Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

106 resultaten


ID: 133413 | Landschappelijk element

Solitaire populier

Vechmaal (Heers)
Deze solitaire populier is gelegen te midden van de velden, langs onverharde landweg die naar de groeves van Vechmaal leidt. Deze weg is reeds op de kaart van Vandermaelen (1846-1854) weergegeven. Het is een mooi ontwikkelde boom welke beeldbepalend is in dit open landschap.


ID: 300383 | Landschappelijk element

Grotten van Henisdael

Vechmaal (Heers)
De grotten van Henisdael vormen een relict van de winning van Maastrichtersteen, tauw en mergel, die vooral tijdens de 15de-16de eeuw plaats vond. De groeven bestaan uit een netwerk van gangen die zich ondergronds ver uitstrekken. In de groeven zijn verschillende inscripties te vinden die betrekking hebben op de steenwinning, het dagelijkse leven of markante feiten uit de geschiedenis (1549, 1592, 1601, 1733 en 1779). De grotten werden in de loop der eeuwen bovendien gebruikt als schuilplaats als legers door deze gebieden trokken. De groeves herbergen ook een belangrijke geologische en natuurwaarde.


ID: 300518 | Landschappelijk element

Twee onverharde holle wegen

Vechmaal (Heers)
Deze holle wegen zijn gelegen in het gebied tussen de grotten van Henisdaal en de Patrijnenkuil. Het ontstaan van deze holle wegen hangt samen met de fysische gesteldheid van het terrein (erosiegevoeligheid en aanwezige relief) en de invloed van de mens. Holle wegen zijn ingesneden in de (zand)leembodems (en eventueel in het onderliggend geologisch substraat). Ze liggen meestal loodrecht op de hoogtelijnen en ze kunnen tot tien meter diep zijn. Door het eeuwenlange gebruik van wegen bleef de bovengrond onbegroeid en stond deze bloot aan erosie. Doordat telkens een laag sediment afstroomde bij hevige regenval, sneed de weg zich diep in, wat de erosie alleen maar versterkte. Langs weerszijden zijn meestal steile wanden te zien die spontaan begroeiden of beplant werden met bomen en struiken (vaak hakhout).


ID: 302231 | Landschappelijk element

Patrijnenkuil

Vechmaal (Heers)
De Patrijnenkuil is een amfitheatervormige depressie die deel uitmaakt van een complex steengroeven in Vechmaal. Hoewel dit bij de Patrijnenkuil in het huidige landschap minder uitgesproken is, vormen ze een relict van de winning van Maastrichtersteen, tauw en mergel, die vooral tijdens de 15de-16de eeuw plaats vond. De Patrijnenkuil is een hoefijzervormig talud met een hoogte van circa 10 meter, ze kent een hoge vegetatiekundige waarde. Het toponiem van de Patrijnenkuil (foutief weergegeven als Patrijzenkuil op de topografische kaart van 1930) is afkomstig van “poterijne cuijlen” (van pottenbakkerij). Deze naam wordt voor het eerst vermeld in 1788, daarvoor was de site bekend als “Truyerkuylen”, naar Sint-Geertrui, die vereerd werd te Vechmaal. Ze werd ook “Ketel” genoemd, naar de uitgeholde vorm van de depressie.


ID: 300360 | Landschappelijk element

Afsluitingshaag van meidoorn

Brugstraat (Heers)
Afsluitingshaag van meidoorn gelegen op de perceelsgrens van het erf van een hoeve. Meidoorn is een typische soort die in deze streek zeer veel wordt toegepast in afsluitingshagen.


ID: 301817 | Landschappelijk element

Kersenboomgaard

Donkerstraat 28 (Heers)
Deze kersenboomgaard is gelegen in de rand van Horpmaal. Deze boomgaard wordt al afgebeeld op de kabinetskaart van de Ferraris (1771-1778). op dat moment zijn overal tussen de dorpsbebouwing en langs de randen van het dorp, boomgaarden aanwezig.


ID: 133431 | Landschappelijk element

Twee lindes bij kapel

Haspengouwlaan (Heers)
Twee relatief jonge lindebomen bij kapel aan de Haspengouwlaan. Lindebomen werden typisch aangeplant bij kapellen, een gebruik dat hier wordt voortgezet.


ID: 133433 | Landschappelijk element

Italiaanse populier

Haspengouwlaan (Heers)
Beeldbepalende Italiaanse populier gelegen in een hoger gelegen weiland langs de Haspengouwlaan. De boom heeft een mooie en kenmerkende groeivorm voor een Italiaanse populier. Met zijn ligging in de hoek van een perceel en aan een kruispunt van wegen vormt het een herkenningspunt.


ID: 300365 | Landschappelijk element

Hoogstamboomgaard met veekeringshaag

Haspengouwlaan 1 (Heers)
Hoogstamboomgaard van diverse fruitsoorten waaronder kersen, gelegen naast een hoeve aan de Haspengouwlaan. Deze boomgaard staat reeds op de kabinetskaart van de Ferraris afgebeeld (1771-1778) hoewel dan en ook op latere kaarten opgedeeld in verschillende percelen met hagen ertussen.


ID: 301819 | Landschappelijk element

Kersenboomgaard

Hekslaan (Heers)
Deze kersenboomgaard is gelegen aan de Hekslaan nabij Vechmaal. De boomgaard is waarschijnlijk van na 1960, de huidige bomen zijn dan ook van de eerste generatie. De boomgaard kent een gaaf en volledig plantverband.