Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

127 resultaten


ID: 304271 | Landschappelijk element

Leilindenrijen en geschoren taxusbollen bij Sint-Jobkapel

Frans Roucelstraat, Kwalestraat, Sint Jobstraat (Aalst)
De kapelhof bij de Sint-Jobkapel herbergt een traditioneel aangelegde en onderhouden beplanting, bestaande uit een lijnaanplantingen met 27 leilindes en een onderbegroeiïng met 29 geschoren taxusbollen.


ID: 302586 | Landschappelijk element

Linde als vredesboom

Gijzegem-Dorp (Aalst)
Ten noordwesten van de kerk staat op het kerkhof de vredesboom die in 1919, bij het einde van de Eerste Wereldoorlog, werd geplant. Het is een zilverlinde met een stamomtrek van 321 cm (2016). Op het moment van de inventarisatie werd vastgesteld dat de kruin op een hoogte van 3 meter hoog was afgebroken. De resterende stam loopt opnieuw uit en heeft mogelijks nog voldoende kracht om het verdere bestaan van de vredesboom te verzekeren.


ID: 302847 | Landschappelijk element

Beboomd dorpspleintje met gekandelaarde linden

Bellemdorpweg, Mariahovelaan (Aalter)
Het dorpspleintje bij de waterpomp is beplant met acht gekandelaarde lindebomen, een negende staat bij het kerkhof. Het is een aanplanting van zomerlinden met een paar Hollandse linden die er vermoedelijk als inboet zijn ingebracht. De bomen zijn zéér beeldbepalend in de dorpskom.


ID: 302736 | Landschappelijk element

Kasteeldreef met drie bomenrijen

Mariahovelaan (Aalter)
Dreef die langs het kasteeldomein de Warandestraat volgt en het kasteel in westelijke richting met de dorpskom van Bellem verbindt en oostwaarts in de richting van Hansbeke en Zomergem verloopt. Het is een asymmetrische dreef met aan de noordzijde één bomenrij en aan de zuidzijde twee bomenrijen met een tussenliggend fietspad. Het bomenbestand is gemengd en bestaat uit bruine beuk, gewone beuk en bijmengingen van zomereik en canadapopulier. De noordelijke bomenrij heeft het sterk te verduren gehad en vertoont hiaten.


ID: 304166 | Landschappelijk element

Opgaande Canadapopulier als hoekboom

Veldekenslos (Affligem)
In de hoek van een bosperceel dat via een smal wandelpad, vanaf de Veldekenslos, bereikbaar is staat een mooi ontwikkelde Canadapopulier met een stamomtrek van 460 cm (2016). Deze hoekboom is mede door zijn groeivorm zeer beeldbepalend. De boom heeft een brede kruin met een doormeter van circa 30 meter en heeft de typische doorhangende takken van een Marilandicapopulier (dit is een populierenkloon behorende tot de eerste 18de-eeuwse kruisingen tussen de Europese en de Amerikaanse zwarte populier). Deze zeldzaam wordende oude populierenklonen hebben een elegante groeivorm en hebben eeuwenlang een belangrijke rol gespeeld in de aankleding van ons landschap. Ze kunnen oud worden, er zijn populieren gekend van 150 en 200 jaar, en hebben stamomtrekken van meer dan 5 meter.


ID: 300121 | Landschappelijk element

Runcvoortpark

Terlindenhofstraat 204 (Antwerpen)
Park aangelegd in het laatste kwart van de 18de of de eerste helft van de 19de eeuw in vroeg-landschappelijke stijl, later sterk uitgebreid, vandaag ingericht als openbaar park.


ID: 303072 | Landschappelijk element

Opgaande bruine beukendreef bij Hof ter Welle

Anna Piersdreef (Beveren)
De toegangsdreef naar het Hof ter Welle is aangeplant met bruine beuken. De lommerrijke beukendreef heeft plantafstanden van 15 meter in de rijen en 7 meter tussen de rijen. De dreef is beeldbepalend en bovendien vrij van autoverkeer.


ID: 303074 | Landschappelijk element

Kasteeldreef met opgaande bruine beuken bij Hof te Saksen

Bosstraat (Beveren)
De toegangsdreef vanaf de Bosstraat naar het Hof ter Saksen is aangeplant met bruine beuken. De beeldbepalende beukendreef heeft ruime plantafstanden van 15 meter in de rijen en 7 meter tussen de rijen en is bovendien vrij van autoverkeer.


ID: 303073 | Landschappelijk element

Kasteeldreef met jonge linden bij Hof ter Saksen

Paul Rotsart de Hertaingdreef (Beveren)
De oude beuken toegangsdreef van het Hof ter Saksen werd in 2006 vervangen met plantsoen van Hollandse linde. De weg is gekasseid en heeft aan beide zijden een comfortzone voor fietsers en wandelaars. Tweeënveertig jonge bomen (maat 20/25) werden aangeplant met ruime plantafstanden van 17 meter in de rijen en 7 meter tussen de rijen.


ID: 304346 | Landschappelijk element

Lindendreef Herenhoeve Fonteinhof

Fonteinhof (Borgloon)
Een dreef van opgaande Linden geeft toegang tot het Fonteinhof.