23 resultaten
ID: 300005 | Landschappelijk element
Lindestraat 41 (Landen)
In de hoek van een driehoekig perceel horende bij een 18de-eeuwse hoeve in de Lindestraat, staat een monumentale linde. Op de kabinetskaart van de Ferraris (1771-1778) is het perceel nog U-vormig weergegeven en bevond zich hier een bron of poel die afwaterde naar de westelijk gelegen Kleine Gete. De meer strakke driehoekige vorm ontstond mogelijk op het ogenblik dat de straten (verhard) aangelegd werden en is te zien op de topografische kaart van het Krijgsdepot uit 1885 en op de Popp-kaart. Het perceel is volledig ommuurd en op de hoek werd hierin een Mariakapel verwerkt. Vermoedelijk werd de boom oorspronkelijk aangeplant als hoekboom om het afsnijden van de hoek in het perceel te voorkomen, maar vervult ondertussen ook een functie als kapelboom. De monumentale linde is beeldbepalend in de straat en gaf deze mogelijk ook zijn naam.
ID: 300006 | Landschappelijk element
St.-Petrusstraat 17 (Landen)
Deze geschoren op stam gezette buxus maakt deel uit van de voormalige pastorietuin van Attenhoven. Van de vermoedelijke formele 18de-eeuwse tuinaanleg is weinig bewaard, op een aantal zeer oude aanplantingen na zoals buxussen, gele kornoelje en een taxus. Deze aanplantingen maken traditioneel deel uit van de pastorietuin.
ID: 133300 | Landschappelijk element
Dorp (Olen)
Het driehoekig dorpsplein van Olen is omzoomd door opgaande linden. Het plein gaat terug op een oude drenkplaats.
ID: 133298 | Landschappelijk element
Geerbossen (Olen)
Op het kruispunt van Gerhagen en Geerbossen staat een linde met een boomkapel, gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw. De ouderdom van deze kapel is niet gekend maar op de topografische kaart van het Krijgsdepot uit 1893 is er aan de overzijde van het kruispunt een kruis/kapelletje afgebeeld. Mogelijk ging het om dezelfde boomkapel die, na het afsterven of verdwijnen van de oorspronkelijke boom, een nieuwe thuis vond in een nabijgelegen geschikte lindeboom.
ID: 133299 | Landschappelijk element
Gerheze (Olen)
Op het kruispunt van Gerheze, Doffen en Vierhuizen staat een linde met een boomkapel. De ouderdom van deze kapel is niet gekend maar op de topografische kaart van 1869 is op deze locatie al een kruis afgebeeld met de vermelding van een calvarie.
ID: 133187 | Landschappelijk element
Belseledorp 131-133 (Sint-Niklaas)
De tulpenboom (Liriodendron tulipifera ‘Mediopictum’) in het domein Groenhof is ten oosten van de serpentinevijver aangeplant, en is beeldbepalend in de landschapstuin.
ID: 134313 | Landschappelijk element
Belseledorp 131-133 (Sint-Niklaas)
Domein in landschappelijke stijl waarin nog relicten van een dendrologische collectie uit de tweede helft van de 19de eeuw bewaard zijn. De Japanse tuin met typische elementen zoals ondermeer een theehuis, stapstenen en rotsen dateert uit 1929.
ID: 301044 | Landschappelijk element
Belseledorp 131-133 (Sint-Niklaas)
De Amerikaanse tulpenboom in het domein Groenhof is achteraan het park aangeplant, in de noordoostelijke hoek van het landschappelijk parkdeel.
ID: 301045 | Landschappelijk element
Belseledorp 131-133 (Sint-Niklaas)
De meerstammige Kaukasische zilverspar' in het domein Groenhof is achteraan het park aangeplant, aan de rand van de zichtas die over het gazon loopt.
ID: 301048 | Landschappelijk element
Belseledorp 131-133 (Sint-Niklaas)
De geënte Amerikaanse eik in het domein Groenhof is aan de westelijke zijde van het domein aangeplant, in de buurt van de zijingang.