Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

154 resultaten


ID: 305499 | Bouwkundig element

Meisjesschool met bijhorend klooster en kapel

Kleinendries 6-8 (Meise)
Meisjesschool met bijhorend klooster en kapel uit het einde van de 19de eeuw. Het onderwijs van meisjes in Rossem werd toevertrouwd aan de zusters van de Christelijke scholen van Vorselaar. In 1898 werd grond aangekocht van de kerkfabriek van Sint-Medardus. Al op 1 oktober 1899 waren de bouwwerken van het klooster en drie klaslokalen beëindigd. Op het kadaster werden de gebouwen geregistreerd in 1900.


ID: 40151 | Bouwkundig element

Hoeve Drijtorenhof

Kon. Kasteeldreef 1 (Meise)
Gesloten, in kern 18de-eeuwse hoeve, in oorsprong horend bij het in 1944 door brand vernielde Hof te Meysse, dat eigendom was van de familie Vander Linden d’Hoogvorst en waarvan het domein naderhand geïntegreerd werd in de plantentuin. In 1881 verkocht baron Edmond Vander Linden d’Hoogvorst het kasteel en de warande samen met gronden en gebouwen buiten de omheining van het domein aan keizerin Charlotte; het geheel had een oppervlakte van meer dan 52 ha.


ID: 216457 | Bouwkundig element

Oorlogsmonument Eerste Wereldoorlog

Kouterbaan (Meise)
Het monument is opgevat als een vierkante toren, verjongend naar boven toe en uitgewerkt in bak- en natuursteen, opgericht naar ontwerp van de Brusselse architect Joseph Diongre, ingehuldigd in 1920.


ID: 305443 | Bouwkundig element

Cottage-getinte villa

Krogstraat 87 (Meise)
Villa met vage cottage-inslag, in 1904 kadastraal geregistreerd als ‘vente et nouvelle construction’ in eigendom van Hugo Gottlob-Garreau, bestuurder, met een vergroting in 1906. De villa is gelegen in een omringende, beboomde tuin te bereiken via een gekasseide weg.


ID: 305676 | Bouwkundig element

Woning Spillemaeckers naar ontwerp van W. Van Der Meeren

Krogstraat 90-92 (Meise)
Modernistische tweegezinswoning op onregelmatige plattegrond, opgetrokken voor twee broers naar een ontwerp van 1965 van Willy Van Der Meeren. De woning bestaat uit zeven uitspringende betonnen portieken waarop houten dakspanten werden bevestigd.


ID: 40216 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve Onze-Lieve-Vrouwehof

Lovegemstraat 8 (Meise)
Historische gesloten hoeve met rechthoekige binnenplaats waarvan het gebouwenbestand gedeeltelijk opklimt tot de 17de eeuw, aangevuld met volumes uit de 19de eeuw.


ID: 305467 | Bouwkundig element

Kapel van 1881, toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes

Mangelschotsstraat (Meise)
De schuin ten opzichte van de straat ingeplante kapel werd opgericht door Josephina Mangelschots en de familie Lauwers in 1881, zie gedenkplaatje en jaartal op de gevel.


ID: 305453 | Bouwkundig element

Eengezinswoning

Mechelbaan 6 (Meise)
Voor de gemeente een zeldzaam voorbeeld van een vrijstaande eengezinswoning in pakketbootstijl, gelegen in een omringende beboomde tuin aan de straatzijde afgesloten door een buxushaag en toegankelijk via een lage houten vleugelpoort.


ID: 305469 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Merchtemsesteenweg 116 (Meise)
Haaks op de straat ingeplant, vrijstaand burgerhuis, opklimmend tot circa 1872 toen op het kadaster een 'nouvelle construction' werd ingetekend in opdracht van Josephus Vanderborght, landbouwer.


ID: 40198 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Merchtemsesteenweg 15-19 (Meise)
Woning met oude kern en vermoedelijk gerecupereerde schouderboogomlijsting.