Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

50 resultaten


ID: 306343 | Bouwkundig element

Postgebouw met woning van de postmeester

Stationsstraat 17 (Leuven)
Het voormalige postgebouw van Wijgmaal met woning van de postmeester is gelegen tegenover de spoorlijn Leuven-Mechelen en werd volgens onderzoek van E. Willekens in 1911 gebouwd in opdracht van de Remyfabrieken. De verlichte industrieel Edouard Remy en zijn opvolgers bouwden naast de stijfselfabriek langs de Vaart ook tal van woningen en gemeenschapsvoorzieningen in Wijgmaal voor de werknemers van de fabriek.


ID: 306341 | Bouwkundig element

Stationsgebouw Wijgmaal

Stationsstraat 2-4 (Leuven)
Het station van Wijgmaal werd volgens het kadaster en de literatuur gebouwd in 1888 in opdracht van de Remyfabriek, volgens het gangbare stationstype van dat moment. De verlichte industrieel Edouard Remy en zijn opvolgers bouwden naast de stijfselfabriek langs de Vaart ook tal van woningen en gemeenschapsvoorzieningen in Wijgmaal voor de werknemers van de fabriek. In 1896 werd volgens onderzoek van E. Willekens het gebouw uitgebreid met een postkantoor.


ID: 306344 | Bouwkundig element

Villa Marthe-Germaine

Stationsstraat 21 (Leuven)
Villa-Germaine werd volgens onderzoek van E. Willekens gebouwd in 1907 in opdracht van de stijfselfabrikant Remy als woonst voor het kaderpersoneel werkzaam in de nabijgelegen fabriek. De verlichte industrieel Edouard Remy en zijn opvolgers bouwden naast de stijfselfabriek langs de Vaart ook tal van woningen en gemeenschapsvoorzieningen in Wijgmaal voor de werknemers van de fabriek. De eclectische villa ontleent haar belle-époque-karakter aan het decoratief aangewende baksteenmetselwerk, de smeedijzeren bekroningen, de houten balustrade in combinatie met de verdwenen luifel. Ook het paviljoen achter in de tuin en de afsluiting van het perceel dragen bij aan dit karaktervolle geheel dat bovendien erg gaaf bewaard bleef.


ID: 306345 | Bouwkundig element

Dokterswoning Switters

Stationsstraat 25-27 (Leuven)
De half vrijstaande dokterswoning werd volgens onderzoek van E. Willekens opgericht in 1906-1908 in opdracht van de Wijgmaalse stijfselfabriek Remy voor de arts Prosper Switters. De verlichte industrieel Edouard Remy en zijn opvolgers bouwden naast de stijfselfabriek langs de Vaart ook tal van woningen en gemeenschapsvoorzieningen in Wijgmaal voor de werknemers van de fabriek. De woning bleef erg gaaf bewaard, de tuinafsluiting en het achterliggende koetshuis dragen bij tot deze authenticiteit.


ID: 306347 | Bouwkundig element

Personeelswoning Remy

Vaartdijk 7 (Leuven)
Deze villa in neotraditionele stijl werd volgens onderzoek van E. Willekens in 1905 gebouwd in opdracht van de Remyfabrieken voor het kaderpersoneel van de nabijgelegen fabriek. De verlichte industrieel Edouard Remy en zijn opvolgers bouwden naast de stijfselfabriek langs de Vaart ook tal van woningen en gemeenschapsvoorzieningen in Wijgmaal voor de werknemers van de fabriek.


ID: 306256 | Bouwkundig element

Wegkapel

Wakkerzeelsebaan (Leuven)
Deze wegkapel ter ere van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes bevindt zich op de scherpe hoek gevormd door de Baron Descampslaan en de Wakkerzeelsebaan. De kapel werd volgens onderzoek van E. Willekens op deze locatie opgericht in 1904 in opdracht van de heer Frans Grietens, brouwer van beroep en burgemeester van Herent.


ID: 306349 | Bouwkundig element

Ensemble bediendewoningen Rijkeroot

Watermolenstraat 13-22 (Leuven)
Dit ensemble van tien gekoppelde bediendewoningen in neoclassicistische stijl, werd gebouwd in opdracht van de Wijgmaalse stijfselfabriek Remy voor haar bedienden. De verlichte industrieel Edouard Remy en zijn opvolgers bouwden naast de stijfselfabriek langs de Vaart ook tal van woningen en gemeenschapsvoorzieningen in Wijgmaal voor de werknemers van de fabriek. De woningen werden kadastraal geregistreerd in vier fasen: 1866 (nummer 22), 1872 (nummers 19, 20 en 21), 1874 (nummer 17 en 18) en 1875 (nummers 13, 14, 15 en 16). Ondanks de verschillende bouwdata, beantwoorden de woningen aan eenzelfde typologie, met identieke gevelopstanden.


ID: 306351 | Bouwkundig element

Boerenburgerhuis met bijgebouw van voormalige hoeve

Weggevoerdenstraat 185 (Leuven)
Boerenburgerhuis en rechts een zijvolume van een voormalige hoeve, volgens Willekens reeds weergegeven op cartografische bronnen uit het derde kwart van de 18de eeuw. Het pand vertoont verschillende bouwsporen die de historische evolutie van het gebouw leesbaar maken in de gevels. Voorbeelden zijn de bouwnaden, de hoekkettingen in ijzerzandsteen alsook de lekdrempels en lateien in zandsteen, de verzonken muurankers, de dichtgemetselde vensteropeningen en de keldergaten.


ID: 306352 | Bouwkundig element

Arbeiderswoningen Remy

Wijgmaalbroek 94-100 (Leuven)
Dit geheel van vier vergelijkbare arbeiderswoningen werd volgens onderzoek van E. Willekens gebouwd tussen 1865-1870/1879 in opdracht van de Wijgmaalse stijfselfabriek Remy voor de arbeiders werkzaam in de fabriek. De verlichte industrieel Edouard Remy en zijn opvolgers bouwden naast de stijfselfabriek langs de Vaart ook tal van woningen en gemeenschapsvoorzieningen voor de werknemers van de fabriek. Deze rij arbeiderswoningen behoort tot de eerste realisaties van de intensieve bouwpolitiek van de Remyfabriek. Hoewel de woningen behoren tot de oudste gebouwen verbonden aan de geschiedenis van Remy, wordt het ensemble gekenmerkt door een vrij gave bewaring.


ID: 306354 | Bouwkundig element

Duiker onder het kanaal Leuven-Dijle

Wijgmaalsesteenweg (Leuven)
De duiker die de Leibeek onder het kanaal Leuven-Mechelen door stuurt werd volgens onderzoek van E. Willekens aangelegd in 1750, op het moment dat het kanaal Leuven-Dijle gegraven werd.