Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

185 resultaten


ID: 306853 | Bouwkundig element

Burgerhuis Comt in mynen hof

Begijnenstraat 60 (Diest)
Statige eclectische burgerwoning “Comt in mynen hof” aan het einde van de Begijnenstraat, volgens het jaartal in de zijgevel opgetrokken in 1912. Vermoedelijk werd dit hoekhuis, net als de aansluitende huizenrij, gebouwd in opdracht van de familie Theys of van rentenier en kunstschilder Franz Van den Hove. Deze kunstenaar realiseerde vermoedelijk de sgraffitopanelen in art nouveau die de zijgevel sieren.


ID: 306854 | Bouwkundig element

Commiezenhuisje

Ferdinand Allenstraat (Diest)
Het commiezenhuisje werd rond 1865 opgericht in opdracht van de Staat als een tolhuis voor de nabijgelegen Antwerpse Poort, een onderdeel van de 19de-eeuwse vestigingsgordel (stadsomwalling en poorten) rond Diest.


ID: 306855 | Bouwkundig element

Handelspand in neo-Vlaamserenaissance-stijl

Guido Gezellestraat 17 (Diest)
Rijkelijk geornamenteerd burgerhuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl met bewaarde winkelpui. Het pand werd gebouwd in 1892 in opdracht van Edmond Smets. Tussen bouwlagen twee en drie prijkt een stierenkop op een hardstenen fronton, de verwijst naar de oorspronkelijke functie als slagerij.


ID: 306856 | Bouwkundig element

Burgerhuis in neoclassicistische stijl

Guido Gezellestraat 21 (Diest)
Deze burgerwoning is een goed bewaard breedhuis van zes traveeën met neoclassicistische elementen in de voorgevel en met vermoedelijk een pre-18de-eeuwse kern. Oorspronkelijk waren het twee panden, maar ze werden samengevoegd tot één eigendom, met een geüniformeerde gevel, tussen 1850 en 1895.


ID: 306857 | Bouwkundig element

Burgerhuis in neoclassicistische stijl

Guido Gezellestraat 39 (Diest)
Symmetrisch opgebouwde burgerwoning met witgeschilderde bepleisterde lijstgevel in neoclassicistische stijl. De kern van de woning gaat mogelijk terug tot het derde kwart van de 18de eeuw maar de gevelafwerking dateert vermoedelijk uit het tweede kwart van de 19de eeuw.


ID: 306858 | Bouwkundig element

Handelshuis in art-nouveaustijl

Leuvensestraat 3 (Diest)
Symmetrisch opgebouwd handelspand van circa 1905 met hardstenen winkelpui op de begane grond en elementen uit de art nouveau in de versiering van de bovengevel. Het bijgebouw achterin het perceel kan gedateerd worden tussen 1777 en 1830. Zowel de voorgevel, de vloer en moulures in de voormalige winkelruimte zijn nog authentiek bewaard.


ID: 306860 | Bouwkundig element

Geheel van laat-classicistische burgerhuizen met winkelpuien

Leuvensestraat 8-12 (Diest)
Rij van goed bewaarde handelspanden uit 1837 of 1838 in een laat-classicistische stijl. De drie panden hebben op het gelijkvloers een goed bewaarde houten winkelpui met centrale toegangsdeur. De winkelpuien zijn qua vormgeving 19de-eeuws, maar zijn net als de cementering van de gevels, waarschijnlijk een latere toevoeging. De pui van nummer 10 kan aan de hand van de originele rolluiken in de vitrines op zijn minst eind-19de-eeuws gedateerd worden. Ze dragen het embleem van de firma ‘F.J. Bollekens’, vanaf 1895 de naam van een Antwerps familiebedrijf.


ID: 306861 | Bouwkundig element

Burgerhuis en bankgebouw in neotraditionele stijl

Overstraat 41 (Diest)
Complex van burgerhuis en achterliggend bankgebouw in neotraditionele stijl, gebouwd in 1914-1915 naar het ontwerp van de Leuvense architect Alfons Vanden Eynde. De statige voordeur geeft toegang tot een gemeenschappelijke gang voor het woonhuis en de L-vormige achterbouw, een bankgebouw van de Volksbank, geopend in augustus 1916.


ID: 306863 | Bouwkundig element

Geheel van vijf woningen in verbouwde fabriek

Refugiestraat 5-11, 11A (Diest)
Geheel van vijf huizen aan de Refugiestraat ondergebracht in een voormalig fabriekspand uit 1921-1922 met elementen uit de art deco aan de voorgevel. De fabriekssite was aanvankelijk eigendom van de familie Peeters, meer bepaald Joannes Henricus Ivo Peeters (° 1844) en diens nakomelingen. Het fabrieksgebouw werd in de tweede helft van de jaren 1930 in aparte eengezinswoningen ingedeeld en verbouwd.


ID: 307096 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve Langveld

Araanstraat 4 (Geetbets)
Quasi gesloten hoeve waarvan de oorsprong vermoedelijk opklimt tot het begin van de 17de eeuw. Statig woonhuis in Maaslandse stijl. De oorspronkelijke hoeve bestond uit een U-vormig (zuidvleugel met woonhuis) en L-vormig (noordvleugel) volume rond een binnenhof. Renovatie- en uitbreidingsfasen in 1860 en 1891 zorgden voor een gesloten complex.