercus robur) staat op een talud midden een blok akkerland omsloten door de Warlokkestraat in het noorden, de Waardestraat in het zuiden en de Steenweg Asse in het oosten. In het noorden ligt de Tenbroekbeekvallei, in het zuiden de Rifrafbeekvallei. De solitaire boom heeft een knothoogte van drie meter en de totale hoogte is tien meter.


ID: 130922 | Landschappelijk element

Opgaande linde als kapelboom

Aerebeekstraat (Herne)
De kapelboom staat bij een pijlerkapel op de hoek van een veld, omringd door twee zitbanken. De kleine bakstenen wegkapel met pannen zadeldak bevindt zich net voor de solitaire opgaande linde met een omtrek van meer dan vier meter.


ID: 131093 | Landschappelijk element

Veekeringshaag van meidoorn

Aerebeekstraat (Herne)
De noordwestelijke perceelgrens van het weiland aan de Aerebeekstraat is afgesloten door een geschoren meidoornhaag. De veekeringshaag, voorloper van de hedendaagse prikkeldraadafsluitingen, staat hier nog op originele scheerhoogte. De veekeringen werden vroeger ondoordringbaar gemaakt door ze aan te planten met dichte plantafstanden, door ze regelmatig te verjongen door inboet en snoei.


ID: 131094 | Landschappelijk element

Geschoren meidoornhagen bij weiland en boomgaard

Aerebeekstraat, Processiestraat (Herne)
De geschoren meidoornhaag bevindt zich langs de perceelsrand van twee weilanden die grenzen aan de Aerebeekstraat en de Processiestraat. Op de hoek met de Aerebeekstraat staat een kapel gebouwd in 1924. De scheerhoogte van de hagen bedraagt één meter. De hagen zijn zeer soortenrijk, met onder meer gewone haagbeuk (Carpinus betulus), rode kornoelje (Cornus sanguinea), eenstijlige meidoorn (Crataegus monogyna), gewone es (Fraxinus exelsior), gewone liguter (Ligustrum vulgare), sleedoorn (Prunus spinosa), zomereik (Quercus robur), gele bindwilg (Salix rubens (x)) en gewone taxus (Taxus baccata).


ID: 131095 | Landschappelijk element

Kaphaag van haagbeuk in meidoornhaag

Aerebeekstraat (Herne)
De kaphaag op de zuidwestelijke hoek een weiland dat noordelijk door de Arebeek wordt begrenst, bestaat uit enkele haagbeuken.


ID: 133303 | Landschappelijk element

Knotbomenrij van schietwilg

Aerebeekstraat (Herne)
De knotbomenrij van schietwilg is aangeplant op de perceelsgrenzen van enkele graslanden. De bomen hebben een knothoogte die varieert tussen 2,5 m en 3 m.


ID: 131191 | Landschappelijk element

Hoogstammige kers

Aerebeekstraat 41 (Herne)
De hoogstammige kerselaar staat solitair achteraan een wei. De mooi ontwikkelde boom heeft een ent op een hoogte van twee meter. Zoete kers (Prunus avium) is een soort die voorkomt in hoogstammige boomgaarden.


ID: 131236 | Landschappelijk element

Gemengde veekering bij jonge hoogstamboomgaard

Barakkendries (Herne)
De geschoren gemengde veekeringshaag is aangeplant rond een weiland waarop zich op het westelijk deel een jonge hoogstamboomgaard bevind. De gemengde haag bestaat onder andere uit eenstijlige en tweestijlige meidoorn(Crataegus monogyna en laevigata), mispel (Mespilus germanica) en olm (Ulmus).


ID: 131060 | Landschappelijk element

Opgaande winterlinde als erfbeplanting

Beeldekensstraat (Herne)
De opgaande winterlinde bevindt zich in op de perceelsrand van een huisweide horende bij de hoeve Bogaert. De boom en de omringende hagen vormen de afscheiding tussen de hoevesite en de Beeldekensstraat. Samen vormen ze een historische eenheid met het erf.


ID: 131061 | Landschappelijk element

Houtkanten met oude hakhoutstoven van es en olm

Beeldekensstraat (Herne)
Een onverhard deel van de Beeldekensstraat heeft zich in het landschap ingesneden in het reliëf. Op de beide steile taluds van de holle weg is een houtkant aanwezig. Op de zuidelijke talud zijn elf hakhoutstoven gemeten van gewone es (Fraxinus exelsior) en olm (Ulmus hollandica (x)). De Hollandse iep (Ulmus hollandica (x)) heeft een omtrek van 575 cm. De omtrekken van de essen varieert van twee tot zeven meter.