Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

140 resultaten


ID: 82829 | Bouwkundig element

Stadswoning met tuitgevel

Vlamingdam 5 (Brugge)
Diephuis van twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), uit de 16de eeuw, zie balklagen. Consoliderende "Kunstige Herstelling" van 1994-1997 naar ontwerp van architect J. Vandewalle (Brugge).


ID: 82263 | Bouwkundig element

Burgerhuis Hippodrome Brugeois

Witteleertouwersstraat 29 (Brugge)
Breedhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, de eerste vier linker traveeën door middel van jaarankers gedateerd "1564". Rechts voorzien van een uitbreiding uit 1886 naar ontwerp van E. Temmery. Naam refererend aan de renbaan die in 1893 achter het pand werd gebouwd.


ID: 82270 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Witteleertouwersstraat 50 (Brugge)
Enkelhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (nok evenwijdig aan de straat, Vlaamse pannen) met bepleisterde en beschilderde lijstgevel uit tweede helft 19de eeuw.


ID: 82271 | Bouwkundig element

Stadswoningen

Witteleertouwersstraat 55-57 (Brugge)
Breedhuis, gesplitst in twee enkelhuizen volgens spiegelbeeldschema, samen vier/twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), opklimmend tot de 17de eeuw(?) met latere aanpassingen.


ID: 29971 | Bouwkundig element

Stadswoningen met tuitgevels

Wulfhagestraat 12-14 (Brugge)
Twee diephuizen van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Verankerde bakstenen tuitgevels afgelijnd met vlechtingen en schouderstukken, uit de 17de eeuw. Restauratie in 1973-1974 naar ontwerp van architect L. Vermeersch.


ID: 44571 | Bouwkundig element

Rijkswachtkazerne

Kerkstraat 15 (Buggenhout)
Ensemble van oorspronkelijk vijf woningen voor rijkswachtfamilies, opgericht in 1913. Gebouw van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak met kleurrijke voorgevel van oranjerode baksteen.


ID: 78982 | Bouwkundig element

Romp van de Dorpsmolen

Nieuwe Weg 4 (Damme)
Romp van de Dorpsmolen, ook Molen Lievens genaamd naar de laatste molenaarsfamilie. Dit was een bakstenen bergmolen die in 1820 op de plaats van een houten staakmolen werd opgericht als koren- en oliemolen. In de jaren 1990 werd de molen gerenoveerd, herbestemd tot woonhuis en geïntegreerd in een recent wooncomplex. De gerenoveerde molenromp bestaat uit een witgeschilderde baksteenbouw op gepekte plint onder overkragend mansardedak (leien) als imitatiemolenkap.


ID: 54734 | Bouwkundig element

Hotel du Parc

Leopold II-laan 15 (De Haan)
Beeldbepalend volume van het voormalig "Hotel du Parc", in 1911 ontworpen door architect René Derlyn Wenduine). Recent gerestaureerd en heringericht met appartementen.


ID: 41785 | Bouwkundig element

Burgerhuis De Wereld

Verversgracht 2 (Diest)
Twee verdiepingen hoog dwarshuis met trapgevel voorzien van schouderstukken met rechte en overhoekse treden en bekroond met een gesmeed ijzeren wereldbol.


ID: 86047 | Bouwkundig element

Hoeve De Licht

Kantonsweg 8, 14, 8A, 14A-D (Dilsen-Stokkem)
De hoeve was de zetel van het laathof van de nieuwe nederzetting in het Holt van Lede, Holthuizen, later Houthuyzen en Houtissen. In 1578 was de hoeve eigendom van Dionysius van den Eertwech, burgemeester van Maaseik, en in deze periode werd ze door brand verwoest en werd de naam veranderd in De Licht. Op de Ferrariskaart (1771-77) staat de hoeve aangeduid als een ruime, semigesloten hoeve. Van de oorspronkelijke gebouwen resteren nu een L-vormige vleugel met het woonhuis van vijf traveeën en een bouwlagen, met jaartal 1685 door middel van muurankers, en een haakse vleugel met inrijpoort en stallen aan de straatzijde.