Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

45 resultaten


ID: 303041 | Landschappelijk element

Afsluitingshaag van linde in Appelkot

Terspelt (Merchtem)
De westzijde van het domein bij het kasteel van Terspelt. Is afgeboord met een lindenhaag. In de haag staan ook opgaande lindes.


ID: 47500 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Martinusparochie met tuin

Dorp 18 (Olen)
Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak, opgericht in 1768-1771; omliggende tuin met aan straatzijde korfboogpoort.


ID: 305379 | Landschappelijk element

Schermlinde

Molenstraat (Oosterzele)
Naast de gekasseide oprit bij een voormalig boerenhuis staat een opgaande linde. Deze boom is aangeplant aan de westzijde van het gebouw en deed vermoedelijk dienst als schermboom tegen zon, wind en regen.


ID: 305373 | Landschappelijk element

Houtkant op kunstmatig talud

Jagerij (Oudenaarde)
Houtkant van gewone es op een kunstmatig ontstaan talud langs twee zijden van een akkerperceel. Het belendend perceel werd afgegraven, vermoedelijk voor het maken van bakstenen. Het hierdoor ontstane talud werd beplant om het talud te verstevigen. De aanplantingen werden als hakhout beheerd voor het aanmaken van brandhout en geriefhout.


ID: 305374 | Landschappelijk element

Houtkanten op taluds langs holle weg

Jagerij (Oudenaarde)
Zware hakhoutstoven staan op de taluds, aan beide zijden van de holle weg. De beplantingen werden uitgevoerd om de taluds van de holle weg te verstevigen. De beplantingen werden als hakhout beheerd voor het aanmaken van brandhout en geriefhout.


ID: 31203 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Veldkapel Onze-Lieve-Heertjesbos en kapelhof

Provenseweg (Poperinge)
Veldkapel 'Onze-Lieve-Heertjesbos' uit de tweede helft van de 18de eeuw. Het gaat om een koortskapelletje, een volkse bedevaartplaats van oude oorsprong voornamelijk bezocht tijdens de Goede Week. De beplante kapelhof bevindt zich op het einde van een voetwegel. Het is één van de weinige sites met fetisjbeplanting in Vlaanderen. De beplanting omhelst opgaande bomen zoals populier, linde en haagbeuk en een meidoornhaag.


ID: 305229 | Landschappelijk element

Kwartjesboom

Mgr. Kerkhofslaan (Riemst)
De opgaande linde zogenaamd ‘Kwartjesboom’ van Val-Meer (Riemst) is een opgaande winterlinde langs een holle weg ten oosten van Meer. Een gekend toponiem in de onmiddellijke omgeving is ‘Op het Peutje’. De boom met opgespijkerd kruis staat in een weide langs de zuidrand van de weg, bij een kruispunt van veldwegen dat opgeheven werd bij de ruilverkaveling Riemst, afgewerkt in 1965.


ID: 306183 | Landschappelijk element

Twee welkomstlindes

Sint-Jansstraat (Waregem)
De toegang tot de hoeve ‘De Robijn’ wordt geflankeerd door twee lindes. Het betreft hier Hollandse lindes (Tilia x europaea) met een stamomtrek van 204 cm. Deze lindes zijn op traditionele wijze als welkomstboom aangeplant.


ID: 305856 | Landschappelijk element

Toegangsdreef Goed Ter Looveren

Ter looverendreef (Zelzate)
De toegangsdreef tot het Goed ter Looveren bestaat uit twee rijen van opgaande Canadapopulieren aan beide zijden van een met steenslag verharde weg.


ID: 305857 | Landschappelijk element

Dreef met opgaande eiken Goed Ter Looveren

Ter looverendreef (Zelzate)
Een eikendreef, die de historische verbinding maakt langs het ‘Goed ter Loveren’ tussen Stoepe te Ertvelde en Zelzate, is aan de noordzijde voorzien van een enkele en aan de zuidzijde van een dubbele bomendreef. De dreefbomen zijn gesleund en vertonen een ruime takvrije stam. Ter hoogte van de toegangsdreef naar het Goed ter Looveren is de eikendreef over een lengte gekapt voor de aanleg van een gasvervoerleiding (S49). Verder is de dreef hier en daar vervaagd en als houtkant met hakhout en struiken aanwezig en lokaal zelfs op bepaalde plaatsen verdwenen.