Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

50 resultaten


ID: 306280 | Bouwkundig element

Ensemble van tien personeelswoningen Remy

Pastoor Bellonstraat 2-12, Sint-Hadrianusstraat 2-4, 26-28 (Leuven)
Het geheel van tien gelijkaardige burgerhuizen, steeds met voortuin en per twee gekoppeld werd volgens onderzoek van E. Willekens gebouwd tussen 1907 en 1910 in opdracht van de Remyfabriek. De verlichte industrieel Edouard Remy en zijn opvolgers bouwden naast de stijfselfabriek langs de Vaart ook tal van woningen en gemeenschapsvoorzieningen in Wijgmaal voor de werknemers van de fabriek. Deze tien burgerhuizen werden gebouwd ter huisvesting van de bedienden. Afgezien van de woning te Sint-Hadrianusstraat nummer 28, bleef dit geheel behoorlijk gaaf bewaard en vormt het een uniform straatbeeld.


ID: 306281 | Bouwkundig element

Woning voor kaderpersoneel Remy

Pastoor Bellonstraat 21 (Leuven)
Het burgerhuis werd volgens onderzoek van E. Willekens gebouwd circa 1875 voor kaderpersoneel in opdracht van de Remyfabrieken. De verlichte industrieel Edouard Remy en zijn opvolgers bouwden naast de stijfselfabriek langs de Vaart ook tal van woningen en gemeenschapsvoorzieningen in Wijgmaal in functie van de werknemers verbonden aan de fabriek. Het dubbelhuis situeert zich op het Moleneiland. Dit eiland wordt gevormd door de Dijle, waarvan één rivierarm vandaag deels gedempt is. Op dit moleneiland bevond zich de eerste fabriekssite van stijfselfabrikant Remy.


ID: 306284 | Bouwkundig element

Omheiningsmuur kasteeldomein Van Dijck

Privaatweg (Leuven)
Deze omheining, te situeren halverwege de Privaatweg, is volgens onderzoek van E. Willekens een laatste restant van het afgebroken Kasteel Van Dijck. Dit kasteel werd gebouwd in 1890 in opdracht van de directeur Edouard Remy van de stijfselfabriek te Wijgmaal, als woonst voor opeenvolgende generaties fabrieksdirecteurs.


ID: 306825 | Bouwkundig element

Ensemble van vrijgezellenwoningen Remy

Privaatweg 1-2, 3 (Leuven)
Het ensemble van drie vrijgezellenwoningen in regionalistische stijl, volgens onderzoek van E. Willekens naar ontwerp van architect Bloem uit 1929, situeert zich aan het begin van de Privaatweg en richt zich naar de Sint-Hadrianuskerk met voorliggend plein. De woningen zijn gebouwd in opdracht van de Wijgmaalse stijfselfabriek Remy. De verlichte industrieel Edouard Remy en zijn opvolgers bouwden naast de stijfselfabriek langs de Vaart tal van woningen en gemeenschapsvoorzieningen in Wijgmaal voor de werknemers van de fabriek. Deze woningen waren bestemd voor het kaderpersoneel (ingenieurs) met een vrijgezellenstatuut. De vrijstaande woningen werden gelijktijdig opgetrokken met de aanleg van de Privaatweg.


ID: 306283 | Bouwkundig element

Ingenieursvilla's Remy

Privaatweg 4-6 (Leuven)
Het ensemble van twee villa’s in regionalistische stijl werd volgens onderzoek van E. Willekens opgetrokken naar ontwerp van architect Bloem uit 1929. De woningen zijn gebouwd in opdracht van de stijfselfabriek Remy. Ze waren bestemd voor het kaderpersoneel (ingenieurs) met een vrijgezellenstatuut. De vrijstaande woningen werden gelijktijdig opgetrokken met de aanleg van de Privaatweg.


ID: 306285 | Bouwkundig element

Foyer Remy

Privaatweg 7 (Leuven)
De Foyer Remy is een modernistisch gebouw in een zakelijke baksteenarchitectuur, dat tussen 1928-1930 werd opgetrokken naar een ontwerp van architect Jean de Ligne. De opdrachtgever was de Wijgmaalse stijfselfabriek Remy. De verlichte industrieel Edouard Remy en zijn opvolgers bouwden naast de stijfselfabriek langs de Vaart ook tal van woningen en gemeenschapsvoorzieningen in Wijgmaal voor de werknemers van de fabriek. De Foyer voorzag in verschillende voorzieningen ten gunste van de werknemers werkzaam in de stijfselfabriek en woonachtig in de directe omgeving van de fabriek en de Foyer. De Foyer werd gelijktijdig opgetrokken met de aanleg van de Privaatweg.


ID: 306353 | Bouwkundig element

Standbeeld Eduard Remy

Remylaan (Leuven)
Het standbeeld van Edouard Remy werd volgens onderzoek van E. Willekens in 2005 opgericht ten noorden van de beeldbepalende silotoren, deel van de voormalige stijfselfabriek Remy te Wijgmaal. Het huidige standbeeld is een kopie van het originele standbeeld in Cararamarmer uit 1905, dat werd vervaardigd door Jules Lagae, een kunstenaar uit Roeselaere. Het werd toen gerealiseerd ter gelegenheid van de vijftigjarige jubileumviering van de Remyfabrieken. Dit standbeeld heeft historische waarde als referentie aan Edouard Remy, de persoon die in 1855 de Remyfabrieken stichtte en daarmee Wijgmaal tot een bedrijvig industrieel stadsdorp maakte.


ID: 306287 | Bouwkundig element

Villa Kestens

Remylaan 10 (Leuven)
Villa Kestens werd volgens onderzoek van E. Willekens gebouwd in 1885-1906 in opdracht van de Remyfabriek voor het kaderpersoneel. De verlichte industrieel Edouard Remy en zijn opvolgers bouwden naast de stijfselfabriek langs de Vaart ook tal van woningen en gemeenschapsvoorzieningen in Wijgmaal in functie van de werknemers verbonden aan de fabriek.


ID: 306329 | Bouwkundig element

Château Denis met bijgebouw

Remylaan 13 (Leuven)
Château Denis werd kadastraal geregistreerd in 1885 en gebouwd in opdracht van de Wijgmaalse stijfselfabriek Remy voor de eerste directeur-generaal van de fabriek de heer Denis. De verlichte industrieel Edouard Remy en zijn opvolgers bouwden naast de stijfselfabriek langs de Vaart ook tal van woningen en gemeenschapsvoorzieningen voor de werknemers van de fabriek. Het eclectische kasteel met een bijgebouw is omgeven door een ruime boomrijke tuin en wordt aan het straatbeeld onttrokken door een bomenrij.


ID: 306288 | Bouwkundig element

Villa Pouillon

Remylaan 14 (Leuven)
De villa werd samen met het achterliggende koetshuis kadastraal geregistreerd in 1891 en gebouwd in opdracht van dokter Pouillon, een bedrijfsarts werkzaam bij de Wijgmaalse stijfselfabriek Remy. Dokter Pouillon was werkzaam in de Remyfabrieken tot aan de Eerste Wereldoorlog. De villa vormt een statig ensemble met de omringende tuin met monumentale bomen, van de weg afgesloten door bakstenen pijlers met ijzeren hekwerk, en het achter de woning gelegen koetshuis. Dit ensemble bleef bovendien gaaf bewaard, onder andere door de aanwezigheid van het originele schrijnwerk en hekwerk.