Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

734 resultaten


ID: 133354 | Landschappelijk element

Hakhoutbos van zwarte els met perceelsrandbegroeiing

Blekerijstraat, Trompstraat (Halle)
Een laag gelegen perceel is er vrij nat door de aanwezigheid van de Mollebeek en heeft een perceelsrand begroeiing van knotwilgen (Salix alba en Salix x rubens), een knoteik (Quercus robur) en een houtkant op talud van hazelaar en meidoorn. Op het perceel zelf zijn nog hakhoutstoven van wilg en een hakhoutperceel van zwarte els aanwezig. De dikste knotwilg staat bij het kruispunt van de Blekerijstraat met de Trompstraat en heeft een stamomtrek van 460 cm. Bij het zelfde kruispunt staat er in de hoek van het perceel een knoteik met een stamomtrek van 224 cm.


ID: 308075 | Landschappelijk element

Platanendreef

Platanendreef (Halle)
De Platanendreef in Hallerbos loopt vanaf het wegenkruispunt Achtdreven naar het noordoosten en krijgt hier het karakter van een holle weg. Het wegdek is half verhard maar heeft nog duidelijke restanten van een historische verharding met lichtgrijze onregelmatige natuursteenblokken. De Platanendreef wordt gekenmerkt door een kaarsrecht tracé en een strakke noordoost zuidwest oriëntatie. De naam Platanendreef verwijst vermoedelijk naar de boomsoorten die hier werden aangeplant tijdens de Arenbergperiode.


ID: 304268 | Landschappelijk element

Gekandelaarde linde als vredesboom

Baasrodeveerstraat (Hamme)
Na het beëindigen van de Eerste Wereldoorlog werd een vredesboom aangeplant op een pleintje langs de Baasrodeveerstraat te Moerzeke-Kastel, het is een gekandelaarde zomerlinde.


ID: 304270 | Landschappelijk element

Gekandelaarde lindenrij op dorpsplein

Dorp (Hamme)
Aan de noordoostzijde en de noordwestzijde is het dorpsplein met een rij linden afgeboord. Het zijn 21 gekandelaarde zomerlinden met een beeldbepalend karakter.


ID: 304262 | Landschappelijk element

Kapellinde bij O.L.V. van de Rozenkranskapel

Koningsplein (Hamme)
Ten zuiden van de Onze-Lieve-Vrouw van de Rozenkranskapel staat een kapelboom. Deze winterlinde met hartvormig blad is op gebruikelijke wijze bij de kapel aangeplant en groeit uit tot een beeldbepalend element op het Koningsplein.


ID: 304265 | Landschappelijk element

Opgaande linde als vrijheidsboom

Tuinbouwlaan (Hamme)
De oorspronkelijke vrijheidsboom van Moerzeke-Kastel werd aangeplant in 1830 en stond in de Vrijboomstraat bij een kruispunt waar vier wegen samen komen: Bosstraat, Scheldestraat, Baasrodeveerstraat en de Vrijboomstraat. Naar verluidt werd de oude vrijheidsboom verdrukt door het opkomende verkeer en had de lijnbus er geen plaats om zich te keren. De boom werd vervangen door een jonge zomerlinde, op een plaats net buiten de dorpskern, in de Tuinbouwlaan bij het kruispunt met de Aubroeckstraat.


ID: 304338 | Landschappelijk element

Lindendreef naar en langs het sterrebos

Hofbeemdenstraat, Stevoortse kiezel (Hasselt)
Deze lindendreef ontsluit het achtergelegen Sterrebos.


ID: 305754 | Landschappelijk element

Zomereik als kapelboom en hoekboom

Tomstraat naast nr. 35 (Hasselt)
Zomereik als kapelboom en hoekboom.


ID: 300176 | Landschappelijk element

Dreef van knotlindes

Bovelingenstraat (Heers)
Langs de Bovelingenstraat, tussen de Sint-Martinuskapel en het kasteelpark van Bovelingen is langs beide zijden beplant met geknotte linden.


ID: 300177 | Landschappelijk element

Gekandelaarde linde als hoekboom

Daalstraat, Groeneschild, Kiezelstraat (Heers)
Een gekandelaarde linde staat in de rand van een nieuw aangelegde rotonde. De boom werd bewaard tijdens de wegenwerken en is nog een getuige van de hieraan voorafgaande situatie. Op de Atlas der Buurtwegen (1843-45) zien we dat de plaats waar de lindeboom staat paalt aan een kruispunt. Het perceel dat hierop uitgeeft had een scherpe, voor de gebruiker onbruikbaar en verloren, hoek en om te voorkomen dat men bij het afdraaien de hoek zou afsnijden werd op deze hoek een boom geplant. Op deze wijze werd het kadastraal perceel gefixeerd met een hoekboom.