Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

734 resultaten


ID: 300599 | Landschappelijk element

Opgaande eik als hoekboom

Kleibergstraat (Brakel)
Langs een losweg die uitgeeft op de Kleibergstraat staat een mooi ontwikkelde opgaande eik. Hij werd er in de hoek van een perceel geplant en vervult er bijgevolg de functie van hoekboom.


ID: 130856 | Landschappelijk element

Twee linden bij veldkruis

Kleibergstraat 41 (Brakel)
Zichtbaar van op de N8 (Kleibergstraat) staat een lindeboom bij een wegkruis.


ID: 300875 | Landschappelijk element

Welkomstboom bij verdwenen hoevetje

Leinstraat (Brakel)
Deze Hollandse linde is de enige reminiscentie van het feit dat er op deze plaats een hoevetje heeft gestaan. Gezien de boom dicht bij de straat is ingeplant, is de kans groot dat hij er als welkomstboom is gezet. De boom is door zijn grootte en omvang zéér beeldbepalend.


ID: 305371 | Landschappelijk element

Knotbomenrij van zwarte populier

Nederpoorterij (Brakel)
De knotbomenrij met drie zwarte populieren te Michelbeke is één van de weinig bekende locaties met zwarte populier in Vlaanderen. De knotbomenrij, op het moment van de inventarisatie (2017) bestaande uit drie zwarte populieren (Populus nigra), staat langs de Nederpoorterij. Deze bomen hebben respectievelijk een knothoogte van 1 meter. De grootste stamomtrek bedraagt 3,3 meter (gemeten op 0,50 meter hoogte, opname in 2017). De knotbomenrij is een beeldbepalend object op het talud, langs de holle weg. De knotbomenrij van zwarte populieren is één van de zeldzaamste inheemse boomsoorten in Vlaanderen omdat hij sinds de tweede helft van de 18de eeuw bijna volledig door de Canadapopulier (bastaard van zwarte populier met de Noord-Amerikaanse Populus deltoides) is vervangen. Er zijn slechts vijf locaties in Oost-Vlaanderen gekend.


ID: 301782 | Landschappelijk element

Zware gekandelaarde zomerlinde als hoekboom

Pevenage (Brakel)
De zware gekandelaarde zomerlinde staat op een graslandperceel aan de straat Pevenage, Everbeek (Brakel). Het is een beschermboom of hoekboom. De linde met omtrek 450 cm dateert minstens uit het vierde kwart van de 19de eeuw.


ID: 301788 | Landschappelijk element

Opgaande eik als schermbeplanting

Pevenage 5 (Brakel)
Ten zuidwesten van een hoevetje staat, op een talud aan de straatzijde, een opgaande zomereik. Hij beschermt er het gebouw en zijn bewoners tegen weer en wind. Deze schermboom heeft een opgaande kruin en een stam die tot van onder betakt is. De boom heeft rijshout op de stam, deze eikentwijgen werden regelmatig afgekapt om in mutsaards te verwerken of om bijvoorbeeld te gebruiken als erwtenrijzers.


ID: 301024 | Landschappelijk element

Gekandelaarde kapellinde

Pieter Hoelmanstraat 51 (Brakel)
In de straat staat bij de erftoegang van een hoeve een wegkapel met een beeldbepalende kapellinde. Het is een gekandelaarde Hollandse linde met een stamomtrek van meer dan 3 meter. De kapel staat zéér dicht bij de boom en wordt als het ware erdoor opgeslorpt. De stambasis en wortelaanzetten zijn uitgegroeid tot vóór de kapel en bedekken een deel de dorpel.


ID: 301028 | Landschappelijk element

Twee gekandelaarde platanen bij een wegkruis

Rijstveldweg (Brakel)
Twee gekandelaarde platanen bij een wegkruis. De bomen zijn aangeplant op een restperceeltje dat afgesneden is, door de aanpalende losweg, van het moederperceel aan de overkant. De platanen zijn gekandelaard en staan zoals wachters aan de beide zijden van het wegkruis.


ID: 305372 | Landschappelijk element

Bomenrij van opgaande linden

Rosbos 2 (Brakel)
Aan de zuidzijde van de oprijlaan naar de hoeve staan 25 opgaande bomen. Deze bomenrij bestaat in hoofdzaak uit zomerlinden, de eerste in de rij is een Hollandse linde en er is ook ingeboet met één plataan en één paardenkastanje.


ID: 301027 | Landschappelijk element

Vier gekandelaarde lindes als schermbeplanting

Rovorst (Brakel)
Vier lindebomen als schermbeplanting bij een hoeve aan de overkant van de straat. Op hoog gelegen plaatsen werden de gebouwen beschermd tegen weer en wind met bomen en bomenrijen. Linden werden voor deze toepassing gebruikt omdat ze een zéér dicht bladerdek hebben en ze bovendien ook konden gebruikt worden als leverancier van brand-, constructie-, geriefhout en loofvoedering.