Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

163 resultaten


ID: 305383 | Landschappelijk element

Hoek- en kruispuntlinde

Olmendreef (Brugge)
De Olmendreef verbindt de Weidestraat met de Daverlostraat en vormt de toegang tot het domein De Bergskens. Ter hoogte van de Weidestraat is aan het begin van de onverharde dreef een opgaande linde geplant. Deze boom markeert hier het kruispunt en kan langs twee zijden gepasseerd worden zodat de boom op een klein driehoekig perceel staat.


ID: 305381 | Landschappelijk element

Holle zomereik als grensboom

Sint-Ulriks-Kapelle (Dilbeek)
Waar de Boterbergveldlos een scherpe hoek maakt, staat een solitaire zomereik. De holle boom markeert hier de administratieve grens tussen de gemeenten Dilbeek en Asse. Te midden van uitgestrekte akkerpercelen vormt deze boom een opvallend landschapselement dat van ver zichtbaar is.


ID: 305201 | Landschappelijk element

Weg naar Klein Broek

Heffen (Mechelen)
Waar de Schotelveldstraat een bocht maakt naar links langs een bosperceel, splitst een zijweg zich naar het noordoosten. De onverharde landbouwweg slingert tussen akkerpercelen en volgt de rand van een bosje naar het noorden. De weg komt uit bij de rode beukendreef die naar 't Fonteintje leidt en slingert verder naar het Klein Broek waar de weg tussen een aantal grote vijvers loopt. Op de 18de-eeuwse Kaart van Villaret en de Kabinetskaart van de Ferraris wordt deze weg afgebeeld als de toegangsweg tot het moerasgebied met vijvers dat aan het domein Blaasveld grenst. De weg loopt tussen de akkers door en kruist de administratieve grens tussen Mechelen en Heffen die ook de grens vormt met het broekgebied. Op de Poppkaart wordt deze weg aangeduid als Schotelveldstraat en gaat in het broek over in een wegel genaamd 'Koeyput ley'. Deze weg vormt de historische toegang tot het broekgebied.


ID: 305205 | Landschappelijk element

Parallelweg naar Klein Broek

Heffen (Mechelen)
Waar de Schotelveldstraat een bocht maakt naar het westen, loopt de weg als half harde dreef rechtdoor. De dreef is langs weerszijden beplant met een rij opgaande beuken, zowel rode als gewone beuk. De dreef markeert in dit bosperceel de weg naar het Klein Broek en komt uit bij een tweede dwarse beukendreef die naar 't Fonteintje leidt. Op de Kabinetskaart van de Ferraris wordt het tracé van deze dreef reeds afgebeeld als een voetweg die recht over de akkers naar het broek leidt, parallel met de hoofdweg. Ter hoogte van het broek kruist deze weg de administratieve grens tussen Brabant en Mechelen. Op de 19de-eeuwse Poppkaart wordt de weg aangeduid als 'Langveldwegel' die evenwijdig loopt met de Schotelveldstraat. De aanplant van de beukendreef gebeurde vermoedelijk pas in het begin van de 20ste eeuw.


ID: 305211 | Landschappelijk element

Heffenveldweg

Heffenveldweg (Mechelen)
Van bij een kruispunt van wegen bij de Nuffelstraat leidt een onverharde weg recht naar het zuidoosten. De weg loopt tussen de uitgestrekte akkerpercelen van het Heffenveld met open zichten rondom. De veldweg kruist twee verbindingswegen naar het zuiden en loopt als half verharde weg door tot in de dorpskom van Heffen. De weg eindigt tussen twee huizen op het dorpsplein van Heffen, vlakbij de parochiekerk. Het laatste deel van de Heffenveldweg wordt ook Kerkweg genoemd. Deze weg wordt reeds afgebeeld op de 18de-eeuwse Kaart van Villaret en de Kabinetskaart van de Ferraris en loopt over de uitgestrekte kouters van Heffen tot in het dorp. De veldweg loopt ook min of meer parallel met de 'Grand Chemin de Dendermonde à Malines'. Op de Poppkaart wordt de volledige weg aangeduid als 'Kerkweg'.


ID: 305197 | Landschappelijk element

Doorsteekweg Schotelveld

Schotelveldstraat (Mechelen), Schotelveldstraat (Willebroek)
De Schotelveldstraat is een asfaltweg die langs het bos Schotelveld loopt met zicht op de open akkers ten zuiden van de weg. Waar deze weg een scherpe bocht maakt naar het noorden richting 't Fonteintje, loopt de weg ook verder door naar het westen als onverharde landbouwweg. Deze weg vervolgt tussen grote akkers en komt uit bij de Kasteeldreef naar het kasteel van Blaasveld. Aan de overzijde van de Kasteeldreef is het wegtracé is nog herkenbaar in de perceelsgrens en knotwilgenrij tussen twee weilanden. Oorspronkelijk liep deze weg nog verder door en sloot aan op de huidige Bezelaerstraat. Op de 18de-eeuwse Kaart van Villaret en de Kabinetskaart van de Ferraris wordt deze weg weergegeven als verbinding tussen het drevencomplex bij het domein Blaasveld en de weg naar Heffen. Deze landweg kruist daarbij de administratieve grens tussen Brabant en Mechelen.


ID: 304554 | Landschappelijk element

Voetweg naar Issegem

Balegem (Oosterzele)
In de hoofdstraat van Balegem dorp, niet ver van de parochiekerk, vertrekt naast een rij dorpswoningen een smalle verharde voetweg. De voetweg gaat over in een graswegel die de perceelsgrens volgt van de achtertuinen in dit woonblok. De wegel komt langs een rijtje knotwilgen uit bij een geïsoleerde hoeve aan het kruispunt van Krekelberg met een tweede voetweg. Van in het centrum van Balegem liep het tracé van de voetweg dwars over de dorpskouter naar het oosten en sloot vervolgens aan bij de weg naar het gehucht Issegem.


ID: 304568 | Landschappelijk element

Doorsteekwegje Scheurbroek

Oosterzele (Oosterzele)
Op de Geraadsbergsesteenweg leidt tussen de huizen een smalle onverharde voetwegel weg van de hoofdbaan. Dit groen paadje loopt tussen tuinpercelen en volgt de perceelsgrens tot aan een bochtige weg die naar Ettinge en Oosterzele leidt. Deze voetweg is zichtbaar op de Vandermaelenkaart en bood een alternatieve weg van het gehucht Scheurbroek naar Oosterzele. De weg leidde van bij een hoeve over de dorpskouter naar het Ettingebos en vormde zo de kortste route naar Oosterzele. De hoofdweg die rondom het Kasteel van Smissebroek leidde en het drukke wegverkeer werd hierdoor vermeden.


ID: 304577 | Landschappelijk element

Weg naar voorde op Grote Ettingbeek

Scheldewindeke (Oosterzele)
In het centrum van het gehucht Hoekske loopt tussen de straten Pelgrim en Hoeksken een smalle voetweg langs de achterkant van de huizen. De graswegel loopt centraal door het huizenblok en gaat voorbij de straat Hoeksken over in een kiezelpad dat enkel toegankelijk is voor aangelanden. Deze voetweg liep oorspronkelijk door tot aan de Grote Ettingbeek en voorbij de beek verder zuidwaarts naar het gehucht Hemelgem.


ID: 304556 | Landschappelijk element

Molenweg Scheldewindeke

Hettingen (Oosterzele)
Op de weg van Balegem naar Scheldewindeke leidt een weg met betonplaten omhoog naar de Windekemolen. De weg passeert langs de windmolen en loopt verder de kouter op met open zichten op de omliggende akkers en de kerktorens van de omliggende gehuchten. Uiteindelijk komt de weg uit bij het kruispunt met de weg naar Issegem. Op de Kabinetskaart van de Ferraris staat deze weg als voetweg aangeduid die de historische kouter van Scheldewindeke, de 'Grote Meulecouter', dwarst. Deze weg vormde ook de kortste verbindingsroute tussen de gehuchten 'Vrijhem' en 'Hettingen'.