Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

154 resultaten


ID: 305470 | Bouwkundig element

Gemeentelijke begraafplaats Wolvertem

Oppemstraat (Meise)
De gemeentelijke begraafplaats van Wolvertem, gelegen ten zuiden van het centrum, werd aangelegd op het einde van de 19de eeuw, ter vervanging van het kerkhof rondom de Sint-Laurentiuskerk.


ID: 305494 | Bouwkundig element

Kapel annex elektriciteitscabine

Oppemstraat (Meise)
Op het driehoekige pleintje aan het begin van de Oppemstraat staat een merkwaardige witgeschilderde, bakstenen kapel annex elektriciteitscabine op rechthoekige plattegrond onder een geknikt zadeldak (kunstleien) op geprofileerde hoekconsoles. Ze werd kadastraal ingetekend in 1966.


ID: 40184 | Bouwkundig element

Hoeve Hof ten Steene

Oppemstraat 153-161 (Meise)
Het Hof ten Steene was voorheen een middelgrote gesloten hoeve met een typerende donjon, die mogelijk opklimt tot de 12de of 13de eeuw. Vermoedelijk refereert de benaming ‘Ten Steene’ naar het eerste in steen opgetrokken gebouw in deze omgeving . Het huidige gebouwenbestand, met uitzondering van de donjon, klimt op tot de 17de en 18de eeuw, hoewel de woning grondig werd verbouwd in 1926. De hoeve is tot vandaag één van de dominante factoren binnen de gehuchtskern.


ID: 305778 | Bouwkundig element

Poortgebouw Neromhof

Ossegemstraat 163 (Meise)
In 1975 werd het domein van het Neromhof omgevormd tot gemeentelijk park. Van het oorspronkelijke Neromhof, dat gebouwd werd in het begin van de 20ste eeuw, bleef enkel het poortgebouw in cottagestijl bewaard.


ID: 305445 | Bouwkundig element

Standbeeld van baron Emmanuel Vanderlinden d’ Hooghvorst

Oudstrijdersplein (Meise)
Het standbeeld van baron Emmanuel Vander Linden d’ Hooghvorst, burgemeester van Meise van 1807 tot 1866 en van Wolvertem in 1814-1836, werd opgericht in 1893 op het plein ten zuiden van de Sint-Martinuskerk en ingehuldigd op 24 september van dat jaar.


ID: 305655 | Bouwkundig element

Villa

Plasstraat 2 (Meise)
Achterin gelegen villa met ruime omringende tuin. Eertijds in gebruik als 'Laiterie Dewaet', zie oude prentkaart, in de volksmond ook de patattentoren genoemd omdat er ooit een handelaar in aardappelen woonde. De villa werd in 1928 kadastraal geregistreerd als 'nieuwe bouwing', in eigendom van G. Hoffman-Swevers.


ID: 305454 | Bouwkundig element

Gemeenteschool met onderwijzerswoning

Potaardestraat 1 (Meise)
Aan de straat gesitueerde onderwijzerswoning met achterliggende haakse klassenvleugel uit de tweede helft van de 19de eeuw, in het begin van de 20ste eeuw uitgebreid.


ID: 40177 | Archeologisch / Bouwkundig element

Hof ten Rode of Hof te Steenbrugge

Potaardestraat 2, 2A (Meise)
Dit historisch belangrijke hof, waarvan de oorsprong vermoedelijk teruggaat tot een 13de-eeuwse motte, is vandaag een imposante gesloten hoeve met grotendeels 19de-eeuws gebouwenbestand en een bewaarde omwalde motteheuvel ten zuidoosten.


ID: 40187 | Bouwkundig element

Pastorie Sint-Stephanusparochie

Processieweg 1 (Meise)
Monumentale 17de-eeuwse pastorie gebouwd in traditionele bak- en zandsteenstijl door de witheren van de norbertijnenabdij van Grimbergen. De pastorie is als L-vormig volume ingeplant op de hoek met de Oppemkerkstraat, ten zuidwesten van de kerk. Aansluitende ommuurde tuin.


ID: 40188 | Bouwkundig element

Hoeve

Processieweg 21 (Meise)
19de-eeuws hoevetje met fraai volumespel der witgekalkte gebouwen onder pannen zadeldaken; eveneens een kapelletje in één der gevels.