Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

369 resultaten


ID: 133124 | Landschappelijk element

Drie opgaande populieren

Benedestraat (Grimbergen)
De groep van drie opgaande populieren ligt in de hoek van een weiland. Het aanpalende weiland heeft enkele knotbomenrijen. Het betreft een oude kloonvariƫteit van populier.


ID: 133125 | Landschappelijk element

Knotwilgenrij langs Lintbeek

Benedestraat (Grimbergen)
De knotbomenrijen ligt in een weiland dat in de buurt van de Benedestraat ligt. De soorten bestaan uit verschillende wilgensoorten, waaronder schietwilg. De bomenrij ligt op de perceelgrens en langs een waterloop. Deze perceelsrand vormt tevens de grens tussen de gemeenten deelgemeenten Humbeek en Grimbergen. De meest oostelijke boom is de dikste, en heeft een omtrek van 263 centimeter. De bomen vertegenwoordigen een bepaalde beheervorm uit het verleden waarbij beplantingen werden geschoren, gekapt, geleid of geknot. Ze werden geplant met een welbepaalde functie, zoals: brand-, ambachts-, bouw-, geriefhout, loofvoedering.


ID: 133163 | Landschappelijk element

Opgaande bomenrij van zomereiken

Borrestraat (Grimbergen)
De drie zomereiken staan in een bomenrij op de oostelijke berm van de Borrestraat, en net oosten van de Liermolen. De bomenrij is vermoedelijk een relict van een langere bomenrij of dreef in de Borrestraat.


ID: 133164 | Landschappelijk element

Hoge knotlinde

Borrestraat (Grimbergen)
De zomerlinde staat op het zuidelijk uiteinde van een bomenrij op de oostelijke berm van de Borrestraat, ter hoogte van de Liermolen. De hoge knotboom staat op de plaats waar de Borrestraat afbuigt langs de Maalbeek. De knothoogte van de linde bedraagt zeven meter, wat opvallend hoog is.


ID: 133165 | Landschappelijk element

Hoogstamboomgaard met okkernoten en meidoornhaag

Borrestraat, Vorststraat (Grimbergen)
De hoogstamboomgaard bevindt zich ten noorden van de Liermolen. De okkernoten zijn relicten van een hoogstamboomgaard. De boomgaard met speeltuin is in het oosten en het zuiden afgezoomd door een haag van voornamelijk meidoorn en ook haagbeuk. De boomgaard is toegankelijk vanuit de Liermolen.


ID: 133166 | Landschappelijk element

Knotboom van zwarte populier

Borrestraat (Grimbergen)
De knotpopulier staat in de noordwestelijke hoek van een grasland in de vallei van de Maalbeek, aan de oever van de Maalbeek, en in de omgeving van de Liermolen. De zwarte populier is een inheems en in Vlaanderen vrij zeldzaam. In het Vlaamse cultuurlandschap zijn de zwarte populieren in het verleden vaak aangeplant, dikwijls als knotboom bij boerenerven of nederzettingen. De zwarte populieren hier staan in een erfgoedgeheel, met nog andere beplantingen met erfgoedwaarde bij de Liermolen. Tussen de twee geknotte zwarte populieren is nog een afgestorven boom, vermoedelijk was dit ook een zwarte populier. De bomen vertegenwoordigen een bepaalde beheervorm uit het verleden waarbij beplantingen werden geschoren, gekapt, geleid of geknot. Ze werden geplant met een welbepaalde functie, zoals: brand-, ambachts-, bouw-, geriefhout, loofvoedering.


ID: 133167 | Landschappelijk element

Hoge knotboom van zwarte populier

Borrestraat (Grimbergen)
De knotpopulier staat in de noordwestelijke hoek van een grasland in de vallei van de Maalbeek, aan de oever van de Maalbeek, en in de omgeving van de Liermolen. De zwarte populier is een inheems en in Vlaanderen vrij zeldzaam. Deze knotboom heeft een opvallend grote knothoogte van vier meter. Hierdoor kan er gesproken worden van een "high pollard". In het Vlaamse cultuurlandschap zijn de zwarte populieren in het verleden vaak aangeplant, dikwijls als knotboom bij boerenerven of nederzettingen. De zwarte populieren hier staan in een erfgoedgeheel, met nog andere beplantingen met erfgoedwaarde bij de Liermolen. De bomen vertegenwoordigen een bepaalde beheervorm uit het verleden waarbij beplantingen werden geschoren, gekapt, geleid of geknot. Ze werden geplant met een welbepaalde functie, zoals: brand-, ambachts-, bouw-, geriefhout, loofvoedering.


ID: 133068 | Landschappelijk element

Knotwilgenrijen langs weide

Diegemput, Oyenbrugstraat (Grimbergen)
Knotwilgenrijen omzomen het driehoekig grasland dat aan alle zijden omsloten wordt door Diegemput en de Oyenbrugstraat. De perceelsrandbegroeiing bestaat uit verschillende soorten wilgen. De rijen zijn vrij gaaf en herkenbaar aanwezig, en typeren het gesloten en kleinschalige beeld van de Maalbeekvallei.


ID: 133074 | Landschappelijk element

Knotwilgenrij

Gasthuispachthofstraat, Heidebaan (Grimbergen)
Lange knotbomenrij op de perceelsgrens.


ID: 133075 | Landschappelijk element

Knotwilgenrij

Gasthuispachthofstraat (Grimbergen)
Knotbomenrij op de perceelsgrenzen van weiden en akkers. De wilgenrij is op regelmatige plantafstanden aangeplant en de bomen zijn op traditionele wijze geknot in functie van brandhoutopbrengst. De knotbomen, die bestaan uit verschillende variƫteiten van wilg, worden nog periodiek beheerd.