Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

45 resultaten


ID: 305855 | Landschappelijk element

Gekandelaarde grensboom bij café De Linde

Stoepestraat (Assenede)
Bij de grens tussen Evergem en Assenede staat een oude gekandelaarde linde. Naast de functie als grensboom was de boom waarschijnlijk ook nuttig als scherm, om het café en zijn bezoekers te beschermen tegen weer en wind.


ID: 305226 | Landschappelijk element

Opgaande linde als vredesboom

Kerkring (Bertem)
Ten noorden van het kerkhof staat bij de kerkhofmuur een opgaande lindeboom. Hoogstwaarschijnlijk is deze boom aangeplant als herdenkingsboom, vermoedelijk als vredesboom bij het beëindigen van de Eerste Wereldoorlog.


ID: 305512 | Landschappelijk element

Miraculeuze Linde van Gaverland

Gaverlandstraat (Beveren)
De kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Gaverland werd gebouwd bij de Miraculeuze Linde. Zo’n 500 jaar geleden (1511 -1512) werd er tot driemaal toe het beeldje van Onze-Lieve-Vrouw gevonden en teruggeplaatst bij de lindeboom. De kapel is uitgegroeid tot een bedevaartsoord, de lindeboom bij het koor van de kapel is nog steeds dezelfde boom die op postkaarten te zien is (postkaarten dateren van vooraan de 20ste eeuw). Zoals te zien is werd de boom afgeschermd met een houten schutting. De boom had het vermoedelijk hard te verduren om dat men in die periode geloofde in de miraculeuze kracht van bomen en andere natuurelementen. Mogelijks werden bladeren, takjes en schors verzameld om als amulet te gebruiken of werd de boom vernageld of met lapjes behangen.


ID: 302866 | Landschappelijk element

Vijvercomplex in Munsterbos

Weerstandspad (Bilzen)
Vijvercomplex in het gebied van de samenloop van de Bezoens- en Zutendaalbeek ontstaan door het afdammen en opstuwen van de beken en gebruik van kwel.


ID: 305233 | Landschappelijk element

Treurbeuk als vredesboom

Gotemstraat (Borgloon)
In een keurig aangelegd plantsoentje afgeboord met randpalmen staat bij het oorlogsmonument een mooi gevormde treurbeuk. De boom werd als vredesboom aangeplant.


ID: 305195 | Landschappelijk element

Zwarte knotpopulier als hoekboom

Burreken (Brakel)
De knotboom van zwarte populier te Zegelsem is één van de weinig bekende locaties met zwarte populier in Vlaanderen. De knotboom staat op de hoek van een weiland, langs een voetweg die uitkomt op Burreken. Deze hoekboom is een beeldbepalend object langs de weg. De knotbomenrij van zwarte populieren is één van de zeldzaamste inheemse boomsoorten in Vlaanderen omdat hij sinds de tweede helft van de 18de eeuw bijna volledig door de Canadapopulier (bastaard van zwarte populier met de Noord-Amerikaanse Populus deltoides) is vervangen. Er zijn slechts vijf locaties in Oost-Vlaanderen gekend (Michelbeke, Zegelsem, Elst, Oosterzele en Sint-Denijs-Boekel). Elke plaats van voorkomen heeft daarom een belangrijke natuurwetenschappelijke (genetische) waarde. De knotbomenrij vervult een veelheid aan cultuurhistorisch waardevolle functies.


ID: 305371 | Landschappelijk element

Knotbomenrij van zwarte populier

Nederpoorterij (Brakel)
De knotbomenrij met drie zwarte populieren te Michelbeke is één van de weinig bekende locaties met zwarte populier in Vlaanderen. De knotbomenrij, op het moment van de inventarisatie (2017) bestaande uit drie zwarte populieren (Populus nigra), staat langs de Nederpoorterij. Deze bomen hebben respectievelijk een knothoogte van 1 meter. De grootste stamomtrek bedraagt 3,3 meter (gemeten op 0,50 meter hoogte, opname in 2017). De knotbomenrij is een beeldbepalend object op het talud, langs de holle weg. De knotbomenrij van zwarte populieren is één van de zeldzaamste inheemse boomsoorten in Vlaanderen omdat hij sinds de tweede helft van de 18de eeuw bijna volledig door de Canadapopulier (bastaard van zwarte populier met de Noord-Amerikaanse Populus deltoides) is vervangen. Er zijn slechts vijf locaties in Oost-Vlaanderen gekend.


ID: 305372 | Landschappelijk element

Bomenrij van opgaande linden

Rosbos 2 (Brakel)
Aan de zuidzijde van de oprijlaan naar de hoeve staan 25 opgaande bomen. Deze bomenrij bestaat in hoofdzaak uit zomerlinden, de eerste in de rij is een Hollandse linde en er is ook ingeboet met één plataan en één paardenkastanje.


ID: 305381 | Landschappelijk element

Holle zomereik als grensboom

Sint-Ulriks-Kapelle (Dilbeek)
Waar de Boterbergveldlos een scherpe hoek maakt, staat een solitaire zomereik. De holle boom markeert hier de administratieve grens tussen de gemeenten Dilbeek en Asse. Te midden van uitgestrekte akkerpercelen vormt deze boom een opvallend landschapselement dat van ver zichtbaar is.


ID: 305757 | Landschappelijk element

Gevlochten haag van gele kornoelje

Korpse straat (Herk-de-Stad)
Gesnoeide, gevlochten haag van gele kornoelje (Cornus mas).