Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

213 resultaten


ID: 306714 | Bouwkundig element

Woning Cardinael

Vlasstraat 4 (Gent)
Rijwoning in brutalistische stijl, volgens goedgekeurde bouwaanvraag van december 1977 ontworpen door Marcel De Roover in opdracht van de heer en mevrouw Cardinael. Het pand heeft een eenvoudig, balkvormig volume onder een flauw hellend zadeldak. De voorgevel heeft een bijzonder parement, dat grotendeels in zichtbeton is uitgewerkt, onder een brede kroonlijst, eveneens in zichtbeton.


ID: 307510 | Bouwkundig element

Woning met dokterspraktijk

Vogelenzang 21 (Gent)
Eengezinswoning met dokterspraktijk, gebouwd in opdracht van dokter Freddy Verbruggen, naar een ontwerp van Willy Verstraete uit 1979. De dokterswoning omvat drie bouwlagen onder een met leien bedekt zadeldak. De straatgevel getuigt van een weloverwogen, beheerste compositie met een relatieve symmetrie, die een eerlijke vertaling vormt van de planindeling.


ID: 301769 | Bouwkundig element

Villa Vanherpe

Vogelheide 14 (Gent)
Ruim opgezette villa uit 1974-1975 gebouwd voor E. Vanherpe, naar ontwerp van het architectenbureau Konstrukto in de voor hen typerende, strakke, modernistische stijl en hoogkwalitatieve uitvoering.


ID: 301768 | Bouwkundig element

Villa Brutsaert

Vogelheide 2 (Gent)
Modernistische villa naar ontwerp van Piet Van Besien, volgens een goedgekeurde bouwaanvraag van 19 september 1972 opgetrokken voor R. Brutsaert. Het volume, dat in hoogte varieert van één tot twee bouwlagen, heeft een parement in witgeschilderde baksteen en een zadeldak bedekt met zwarte kunstleien. De gevels worden doorbroken door functioneel geplaatste drie- en rechthoekige openingen en verlevendigd door in- en uitzwenkingen, die een veruitwendiging zijn van de dynamische, ruim opgezette planindeling.


ID: 26075 | Bouwkundig element

Het Toreken

Vrijdagmarkt 36 (Gent)
Het Toreken werd tijdens het derde kwart van de 15de eeuw gebouwd als gildenhuis van de huidenvetters of leerlooiers. Van 1980 tot 1983 werd het gerestaureerd en uitgebreid naar ontwerp van Jean Van den Bogaerde, met medewerking van onder andere Romain Berteloot.


ID: 301774 | Bouwkundig element

Villa ontworpen door D. Craet

Vroonstallestraat 44 (Gent)
Modernistische villa gebouwd volgens een bouwaanvraag van 1959 naar ontwerp van de Gentse architect Daniël Craet in opdracht van J. Augustyn. Kenmerkende woning binnen het oeuvre van architect Craet en representatief voor zijn ontwerpprincipes.


ID: 307165 | Bouwkundig element

Hoger Instituut voor Lichamelijke Opvoeding (HILO)

Watersportlaan 2 (Gent)
Van eind 1958 tot eind 1960 werden de nieuwe gebouwen van het Hoger Instituut voor Lichamelijke Opvoeding opgetrokken aan de Watersportlaan naar plannen van ingenieur-architect Jules Trenteseau.


ID: 301773 | Bouwkundig element

Bedrijfsgebouw N.V. INTERCOM, Distributie Noord

Watertorenstraat 5 (Gent)
Modernistisch bedrijfsgebouw naar ontwerp van architect Luc Alaerts voor het bedrijf N.V. Intercom Distributie Noord. Architect Alaerts drukte zijn eigen stempel vooral op het ontwerp van de burelen en de inkomsthal. De architectuur sluit aan bij het late modernisme uit de jaren 1960 met elementen uit het brutalisme gekenmerkt door het gebruik van in hoogte verspringende volumes met strak horizontaal karakter en het gebruik van ruwe, contrasterende materialen.


ID: 306753 | Bouwkundig element

Dokterswoning Aers

Westergemstraat 181-183 (Gent)
De bouwaanvraag voor de woning met dokterspraktijk in laatmodernistische stijl, ontworpen door architect Eddy Buysse voor de heer en mevrouw Aers, werd goedgekeurd in april 1970. De woning valt op door haar verzorgde afwerking en strakke en sobere vormgeving. Het pand met L-vormig grondplan telt twee bouwlagen onder plat dak met overkragende, houten kroonlijst.


ID: 307713 | Bouwkundig element

Residentie Erasmus

Wilderoosstraat 3 (Gent)
Architect Piet Cassiman ontwierp deze woning met 10 studentenkamers in 1961. De modernistische hoekwoning telt vier bouwlagen en twee en drie traveeën onder plat dak. Het ontwerp wordt verlevendigd met een sgraffito en glasraam naar ontwerp van Lionel Holvoet.