Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

369 resultaten


ID: 301571 | Landschappelijk element

Dreven in Westerlo en Herselt

Berglaan, Hoge Dreef, Kaaibeek (Herselt), Annadreef, Hollandse dreef, Koning Leopoldlaan, Kwarekkendreef, Langedreef, Overwijs, Papedreef, Sint-Lambertusstraat (Westerlo)
In de eerste helft van de 17de eeuw, liet Jean-Philippe Eugène de Merode heel wat dreven aanleggen in de heerlijkheid Westerlo waarvan vele tot op heden bewaard bleven, zij het niet met de oorspronkelijke beplanting.


ID: 39766 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kapelleke van de Maarschalk

Diestsebaan (Herselt)
Kapel gelegen te midden van een perk met vier linden en een rode beuk, toegankelijk via een dreefje met essen, gebouwd in de 18de eeuw ter nagedachtenis van veldmaarschalk Jan-Filips-Eugeen de Merode.


ID: 301566 | Landschappelijk element

Dreven in het kasteelpark de Merode

Diestsebaan (Herselt)
Jean Philippe Eugène de Merode liet in zijn kasteeldomein een geometrische tuin aanleggen met centrale vijver en stervormige dreven. De drevenstructuur van het park bleef tot op vandaag volledig bewaard, maar de begeleidende beplantingen zijn niet altijd volledig en soms anders ingevuld. Zo werden de dubbele lindendreven langs de spiegelvijver vervangen door eikendreven. die echter in 2015 gekapt werden. Ook de overige dreven in het park zijn ondertussen aangeplant met eik of beuk en soms gedeeltelijk dichtgegroeid.


ID: 133306 | Landschappelijk element

Opgaande eik als hoekboom

Goorbeek (Herselt)
Langs een pad, in de hoek van een perceel, staat een eik als hoekboom geplant. De (huidige) hoekboom, een zomereik met een stamomtrek van bijna 4 m, dateert wellicht uit een latere periode.


ID: 133319 | Landschappelijk element

Opgaande eik met boomkapel

Goorbeek (Herselt)
Op een kruispunt van wegen werd tegen een opgaande eik een mariakapel bevestigd. Op die manier vervult de boom nu een functie als kapelboom.


ID: 300841 | Landschappelijk element

Opgaande eikenrijen als perceelsrandbeplanting

Goorbeek, Kaaibeek (Herselt)
Op de figuratieve kaart van A. Meulemans uit 1787 staat de Kaaibeekhoeve met al haar gronden afgebeeld. Deze waren omzoomd door houtkanten en bomenrijen. Tot op heden zijn op diezelfde perceelsgrenzen bomenrijen aanwezig.


ID: 300842 | Landschappelijk element

Perceelsrandbeplantingen bij Goorbeek

Goorbeek (Herselt)
In Goorbeek, gelegen in het noordoosten van Herselt, komt een hoge concentratie perceelsrandbeplantingen voor. Deze worden hoofdzakelijk als lage knotbomen (knot op circa 30 à 50 cm) beheerd. Langs de weg aan de noordzijde zijn de bomen in hakhoutbeheer. We treffen elzen, essen en eiken aan. Het traditioneel beheer vindt tot op vandaag nog regelmatig plaats.


ID: 300838 | Landschappelijk element

Wintereikenbosje

Kaaibeek (Herselt)
Tegenover de Kaaibeekhoeve bevindt zich een klein wintereikenbosje met nog enkele oude stoven iepenhakhout. In de 18de eeuw ging het om een redelijk open perceel met hierop hout dat mogelijk diende om de ovens te voeden. Het is niet duidelijk of het hier om opgaande bomen of hakhout of een combinatie van beiden gaat. Gezien de oude iepenstoven nu nog aanwezig, kunnen we veronderstellen dat er waarschijnlijk alleszins hakhout stond.


ID: 39770 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kaaibeekhoeve

Kaaibeek 1 (Herselt)
Omgrachte hoeve met centraal aarden erf, woonstalhuis, varkenshok, wagenhuis en schuur, gelegen in het gaaf bewaarde landschap aan de Grote Nete.


ID: 133310 | Landschappelijk element

Opgaande eiken langs perceelsgrenzen

Provinciebaan (Herselt)
In het landbouwgebied rondom de Schranshoeve staan 8 opgaande eiken als relicten van voormalige perceelsrandbeplanting. In de tweede helft van de 19de eeuw waren quasi alle percelen hier omzoomd door een houtige afsluiting, vermoedelijk een combinatie van hagen met opgaande en/of geknotte bomen.