Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

106 resultaten


ID: 133447 | Landschappelijk element

Robinia domein Terhove

Terhove 140-141 (Borgloon)
Robinia gelegen nabij het domein Terhove. Deze robinia maakt deel uit van een een bomengroep, aangeplant in een weiland ten zuiden van het eigenlijke park en is aangeplant vanwege het zicht op deze verschillende boomsoorten en de doorzichten naar het achterliggende Haspengouwse landschap.


ID: 133448 | Landschappelijk element

Zwarte noot domein Terhove

Terhove 140-141 (Borgloon)
Deze zwarte noot is gelegen nabij het domein Terhove. De zwarte noot staat samen met een aantal verschillende bomen van diverse soorten in een weiland ten zuiden van het eigenlijke park. Deze bomen werden aangeplant om het zicht vanuit het park te trekken en doorzichten te creëren naar het achterliggende Haspengouwse landschap.


ID: 133449 | Landschappelijk element

Tamme kastanje domein Terhove

Terhove 140-141 (Borgloon)
Deze tamme kastanje is gelegen nabij het domein Terhove. De tamme kastanje staat samen met een aantal verschillende bomen van diverse soorten in een weiland ten zuiden van het eigenlijke park. Deze bomen werden aangeplant om het zicht vanuit het park te trekken en doorzichten te creëren naar het achterliggende Haspengouwse landschap.


ID: 301856 | Landschappelijk element

Hoogstamboomgaarden

Tongersesteenweg (Borgloon)
Deze hoogstamboomgaarden bij Grootloon behoorden zeer waarschijnlijk tot de gesloten hoeve waarvan nu nog een restant bewaard is. De gronden liepen door naar het noorden, maar werden doorsneden door de Tongersesteenweg. De boomgaarden zijn deels afgebeeld op de kabinetskaart van de Ferraris (1771-1778), maar werden in de loop van de 19de eeuw verder uitgebreid. De boomgaard bestaat uit diverse soorten en heeft plaatselijk een restant van meidoornhagen. De boomgaarden worden begraasd, wat past in het historisch beeld. De visuele relatie tussen de boomgaarden en de hoeve versterken de esthetische waarde van dit geheel.


ID: 300706 | Bouwkundig element

Gietijzeren armpomp

Weg naar Heks (Borgloon)
Gietijzeren armpomp gelegen tegen de straat. Het is niet bekend of de pomp hier werd opgericht of later verplaatst.


ID: 303680 | Landschappelijk element

Holle weg

Weg naar Heks (Borgloon)
De Weg naar Heks is voor een gedeelte van haar tracé ingesneden als een holle weg. Aan weerszijden liggen (steile) hellingen met beplantingen.


ID: 300310 | Landschappelijk element

Door dubbele bomenrij begeleide zichtas Heks

Heks (Heers)
Vanaf het kasteel van Heks is er naar het glooiende landschap in het zuidoosten een zichtas gecreëerd door de aanleg van een dubbele bomenrij. De bomen zijn lindes die gekandelaard zijn om het zicht te vrijwaren. De as eindigt in een klein bosje bovenop de "Kruisberg".


ID: 300385 | Landschappelijk element

Opgeleide beek naar watermolen Heks

Heks (Heers)
De watermolen van Heks werd opgericht door de cisterciënzers van de abdij van Villers, die voor dit doel de Herkebeek afleiden (13de eeuw). De waterloop is op de valleirand op een hoog niveau gehouden en wordt bij de molen terug in de eigenlijke vallei gestort waardoor een groot verval het rad deed draaien. Op de hoogtekaart is de molenloop duidelijk zichtbaar. De molen was van het bovenslagtype; een ijzeren goot voerde het water aan vanuit de waterloop waarin het water waarschijnlijk kon worden gestuwd. De molen zorgde in latere tijden voor de waterbevoorrading van het hoger gelegen kasteel van Hex.


ID: 301840 | Landschappelijk element

Cluster van hoogstamboomgaarden

Heks (Heers)
Reeds op de kabinetskaart van de Ferraris (1771-1778) worden op deze plek, dicht bij de bebouwing, boomgaarden weergegeven. Deze boomgaarden waren gericht op productie voor de bewoners en niet voor de verkoop of handel. Deze boomgaarden werden begraasd door vee. De boomgaarden worden rond het begin van de 20ste eeuw ook op grotere afstand van de bebouwing uitgebreid. Dit past in de periode van de agrarische geschiedenis waarin de hoogstamboomgaarden in Haspengouw een grote opkomst kenden en grote delen van het landschap zouden beslaan. De huidige boomgaarden zijn een complex van boomgaarden die horen bij de bebouwing langs de Hekslaan, waaronder een hoeve in U-vorm en twee dorpswoningen.


ID: 301923 | Landschappelijk element

Cluster van hoogstamboomgaarden

Heks (Heers)
Enkele percelen met hoogstamboomgaarden gelegen ten westen van Heks. Deze boomgaarden dateren uit het begin van de 20ste eeuw, de periode waarin boomgaarden in Haspengouw grote delen van het landschap zouden beslaan en een belangrijke rol speelden in de agrarische geschiedenis.