Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

217 resultaten


ID: 305538 | Bouwkundig element

Modernistisch burgerhuis

Erasme Ruelensvest 97 (Leuven)
Modernistisch burgerhuis opgetrokken naar een ontwerp van architect Marcel Claes uit 1936 in opdracht van Rondas. Kenmerkend voor deze burgerwoning, voor het werk van de architect Marcel Claes, alsook voor het modernisme in het algemeen, is de compositie met in- en uitspringende gevelpartijen in de vorm van een dieperliggende vensterpartij en deurtoegang bij het gelijkvloers alsook de dieperliggende rechtertravee ter hoogte van de twee bovenste bouwlagen.


ID: 305694 | Bouwkundig element

Tuinwijk Ter Elst

Ferdinand Verbiestlaan 1-6, 8-17, 18, Goswin III-Laan 1-20, 21-29, Keibergstraat 10-44, Lievevrouweplein 1-8, 9-11, Populierenlaan 1-8, 9-11, 12-14, Priorijlaan 1-3, 4-21, Sint-Jansbergsesteenweg 13-83, Sint-Jorislaan 1-20, 21-23, Ter Elstlaan 1-14, 15-43 (Leuven)
Op een terrein van 10 hectaren tussen de Sint-Jansbergsesteenweg en de Keibergstraat werden vanaf 1955 240 woningen van diverse types opgetrokken in opdracht van het gemeentebestuur van Heverlee, voor de huisvesting van grote gezinnen. Samen vormden ze de tuinwijk Ter Elst, die in september 1958 werd ingehuldigd. De plannen voor de wijk werden in 1955 aangeleverd door de architect Frans Vandendael, de groenaanleg werd verzorgd door de tuinarchitecten gebroeders Michiels.


ID: 305552 | Bouwkundig element

Ensemble burgerhuizen

Geldenaaksebaan 10-16 (Leuven)
Deze vier burgerhuizen met invloeden van de cottagestijl werden in 1926 opgetrokken in opdracht van Jean-Baptiste Van Diest, handelaar gevestigd op de Geldenaaksevest en zijn echtgenote Philomena Schuybroek. Door het ontbreken van een bouwaanvraag, blijft de architect onbekend.


ID: 305556 | Bouwkundig element

Interbellumburgerwoning

Geldenaaksebaan 160 (Leuven)
Interbellumburgerwoning die in 1931 gelijktijdig werd opgetrokken met nummer 162 in opdracht van Guillaume Brullemans, landbouwer te Heverlee. Gezien het ontbreken van een bouwaanvraag, blijft de architect onbekend. Beide huizen zijn bijna identiek; enkel bij nummer 160 bleef het schrijnwerk integraal bewaard, wat de eenvoudige gevel zijn karakter en erfgoedwaarde verleent.


ID: 305557 | Bouwkundig element

Sint-Norbertusschool

Geldenaaksebaan 200 (Leuven)
De Sint-Norbertusschool is sinds 1891 gevestigd langs de Geldenaaksebaan. De school bestaat nu uit een U-vormig complex. In het oosten, aan de straatzijde en parallel met de straat, bevindt zich een breedhuis met neoclassicistische, beraapte lijstgevel. Dit breedhuis heeft een 17de-eeuwse kern en heeft hierdoor historische erfgoedwaarde. Het werd later van bijbouwen voorzien. In het westen van het langwerpige perceel bevindt zich recente bebouwing.


ID: 305553 | Bouwkundig element

Rij arbeiderswoningen

Geldenaaksebaan 25-37 (Leuven)
De bouw van deze rij van zeven arbeiderswoningen gebeurde in opdracht van Van Meensel. De plannen, naar het ontwerp van de architect Theo Van Dormael, dateren van 1908. Een gevelsteen boven de rechtse toegangspoort bevestigt dit bouwjaar. Het geheel van identieke arbeiderswoningen, eveneens voorzien van een gevelniskapel en een poorttoegang, vormt een mooi voorbeeld van de begin 20ste-eeuwse bebouwing langs deze eeuwenoude baan, die de Abdij van Park en Heverlee met de stad Leuven verbond.


ID: 305558 | Bouwkundig element

Sint-Albertuscollege

Geldenaaksebaan 277 (Leuven)
Het Sint-Albertuscollege werd in 1936 opgetrokken in opdracht van de orde van de karmelieten. De site, pas in gebruik genomen in 1949, omvatte reeds van bij de bouw een verdeling in klooster- en onderwijsgebouwen, gericht op het huisvesten en het onderwijzen van leden van de orde. De gebouwen uit het interbellum worden gekenmerkt door een historiserende bouwstijl met neoromaanse stijlkenmerken. Dit is typerend voor de kloosterarchitectuur in het Leuvense van en bijgevolg mogelijk naar ontwerp van Theo Van Dormael. In de jaren 1960 werd een uitbreiding in expo-stijl toegevoegd ten noordwesten van de aanvankelijke kloostergebouwen. Ten gevolge van de recuperatie van bouwonderdelen, waaronder ‘glulam’-dakspanten, afkomstig van de Wereldtentoonstelling van 1958 ontstond stilistisch een groot contrast tussen beide gebouwen.


ID: 305554 | Bouwkundig element

Arbeiderswoning met winkelpui

Geldenaaksebaan 32 (Leuven)
Deze woning met houten winkelpui maakt deel uit van een reeksbebouwing van zeven arbeiderswoningen (22-34) die in 1898 werden gebouwd in opdracht van Kinart Imbrechts, blikslager te Leuven. Nummer 32 onderscheidt zich van de overige woningen uit het ensemble door de later toegevoegde, gaaf bewaarde, houten winkelpui die de volledige begane grond inneemt.


ID: 305555 | Bouwkundig element

Stadswoning

Geldenaaksebaan 68 (Leuven)
Deze woning werd kadastraal geregistreerd in 1931 en gebouwd in opdracht van Keusters-Vanmassevelde Joseph, meubelmaker te Heverlee. Deze eenvoudige woning onderscheidt zich van de omliggende rijwoningen omwille van het bijzondere schrijnwerk naar oorspronkelijk model in de voorgevel. Omwille van het ontbreken van de bouwaanvraag, blijft de architect onbekend.


ID: 305559 | Bouwkundig element

Burgerwoning in art deco

Groenstraat 1 (Leuven)
Deze art-decoburgerwoning met gevelbrede balkons maakt deel uit van een ensemble van zes gelijktijdig opgetrokken eengezinswoningen in de Groenstraat, bestaande uit de woningen van nummers 1 tot en met 11. De huizenrij, die invloeden uit de art deco en het modernisme combineert, werd in 1933 ontworpen door architect Raymond Vankeerberghen in opdracht van de heren Goemans en Stroobants. Hoewel de zes woningen gelijktijdig gebouwd werden en stilistisch zeer grote gelijkenissen vertonen, onderscheiden ze zich van elkaar in de geveluitwerking.