Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

369 resultaten


ID: 214117 | Bouwkundig element

Hardstenen herdenkingskruis

Betecrombroekstraat (Begijnendijk)
Hardstenen kruis ter herinnering aan de tijdens de Eerste Wereldoorlog gesneuvelde onderluitenant, Valeran van de Kerckhove d'Hallebast, gelegen aan een veldweg ten zuidwesten van de dorpskom van Betekom.


ID: 214115 | Bouwkundig element

Oorlogsmonument

Gelroodsesteenweg (Begijnendijk)
Oorlogsmonument voor de herdenking van de slachtoffers van de Eerste en Tweede Wereldoorlog, gelegen op een pleintje ten noorden van de kerk.


ID: 214119 | Bouwkundig element

Kapel Boerinnenbond

Heuvelstraat (Begijnendijk)
Driehoekige pijlerkapel uit 1936 ter herinnering aan het 25-jarig bestaan van de Boerinnenbond. De kapel is gelegen op de kruising van twee veldwegen.


ID: 214114 | Bouwkundig element

Dorpswoningen

Prof.Scharpélaan 2-4 (Begijnendijk)
Twee neotraditionele dorpswoningen in 1926 geregistreerd op het kadaster als nieuwbouw.


ID: 214118 | Bouwkundig element

Fabrieksschoorsteen

St.-Laurentiusstraat (Begijnendijk)
Vrijstaande ronde fabrieksschoorsteen van een voormalige brouwerij gelegen ten westen van het dorpscentrum van Betekom en de kerk.


ID: 214120 | Bouwkundig element

Kapel

Werchtersesteenweg (Begijnendijk)
Begin 20ste-eeuwse kapel gelegen aan de Werchtersesteenweg bij het begin van een veldweg. De kapel is voor het eerst zichtbaar op de topografische kaart van 1933.


ID: 214133 | Bouwkundig element

Brug over de Laak

Werchtersesteenweg (Begijnendijk)
Dubbele boogbrug over de Laak bij het voormalige Bruggenhof, gelegen ten westen van het dorpscentrum van Betekom.


ID: 135377 | Landschappelijk geheel

Plateau van Duisburg

Bertem, Korbeek-dijle, Leefdaal (Bertem), Huldenberg, Loonbeek, Neerijse (Huldenberg), Heverlee (Leuven), Overijse (Overijse), Duisburg, Vossem (Tervuren)
Het leemplateau vormt een groot open landbouwgebied met geïsoleerde boskernen. Het plateau bestaat bijna uitsluitend uit akkers (kouterlandschap of zogenaamd open field landschap), terwijl de resterende oppervlakte wordt ingenomen door bosjes, holle wegen, bermen en graften. De valleihellingen hebben een overwegend gesloten karakter met bosjes, houtkanten en holle wegen. Met uitzondering van enkele beperkte zones van lintbebouwing langs de dwarswegen over het plateau ligt alle bebouwing aan de rand van het plateau. De dorpskernen zijn als een keten gelegen buiten het plateau, in de valleien, dwarswegen over het plateau verbinden de kernen in de valleien.


ID: 135397 | Landschappelijk geheel

Uitkerkse polder

Blankenberge, Uitkerke (Blankenberge), Wenduine (De Haan), Nieuwmunster, Zuienkerke (Zuienkerke)
Dit gebied omvat de landschappelijke overgang van het strand, de duinen en de Uitkerkse Polder. De zandvlakte van het strand heeft golfbrekers. De duinen vormen een markante reliëfstructuur met soms een lage helmgrasbegroeiing en struweelranden. De Uitkerkse Polder is een sinds de middeleeuwen in gebruik genomen polder met reliëfrijke zilte graslanden en talrijke sporen van ontvening, kleiontginning en vroegere bewoning. Er komen ook nog meerdere oude hoeven voor. De polder is doorsneden door talrijke zwinnen en vaarten. De Blankenbergse Dijk vormt een opvallend middeleeuws dijkrelict. De panoramische zichten naar de zee en naar het binnenland bieden weidse vergezichten.


ID: 135367 | Landschappelijk geheel

Vallei van de Bruine Beek met kasteeldomeinen Berentrode en Zellaar

Bonheiden, Rijmenam (Bonheiden), Putte (Putte)
Dit gebied ligt ten noorden van het dorpscentrum van Bonheiden. De centraal gelegen, door grachten en greppels ontwaterde, vallei van de Bruine Beek wordt begrensd door een stuifzandrug in het zuiden en hoger gelegen gronden in het noorden. Het betreft een gaaf bewaard kleinschalig vallei landschap bestaande uit een mozaïek van open (weilanden, akkers, sportterreinen), halfopen (ruigten) en gesloten (bossen) structuren met een zeer geringe bebouwingsdichtheid en een netwerk van lineaire beplantingen (bomenrijen, houtkanten, hagen, historische dreven). Rondom de bewoningskernen en de historisch waardevolle Krankhoeve getuigen van plaggenbodems van oude landbouwtechnieken op zandige bodems. Samen met het kasteel van Berentrode en het gaaf bewaarde beboste kasteeldomein van Zellaer, vormt dit landschap een aantrekkelijk esthetisch geheel.