Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

50 resultaten


ID: 306289 | Bouwkundig element

Gemeenschapslokaal De Mess

Remylaan 16 (Leuven)
De Mess werd vanaf 1914-1919 gebouwd als eetruimte voor bedienden en kaderpersoneel verbonden aan de stijfselfabriek Remy en als hotel voor ingenieurs die er tijdelijk werkzaam waren. De verlichte industrieel Edouard Remy en zijn opvolgers bouwden naast de stijfselfabriek langs de Vaart ook tal van woningen en gemeenschapsvoorzieningen in Wijgmaal voor de werknemers van de fabriek. Het functionele gebouw kreeg een verzorgde en statige vormgeving. De relatief grote authenticiteit van het pand wordt versterkt door de aanwezigheid van het oorspronkelijke hekwerk ter hoogte van de voortuin.


ID: 306286 | Bouwkundig element

Conciërgewoning Remyfabriek

Remylaan 2 (Leuven)
De woning, gelegen op de hoek van de Remylaan en de Vaartdijk, aan de voet van de monumentale silotoren, werd volgens onderzoek van E. Willekens opgetrokken in 1905 en maakt deel uit van de achterliggende stijfselfabriek. De woning werd gebouwd in opdracht van deze Remyfabriek en fungeerde als onderkomen voor de conciërge.


ID: 200222 | Bouwkundig element

Bedrijf Remy

Remylaan 2-4, Vaartdijk 2-3 (Leuven)
Gesticht door Edouard Remy in 1858. Aanvankelijk gelegen tussen de twee armen van de Dijle ter hoogte van het pleintje aan de Molenstraat. Een nieuwe vestiging komt in 1890 tussen het kanaal en de spoorweg.


ID: 306331 | Bouwkundig element

Onderwijzerswoning

Rotselaarsesteenweg 21-23 (Leuven)
Deze vrijstaande woning in eenvoudige cottagestijl werd volgens onderzoek van E. Willekens gebouwd in 1926 in opdracht van Jan Remy Alloing, hoofdonderwijzer van de eerste gemeenteschool van Wijgmaal. De onderwijzerswoning, opgedeeld in twee wooneenheden, wist mooi zijn oorspronkelijke geveluitwerking, met historisch schrijnwerk, te bewaren.


ID: 306332 | Bouwkundig element

Gekoppelde woningen

Rotselaarsesteenweg 29-31 (Leuven)
Het geheel van twee gekoppelde woningen werd volgens onderzoek van E. Willekens opgericht omstreeks 1919-1930 en vertoont referenties aan de art-decostijl. Voornamelijk nummer 29 bleef erg gaaf bewaard, mede door de intacte gevelafwerking in cimorné en het gedeeltelijk bewaarde schrijnwerk.


ID: 306808 | Bouwkundig element

Villa naar ontwerp van P. Godts

Rotselaarsesteenweg 74 (Leuven)
Deze villa met kenmerken van de expo-stijl werd opgetrokken in opdracht van de heer René Otte. De bouwvergunning werd afgeleverd in 1957. Plannen voor de woning, de tuinafsluiting en tuinaanleg werden opgemaakt door de architect Pierre Godts uit Kampenhout. Deze villa onderscheidt zich van de overige bebouwing in Wijgmaal vanwege de uitgesproken architectuur met invloeden van de expo-stijl. Kenmerken van deze stijl die ook het ontwerp van Pierre Godts typeren, zijn het gebruik van witgeschilderde baksteen, lessenaarsdaken, sterk uitkragende dakranden en luifels, het gebruik van breuksteen en kenmerkende boomerang-deurgrepen aan de voordeur en garagepoort. De grote vensterpartijen die gericht zijn op de tuin, brengen de woning in nauwe relatie met de buitenruimte.


ID: 42596 | Bouwkundig element

Jezuïetenhof

Rotselaarsesteenweg 85 (Leuven)
De voormalige Jezuïetenhoeve is één van de vier hoeves die oorspronkelijk gelegen waren langs de weg van Werchter naar Leuven (de huidige Henricus Wittebolsstraat met in het verlengde de Rotselaarsesteenweg). De hoeve heeft volgens onderzoek van E. Willekens een oorsprong in de eerste helft van de 17de eeuw en werd in de 18de eeuw in gebruik genomen door de jezuïeten. Het betreft een gesloten hoeve met woonhuis in de zuidwestelijke hoek, een poortgebouw in de noordwestelijke hoek, een haaks op de straat gelegen schuur in het noorden en een verbouwde stalvleugel op het zuiden. Het poortgebouw en het woonhuis worden langs de straatzijde verbonden door een recent volume.


ID: 307130 | Bouwkundig element

Oorlogsmonument

Sint-Hadrianusstraat (Leuven)
Voor de Sint-Hadrianuskerk, rechts vooraan op het kerkplein, staat een oorlogsmonument in blauwe hardsteen, opgedragen aan de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog.


ID: 42595 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Hadrianus

Sint-Hadrianusstraat 7 (Leuven)
De neogotische parochiekerk van Wijgmaal, toegewijd aan de Heilige Hadrianus, werd volgens het kadaster en de literatuur gebouwd in 1887-1888 naar een ontwerp van de provinciale bouwmeester van Brabant, Louis Van Arenberg. De Wijgmaalse industrieel Edouard Remy, eigenaar van de gelijknamige fabriek, voorzag in het nodige kapitaal voor de bouw van de kerk. Hij en zijn opvolgers bouwden naast de stijfselfabriek langs de Vaart ook tal van woningen en gemeenschapsvoorzieningen voor de werknemers van de fabriek. Voor de kerktoren staat een Heilig Hartbeeld op natuurstenen sokkel. Rechts vooraan op het perceel staat een oorlogsmonument ter nagedachtenis van de Eerste Wereldoorlog.


ID: 306340 | Bouwkundig element

Pastorie Sint-Hadrianusparochie

Sint-Hadrianusstraat 9 (Leuven)
De pastorie, horende bij de Sint-Hadrianuskerk, werd volgens het kadaster en de literatuur in 1888 opgetrokken in neogotische stijl naar een ontwerp van de architect Louis Van Arenberg, provinciaal architect van Brabant voor het arrondissement Leuven. De industrieel Edouard Remy, oprichter van de Remyfabriek te Wijgmaal, voorzag in het nodige kapitaal, voor de bouw van de pastorie en de naastliggende kerk. Remy en zijn opvolgers bouwden naast de stijfselfabriek langs de Vaart ook tal van woningen en gemeenschapsvoorzieningen in Wijgmaal, voor de werknemers van de fabriek.