Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

154 resultaten


ID: 305753 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Stationsstraat 25-27 (Meise)
Goed bewaard burgerhuis met typische cementbekleding uit het einde van de 19de of het begin van de 20ste eeuw, vooraf gegaan door een, vandaag geplaveid, voortuintje met uitgewerkt smeedijzeren hek. De woning werd kadastraal ingetekend als 'nouvelle construction' in 1867 in eigendom van landbouwer Petrus Joannes en Anna Verrycken.


ID: 305473 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Dokterswoning met ommuurde tuin

Stationsstraat 61 (Meise)
Neoclassicistische dokterswoning met ommuurde achterliggende tuin, kadastraal geregistreerd in 1879 als 'nouvelle construction' in eigendom van 'Henricus Aloysius Josephus Van Cauwelaert-Lavaux, docktoor'.


ID: 76320 | Bouwkundig element

Pastorie Sint-Kwintenparochie

Steenhuffelstraat 1 (Meise)
In oorsprong classicistische pastorie van 1807, gelegen ten noordwesten van de kerk. Aan de straat bakstenen afsluitingsmuur, geritmeerd door lisenen en afgedekt door een ezelsrug.


ID: 40213 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Steenhuffelstraat 8 (Meise)
Heden in twee woningen verdeeld éénlaags langgestrekt hoevetje met pannen zadeldak, uit de tweede helft van de 19de eeuw.


ID: 305497 | Bouwkundig element

Hoeve

Strooistraat 14 (Meise)
Voorbeeld van een oorspronkelijk U-vormige hoeve met vroeg-20ste-eeuws uitzicht, die ondanks aanpassingen en gewijzigde muuropeningen nog beeldbepalend is in de omgeving en getuigt van de voorheen belangrijke agrarische activiteit in het kleine Oppem.


ID: 305485 | Bouwkundig element

Hek en hekpijlers

Temsesteenweg 39 (Meise)
Bij het begin van de jong aangeplante toegangsdreef tot het achterin gelegen nummer 39 staan twee hekpijlers met een uitgewerkt ijzeren hek. De pijlers zijn opgetrokken uit baksteen met verwerking van hardsteen voor de sokkel, muurbanden, hoekblokken, dekplaat en vaasbekroning. Op de linker pijler staat het jaartal 1910 weergegeven, op de rechtse pijler bouwmeester Aug. Vandoorslaer evenals steenhouwer Praille (Londerzeel).


ID: 305507 | Bouwkundig element

Begraafplaats van Westrode

Tony Van Osstraat (Meise)
Achterin gelegen, kleine begraafplaats op nagenoeg rechthoekige plattegrond met padenkruis in het oudste gedeelte. Zuidelijke uitbreiding uit het laatste kwart van de 20ste eeuw. Het geheel is vandaag omhaagd met laurierkers (paplaurier). De oprichting van de nieuwe parochie Westrode werd goedgekeurd bij KB van 1 april 1898; in 1901 kreeg de nieuwe parochie een eigen begraafplaats.


ID: 200143 | Bouwkundig element

Tramstation buurtlijn Grimbergen-Meise-Londerzeel

Tramlaan 2 (Meise)
Goed bewaard voorbeeld van een (tram)station van de Buurtspoorwegen uit het einde van de 19de eeuw, dat typologisch en architectonisch sterke overeenkomsten vertoont met de kleinere treinstations op het platteland uit dezelfde periode.


ID: 305779 | Bouwkundig element

Hoeve

Verbindingsweg 16 (Meise)
Kleine, maar gaaf bewaarde 20ste-eeuwse hoeve, kadastraal geregistreerd als 'totale herbouwing' in 1937 in eigendom van landbouwer August-Jozef Bogaerts-Van Humbeek. Hoewel vlak bij een drukke baan gelegen behield de omgeving haar landelijk karakter en is de hoeve tot vandaag omgeven door akkers en weiland.


ID: 307036 | Bouwkundig element

Villa Denise

Zonnelaan 29 (Meise)
Karakteristieke villa uit het begin van de 20ste eeuw, met ruime tuin, waarbij de voortuin langs de straat is afgesloten door een ijzeren hek. De villa werd kadastraal als 'nieuwe bouwing' geregistreerd in 1914 in eigendom van August De Cock-Demayer, landb(ouwe)r Meysse. De villa werd in 1913 in gebruik genomen.