Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

106 resultaten


ID: 301696 | Landschappelijk element

Hoogstamboomgaard

Heurnestraat (Heers)
De huidige boomgaard die op enige afstand van de hoeve ligt, dateert uit het begin van de 20ste eeuw. Dit past in de periode van de agrarische geschiedenis waarin de hoogstamboomgaarden in Haspengouw een grote opkomst kenden en grote delen van het landschap zouden beslaan. Opvallend langs de Heurnestraat zijn de meidoornhagen die vroeger de hoogstamboomgaarden afgrensden van elkaar en van de straat, zodat begrazing mogelijk was. Deze hoogstamboomgaard, samen met de meidoorhagen dragen bij aan de contextwaarde van de hoeve.


ID: 133415 | Landschappelijk element

Knotes in boomgaard

Heurnestraat 59 (Heers)
Deze knotes is gelegen in een boomgaard nabij een hoeve. Het hout werd gebruikt als geriefhout.


ID: 301715 | Landschappelijk element

Hoogstamboomgaard

Heurnestraat 59 (Heers)
Op deze locatie is reeds op de kabinetskaart van de Ferraris (1771-1778) is reeds een hoogstamboomgaard afgebeeld. Deze boomgaarden waren gericht op productie voor de bewoners en niet voor de verkoop of handel. Deze boomgaarden werden begraasd door vee. Ook op de latere topografische kaarten is deze boomgaard telkens zichtbaar. Er is hier sprake van een zeer continue landgebruik, de huidige boomgaard wordt nog altijd begraasd.


ID: 133418 | Landschappelijk element

Twee knothaagbeuken bij hoeve Bellefroid

Heurnestraat 79 (Heers)
Deze twee haagbeuken staan bij de toegang van de hoeve Bellefroid. De bomen zijn geknot in functie van geriefhout en hebben een omtrek van 224 cm (zuidelijke boom) en 201 cm (noordelijke boom).


ID: 133420 | Landschappelijk element

Lindeboom bij Sint-Pieterskapel Heurne

Heurnestraat 81 (Heers)
Naast de toegang van de Sint-Pieterskapel en het omliggende kerkhof staat een relatief jonge lindeboom. Het gehucht Sint-Pieters-Heurne gaat zeker terug tot 1175. Het dorp had een schepenbank die in beroep ging bij het hof van Vliermaal, en die vergaderde onder de linde die voor de kapel stond. De huidige linde is zeker niet zo oud, maar is mogelijk een opvolger van deze lindeboom.


ID: 301834 | Landschappelijk element

Treures op begraafplaats

Heurnestraat 81 (Heers)
Deze treures werd aangeplant bij een graf op de begraafplaats van Sint-Pieters Heurne. De begraafplaats is gelegen rond de Romaanse Sint-Pieterskapel.


ID: 300362 | Landschappelijk element

Afsluitingshaag van beuk

Heurnestraat 85 (Heers)
Bij een woning, gelegen naast de Sint-Pieterskapel te Sint-Pieters-Heurne, staat een afsluitingshaag van beuk. Deze haag maakte deel uit van de erfafsluiting van een dorpswoning of kleine hoeve die op deze plaats stond, thans vervangen door een woning. Er staan enkele dikke stammen in deze haag wat een hoge ouderdom doet vermoeden.


ID: 301818 | Landschappelijk element

Hoogstamboomgaard achter de Sint-Pieterskapel

Heurnestraat 85 (Heers)
Deze hoogstamboomgaard is gelegen in het centrum van Sint-Pieters-Heurne. De boomgaard bestaat uit diverse soorten, voornamelijk oude bomen en is vrij compleet (weinig uitval).


ID: 300321 | Landschappelijk element

Twee oude perenbomen

Kleinveldjestraat (Heers)
In de Kleinveldjesstraat staan een tweetal beeldbepalende oude perenbomen. In deze straat zijn nog tal van relicten van de hoogstamfruitteelt bewaard.


ID: 301694 | Landschappelijk element

Hoogstamboomgaard met veekeringshaag

Kleinveldjestraat (Heers)
Deze boomgaarden in het centrum van Vechmaal zijn restanten van een eerder uitgestrekter areaal hoogstamboomgaarden. De boomgaarden zijn veelal omgeven door een meidoornhaag en worden nog altijd begraast wat bijdraagt aan de historische en ensemblewaarde. De boomgaarden in het centrum van het dorp zijn klein van oppervlakte en gevarieerder in soorten.