Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

369 resultaten


ID: 133309 | Landschappelijk element

Twee opgaande lindes bij de kapel van de Huypensberg

de Merodedreef (Westerlo)
Bij de kapel van de Huypensberg staan twee opgaande zomerlindes. Het gaat om twee genetisch verschillende exemplaren


ID: 133307 | Landschappelijk element

Opgaande plataan in kasteelpark de Merode

de Merodedreef 128 (Westerlo)
Aan het kasteel de Merode te Westerlo staat een reusachtige plataan. In het kasteelpark komen verschillende dikke platanen voor, voornamelijk gesitueerd langs de rand van de Nete, maar dit exemplaar vlak bij de kasteelsgebouwen is het meest indrukwekkend.


ID: 300411 | Landschappelijk element

Knoteikenrij als perceelsrandbeplanting

Jagersweg (Westerlo)
Langs de westzijde van een weiland, gelegen langs de Jagersweg te Westerlo, staat een rij knoteiken. In het agrarisch gebied werden bomen traditoneel als knotboom beheerd in functie van het leveren van brand- en geriefhout. Een houtige perceelsrandafscheiding is voor het eerst te zien op een topografische kaart uit 1930. Wellicht is het diezelfde rij die nu nog steeds aanwezig is.


ID: 300828 | Landschappelijk element

Gemengde houtkant

Jagersweg (Westerlo)
Langs de jagersweg te Westerlo, bevindt zich een gemengde houtkant met hakhout van berk en kastanje. Kastanjehakhout komt in de regio wel vaker voor.


ID: 133262 | Landschappelijk element

Twee lindes op de Asberg

Karel Wernerdreef (Westerlo)
Over de Asberg loopt de Karel Wernerdreef. Op het hoogste punt van deze dreef, staan twee lindes ingeplant. Ze vormen een soort van (triomf)boog, of poort.


ID: 133314 | Landschappelijk element

Geënte bruine beuk als markeringsboom

Karel Wernerdreef (Westerlo)
Op het kruispunt van de Karel Werner en Karel Lodewijkdreef, staat een geënte bruine beuk. De boom werd geënt op circa 1,50 m. Vermoedelijk werd de boom aangeplant als markeringsboom.


ID: 300836 | Landschappelijk element

Karel Wernerdreef

Karel Wernerdreef (Westerlo)
Langs het meest zuidelijke gedeelte van de Karel Wernerdreef staat nog een enkele rij van 7 beuken met omtrekken van circa 3 m. Deze dreef werd aangelegd in de tweede helft van de 19de eeuw ter ontginning van de naaldhoutbossen die in die periode op de Asberg geplant werden.


ID: 300427 | Landschappelijk element

Opgaande beuken als relict van de Kwarekkendreef

Kwarekkendreef (Westerlo)
De Kwarekkendreef werd in 1718 aangelegd onder impuls van Jean Philippe Eugène de Merode, die over heel zijn grondgebied dreven liet aanleggen. Aanvankelijk liep deze dreef over de zuidrand van de donk, maar bij de aanleg van de Marlyhoeve, in de tweede helft van de 18de eeuw, werd een deel van de dreef verlegd naar de noordrand van de donk.


ID: 300829 | Landschappelijk element

Houtkant met witte abeel

Overwijs (Westerlo)
Op de rand van een bos en weiland in Overwijs, bevindt zich een houtkant van witte abeel. Vermoedelijk gaat het hier om een recente aanplanting daar witte abeel traditioneel niet als hakhout werd gebruikt.


ID: 300830 | Landschappelijk element

Houtwal

Overwijs (Westerlo)
In het noorden van de Beeltjensbossen komt langs een pad een houtwal met hakhout van zomereik voor. Vermoedelijk is dit een restant van een oude perceelsrandbeplanting, toen het perceel nog als landbouwgrond gebruikt werd.