Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

107 resultaten


ID: 307365 | Bouwkundig element

Art-decoburgerhuis

Hofstraat 80 (Gent)
Dit burgerhuis in art-decostijl werd in 1929 gebouwd in opdracht van O. Leboeuf. De ontwerper van de woning liet geen handtekening achter op de bouwplannen. De bakstenen rijwoning is twee traveeën breed en drie bouwlagen hoog onder een pannen zadeldak.


ID: 307417 | Bouwkundig element

Appartementsgebouw Residentia

Jakob Heremansstraat 2-38 (Gent)
Het appartementsgebouw Residentia werd in 1931 ontworpen door architect Fritz Coppieters. Het gaat hier om één van de weinige grootschalige projecten uit het interbellum in deze buurt. Het complex is een zeldzame veruiterlijking van de vooruitstrevende stedenbouwkundige ideeën van Coppieters. Zowel de handtekening van de architect als van de aannemers werden aangebracht op de gevel: “F. Coppieters Architecte” en “A&P. Serck ENTREPRENEURS-GAND”.


ID: 307413 | Bouwkundig element

Modernistisch burgerhuis

Jakob Heremansstraat 21 (Gent)
Dit ruime burgerhuis in modernistische stijl werd in 1935 ontworpen door architect Adrien Bressers. De architect voorzag op de tweede verdieping logeerkamers en een kamer voor dienstpersoneel, wat opmerkelijk is in het interbellum. De opdrachtgever was ingenieur Fernand Van Oudenhove en zijn echtgenote Marie-Jeanne Bressers. Marie-Jeanne Bressers was de zus van Adrien Bressers. Bressers maakte ook het ontwerp voor de haast identieke, naastgelegen, woning op nummer 23 in opdracht van hun vader, de kunst- en decoratieschilder Léon Bressers.


ID: 307624 | Bouwkundig element

Modernistisch burgerhuis

Jakob Heremansstraat 23 (Gent)
Dit ruime burgerhuis in modernistische stijl werd in 1935 ontworpen door architect Adrien Bressers. De opdrachtgever was volgens het bouwdossier Léon Bressers. Het gaat hier om de kunst- en decoratieschilder Léon Bressers, vader van de architect. Het pand werd in 1935 echter kadastraal geregistreerd op naam Jozef Bressers, een jongere broer van de architect. Adrien Bressers maakte ook het ontwerp voor de haast identieke, naastgelegen, woning op nummer 21 voor het echtpaar Fernand Van Oudenhove-Bressers, zijn schoonbroer en zus.


ID: 307414 | Bouwkundig element

Burgerhuis in neotraditionele stijl

Jakob Heremansstraat 25 (Gent)
Dit burgerhuis in een neotraditionele stijl werd in 1936 ontworpen door architect Charles Hoge. De opdrachtgever was kunsttandenvervaardiger Frans Vanhove-Smets. Elementen die opvallen zijn de puntgevel met imitatievakwerk, de erker, het verfijnd uitgewerkte, gedecoreerde schrijnwerk en het gebruik van glas-in-loodruitjes in de muuropeningen. Deze elementen zijn typerend voor het oeuvre dat Hoge in de jaren 1930 vooral bij monumentale villa’s en rijwoningen ontwikkelde, en dat de naam “style Hoge” verkreeg.


ID: 307415 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Jakob Heremansstraat 49 (Gent)
Dit burgerhuis werd in 1933 ontworpen in een neotraditionele stijl aansluitend bij de cottagestijl door architect Fritz Coppieters, en uitgevoerd door het bouwbedrijf Comptoir Immobilier Belge Des Flandres (CIB). De bouwaanvraag werd ingediend door Georges Duez. Deze woning is zeer representatief voor het oeuvre van Fritz Coppieters.


ID: 307416 | Bouwkundig element

Modernistisch burgerhuis

Jakob Heremansstraat 53 (Gent)
Dit burgerhuis in strakke modernistische stijl met een asymmetrische verdeling van de gevelopeningen werd in 1936 ontworpen door ingenieur-architect August Desmet. De bouwaanvraag werd ingediend door Gaston-Edmond Verpoort.


ID: 307418 | Bouwkundig element

Meergezinswoning

Jakob Heremansstraat 60-64 (Gent)
Deze meergezinswoning werd in 1935 ontworpen door architect Marcel Ongenae. De opdrachtgever was kapper Jules Gilson. Het langwerpige traplicht met origineel schrijnwerk bepaalt het modernistische karakter van de woning. De architect signeerde de woning in de plint: “MARC. ONGENAE ARCHITECT”.


ID: 307419 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Jakob Heremansstraat 74 (Gent)
Dit burgerhuis in modernistische stijl werd in 1933 ontworpen door architect Jan-Albert De Bondt, een grote naam binnen het modernisme in Gent. De opdrachtgever was orkestleider Maurice De Prêter, dirigent van de Gentse opera in 1910-1914 en 1920-1956. Hij was gehuwd met de zangeres en muziekpedagoge Palmyre Roeland.


ID: 307375 | Bouwkundig element

Ensemble burgerhuizen

Muinkkaai 10-11 (Gent)
Dit ensemble van burgerhuizen werd in 1858 ontworpen in neoclassicisme en volgens het kadaster in 1861 gebouwd. De opdrachtgever was “ndernemer van openbare werken Camille Francies Vanderstraeten-Theunissen, die instond voor de bouw van meerdere woningen in de wijk. Zijn ontwerpen in de Muinkkaai worden gekenmerkt door fraai gedecoreerde sluitstenen en detaillering in de casementen.