Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

175 resultaten


ID: 40433 | Bouwkundig element

Brasserie du Béguinage

J. Bt. Dekeyserstraat 24 (Overijse)
Brouwerij uit de tweede helft van de 19de eeuw, opgericht als "Brasserie du Béguinage", later deel van brouwerij De Page. De installaties werden verwijderd, maar de verschillende fases van het brouwproces zijn nog afleesbaar in zowel het interieur als het exterieur.


ID: 305431 | Landschappelijk element

Knotlinde als grens- en kapelboom

Jos. Kumpsstraat (Overijse)
Oude knotlinde met boomkapel als hoek- en grensboom. De boom staat op de oude verbindingsweg tussen Brussel en Waver, op de kruising van drie gemeentes en twee gewesten: Hoeilaart, Overijse en Terhulpen (Waals-Brabant).


ID: 301208 | Bouwkundig element

Serristenvilla

Jos. Kumpsstraat 26 (Overijse)
Deze kadastraal in 1927 geregistreerde villa is een gaaf bewaard voorbeeld van de kenmerkende serristenvilla's uit de tweede bloeiperiode van de druiventeelt in deze streek.


ID: 40429 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Martinus

Just. Lipsiusplein (Overijse)
Georiënteerde decanale kruiskerk met een ingebouwde westtoren met een romaanse kern uit de 12de eeuw (?), een koor opgericht na de brand van 1489 en een gotische midden- en dwarsbeuk van na de brand in 1692. Eind 19de eeuw werd de kerk naar de toenmalige smaakinzichten in een neogotische stijl verbouwd en gerestaureerd. De kerk is gelegen op een heuvelrug ten zuiden van het hellende dorpsplein. Een hoge kalkzandstenen keermuur met een trap aan de oost- en zuidzijde sluit het voormalige kerkhof rond de kerk af ten zuiden, oosten en westen. Bovenop de keermuur staat een eenvoudige ijzeren balustrade. Ten westen is het voormalige kerkhof en de kerk te bereiken via een trap gevat tussen twee zware blauwe hardstenen pilasters met casementen, een geprofileerde dekplaat en een vaasbekroning.


ID: 300475 | Bouwkundig element

Commandopost

Just. Lipsiusplein (Overijse)
Schuilkelder opgericht tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Duitse bezetter, bevindt zich onder het talud voor het oude gemeentehuis.


ID: 301255 | Bouwkundig element

Heilig Hartbeeld

Just. Lipsiusplein (Overijse)
Heilig hartbeeld van 1927 op een hoge blauwe hardstenen sokkel gelegen aan de noordwestelijke oksel van het schip en transept van de Sint-Martinuskerk.


ID: 301759 | Bouwkundig element

Beeld Justius Lipsius

Just. Lipsiusplein (Overijse)
Borstbeeld van Justus Lipsius naar ontwerp van Edouard François Marchant, geplaatst op een hoge hardstenen sokkel naar ontwerp van architect Joseph Jonas Dumont, inhuldiging op 28 juni 1853.


ID: 40449 | Bouwkundig element

Dorpswoningen

Just. Lipsiusplein 10-11 (Overijse)
Twee rijwoningen met oudere kern, die tot het midden van de 19de eeuw één geheel vormden. De gecementeerde gevels sluiten aan bij de 19de-eeuwse basisbebouwing van het Just. Lipsiusplein. De splitsing in twee afzonderlijke woningen werd kadastraal geregistreerd in 1848. Vanaf de tweede helft van de 19de eeuw was nummer 11 in eigendom van de familie Rigaux, kunstschilders.


ID: 40450 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Just. Lipsiusplein 13 (Overijse)
Ruim burgerhuis met oudere kern dat mee het uitzicht bepaalt van het Just. Lipsiusplein dat gekenmerkt wordt door dorps- en burgerhuizen met oudere kernen en gecementeerde gevels uit de 19de en begin 20ste eeuw.


ID: 40451 | Bouwkundig element

Rijhuis

Just. Lipsiusplein 14 (Overijse)
Rijhuis met trapgevel, door muurankers gedateerd "1692 (?)", maar met een neotraditioneel uitzicht. De jaarankers 1692 verwijzen mogelijk naar de heropbouw na de grote brand in het centrum van Overijse die in 1962 verschillende woningen vernielde. De woning sluit aan bij de gevelwand aan het Just. Lipsiusplein waarvan de woningen een oudere kern bezitten en waarvan de gevels in de 19de en 20ste eeuw werden aangepast.