Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

185 resultaten


ID: 307127 | Bouwkundig element

Mariagrot

Breemstraat (Steenokkerzeel)
Ruime, deels met klimop begroeide Lourdesgrot, opgebouwd uit imitatierots in cementmortel en gelegen in een landelijke omgeving nabij de grens met Kampenhout. Ze werd opgericht in 1932, volgens J. Lauwers onder leiding van Willem Peeters, een lokale metselaar, en wordt tot vandaag nog steeds bezocht. Naar verluidt lag de grot eertijds op de uithoek van het erf van hoeve De Laet. Het was Adolf De Laet die de grot liet bouwen.


ID: 307126 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Kortenbergsesteenweg 44 (Steenokkerzeel)
Dorpswoning die in 1949 werd heropgebouwd met hergebruik van ouder materiaal. De jaarankers in de voorgevel verwijzen naar een grondige verbouwing van een woning in 1909. In de zijgevel zijn elementen bewaard van een oudere, 17de-eeuwse hofstede, onder meer een jaarstalsteen uit 1665.


ID: 307125 | Bouwkundig element

Heilig Hartbeeld op molenvoet

Tervuursesteenweg (Steenokkerzeel)
Heilig Hartbeeld, in 1931 opgericht op de teerlingen van de laatste van de vier windmolens van Perk. De beeldhouwer van het beeld is ongekend.


ID: 306685 | Bouwkundig element

Pachthof van Claes

Kalsterstraat 30 (Tienen)
Het pachthof van Claes is een U-vormig ingeplante hoeve net ten zuiden van de dorpskern van Goetsenhoven. Het ensemble bestaat uit een centraal erf, een zuidwestvleugel met het poortgebouw en aan de oostkant een in de jaren 1950 heropgebouwde stal, een noordwestvleugel met vermoedelijk stallen en een noordoostvleugel met vermoedelijk een schuur in het westen en het boerenburgerhuis in het oosten. De gebouwen dateren grotendeels uit de tweede helft van de 19de eeuw. Het grote boerenburgerhuis werd uitgewerkt in een sobere neoclassicistische stijl.


ID: 43078 | Bouwkundig element

Hoeve met U-vormige inplanting

Konijnenbergstraat 63 (Tienen)
Hoeve, gelegen in de bocht van de gekasseide Konijnenbergstraat, net buiten de dorpskern van Goetsenhoven. Ze bestaat uit een centraal erf met boerenburgerhuis en aansluitende schuur ten zuidoosten; parallel ermee, ten noordwesten ligt de stal annex bakhuisje; beide vleugels zijn met elkaar verbonden door een haaks afdak dat het erf aan de westzijde afsluit. Hoewel de sluitsteen boven de schuurpoort het jaartal 1752 draagt, betreft het hier vermoedelijk een hoeve die gebouwd werd in het begin van de 19de eeuw.


ID: 306683 | Bouwkundig element

Boerenburgerhuis en poortgebouw van 18de-eeuwse hoeve

Mysteriestraat 7-9 (Tienen)
In oorsprong 18de-eeuwse hoeve, waarvan enkel het oorspronkelijke boerenburgerhuis en het poortgebouw bewaard zijn. Het in twee gesplitste woonhuis met jaarankers 1779 is uitgewerkt in een traditionele stijl. De hoeve is gelegen ten zuiden van de dorpskern van Goetsenhoven.


ID: 306681 | Bouwkundig element

Pastorie van de parochie Sint-Margareta

Sint-Margrietestraat 34 (Tienen)
Neotraditionele pastorie van de parochie Sint-Margareta, volgens het kadaster een heropbouw van omstreeks 1878.


ID: 306679 | Bouwkundig element

Pastorie van de parochie Sint-Joris

Smisstraat 16 (Tienen)
De pastorie van de parochie Sint-Joris is gelegen ten noordwesten van de parochiekerk en dateert net als het bedehuis uit de tweede helft van de 18de eeuw.


ID: 306686 | Bouwkundig element

Boerenburgerhuis met poort

Spanuit 16 (Tienen)
Gesloten hoeve die minstens opklimt tot het begin van de 19de eeuw. Ze bestaat uit een gekasseid erf met ten westen een boerenburgerhuis in traditionele, classicistische stijl, ten zuiden liggen enkele kleine bijgebouwen en de schuur bevindt zich aan de oostzijde; de voorheen ten noorden liggende stallen zijn inmiddels verbouwd tot een aparte woning (nummer 14). De hoeve was een van de belangrijke hoeves gelegen in het gehucht Spanuit tussen Tienen en Bost. Voor 1882 behoorde het gehucht tot de gemeente Hoegaarden.


ID: 43112 | Bouwkundig element

Hof van Savoye

Vissenakenstraat 504 (Tienen)
Vandaag tot gesloten hoeve uitgegroeid geheel met centraal onregelmatig erf: het boerenburgerhuis uit de 18de eeuw ligt ten noorden, de andere zijden zijn ingenomen door stallen en schuren uit de 19de en 20ste eeuw; een wagenhuis met duifhuis uit de tweede helft van de 19de eeuw ligt ten noorden van de woning.