Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

106 resultaten


ID: 303663 | Landschappelijk element

Cluster hoogstamboomgaarden

Borgloon, Groot-Loon (Borgloon)
cluster hoogstamboomgaarden gelegen ten noorden van de Tongersesteenweg, op het grondgebied van de middeleeuwse enclave Groot-Loon


ID: 303702 | Landschappelijk element

Holle weg

Borgloon (Borgloon)
Gelegen ten westen van Bommershoven verbindt deze holle weg de Romeinse Kassei met het Kolenveld. De weg is diep ingesneden en vormt nog een onverhard tracé, niet toegankelijk voor gemotoriseerd verkeer. De weg staat afgebeeld op de kabinetskaart de Ferraris (1771-1777) en ook op latere historische kaarten. Holle wegen zijn ingesneden in de (zand)leembodems (en eventueel het onderliggend geologisch substraat). Ze liggen meestal loodrecht op de hoogtelijnen en ze kunnen tot tien meter diep zijn. Door het eeuwenlange gebruik van wegen bleef de bovengrond onbegroeid en stond deze dus bloot aan erosie. Doordat telkens een laag sediment afstroomde bij hevige regenval, sneed de weg zich diep in, wat de erosie alleen maar versterkte. Langs weerszijden zijn meestal steile wanden te zien die spontaan begroeiden of beplant werden met bomen en struiken (vaak hakhout). Deze vegetatie heeft veelal


ID: 303856 | Landschappelijk element

Hoogstamboomgaard met veekeringshaag

Borgloon (Borgloon)
Deze hoogstamboomgaard is gelegen langs een zijweg van de Romeinse Kassei. De boomgaard dateert uit het begin van de 20ste eeuw, een periode waarin grote delen van het landschap gebruikt werden voor de fruitteelt. De boomgaard kent sinds enkele jaren een gebruik als speelboomgaard en is toegankelijk voor het publiek. De boomgaard bestaat uit verschillende fruitsoorten en bomen van diverse leeftijden. Ze wordt afgesloten door een meidoornhaag, oorspronkelijk aangeplant om het vee op de boomgaard te houden. Er is een ijzeren toegangshek aanwezig.


ID: 300044 | Landschappelijk element

Houtkant als erosiebestrijding op talud

Broekom (Borgloon)
Deze houtkant is gelegen op een steil talud van ca. 10m hoog. Het gaat om een begroeiing van hakhout en opgaande bomen met soorten zoals es, eik en olm. De beplanting diende om het talud te stabiliseren en werd tevens gebruikt als geriefhout.


ID: 301724 | Landschappelijk element

Gemengde hoogstamboomgaard

Broekom (Borgloon)
Deze hoogstamboomgaard is aangeplant tussen 1930 en 1960. Dit sluit nog aan bij de periode van de agrarische geschiedenis waarbij de hoogstamboomgaarden in Haspengouw een grote opkomst kenden en voor commercieel gebruik uitgebaat werden. De boomgaard kent een uitval, maar bestaat nog grotendeels uit diverse fruitsoorten met representatieve groeivormen.


ID: 300381 | Landschappelijk element

Grens middeleeuwse enclave Grootloon

Groot-Loon (Borgloon)
Grootloon vormde in de middeleeuwen een enclave binnen het Graafschap Loon. Dit landschapsrelict bestaat uit perceelsgrenzen en (holle) wegen die de grens van deze middeleeuwse enclave markeert en landschappelijk leesbaar houdt.


ID: 133397 | Landschappelijk element

Opgaande zwarte populier

Alfonsstraat (Borgloon)
Populier in weiland bij de Rode hoeve. Met een stamomtrek van 568 cm was deze boom op het moment van de meting (7/2013) de dikste zwarte populier van Vlaanderen.


ID: 300388 | Landschappelijk element

Taxushaag rond kerkhof

Alfonsstraat (Borgloon)
Rond het voormalige kerkhof van de parochiekerk Sint-Alfonsus van Bommershoven staat een altijd groene geschoren taxushaag. Deze soort is een typische beplanting in de context van kerken en begraafplaatsen omdat hij door zijn eeuwig groen karakter het eeuwige leven (in de hemel) symboliseert.


ID: 301606 | Landschappelijk element

Hoogstamboomgaard

Alfonsstraat (Borgloon)
Hoogstamboomgaard gelegen nabij Bommershoven. De boomgaard bestaat voornamelijk uit kersen. De bomen hebben een representatieve groeivorm en er is weinig uitval, de boomgaard is nog vrij volledig. Deze boomgaard is het eerst afgebeeld op de topografische kaart uit 1960.


ID: 300477 | Landschappelijk element

Afsluitingshaag van bruine beuk

Alfonsstraat 60 (Borgloon)
De tuin van de dorpswoning tegenover de kerk in Bommershoven wordt van de straatkant afgesloten door een geschoren haag van bruine beuk. De haag dateert wellicht van rond de bouw van de woning in het laatste kwart van de 19de eeuw. Voorheen was er ook een haag aanwezig, waarschijnlijk een meidoornhaag rond de hoogstamboomgaard.