Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

734 resultaten


ID: 9096 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Koninklijk Gesticht Van Mesen

Kasteeldreef (Lede)
Het Koninklijk Instituut van Mesen omvatte een indrukwekkend gebouwencomplex gelegen in een park met vijver met tuinbruggen en parkdreef en met een hoge bakstenen ommuring die oorspronkelijk de Kasteeldreef en -straat, de Markizaat- en Stationsstraat aflijnde. Een deel van het 18de-eeuwse landhuis werd als ruïne geconsolideerd. De stallen in het verlengde van de oranjerie bleven bewaard alsook enkele resten van omheiningsmuren. In het park voorts nog tuinbruggen, kettingpalen en een fruitmuur rond de voormalige moestuin.


ID: 133244 | Landschappelijk element

Zuilvormige eik in het park van Koninklijk Gesticht van Mesen

Kasteeldreef (Lede)
Deze solitaire zuilvormige eik staat aan de noordrand van de vijver in het park van het vroegere Koninklijk Gesticht van Mesen te Lede. De inplanting aan de rand van een grote open ruimte en de opvallende groeiwijze maken de boom tot een beeldbepalend element.


ID: 133245 | Landschappelijk element

Bijzondere eik in het park van het Koninklijk Gesticht van Mesen

Kasteeldreef (Lede)
In het kasteelpark van Lede staat ten westen van de vijver naast een groepje levensbomen (Thuja plicata) een bijzondere eik. Deze Quercus x Schochiana, een hybride van de moeraseik (Quercus palustris) en de wilgbladige eik (Quercus phellos), komt oorspronkelijk uit het Amerikaanse midwesten.


ID: 303941 | Landschappelijk element

Zomereik in het park van het Koninklijk Gesticht van Mesen

Kasteeldreef (Lede)
Deze solitaire zomereik staat centraal in het park bij de brug aan de oostzijde van de vijver van het park van het vroegere Koninklijk Gesticht van Mesen te Lede. De inplanting aan de rand van een grote open ruimte en de opvallende groeiwijze maken de boom tot een beeldbepalend element.


ID: 303942 | Landschappelijk element

Linde in het park van Koninklijk Gesticht van Mesen

Kasteeldreef (Lede)
In het park van het voormalige Koninklijk Gesticht van Mesen staan nog een aantal relicten van de oorspronkelijke tuinaanleg. Deze opgaande linde aan de rand van het park vormt daar een voorbeeld van.


ID: 303943 | Landschappelijk element

Gewone es in park Koninklijk Gesticht van Mesen

Kasteeldreef (Lede)
Een zwaar uit de kluiten gewassen linde en es staan langs het pad, dicht bij de ruïne van het kasteel. De opvallende groeiwijze maakt deze bomen tot beeldbepalende elementen.


ID: 303944 | Landschappelijk element

Parkdreef van gewone beuk in het park van Koninklijk Gesticht van Mesen

Kasteeldreef (Lede)
Het westelijke deel van een cirkelvormig pad aan de buitenkant van het park werd beplant met een beukendreef. De lijnaanplantingen staan zes meter uit elkaar en de bomen in de rijen zijn geplant met een plantafstand van vier meter. Deze beeldbepalende dreef voorziet in een lommerrijke wandeling.


ID: 300034 | Landschappelijk element

Lindeboom met boomkapel

Nerumweg 1 (Lede)
Langs de Nerumweg, in de scherpe hoek van een woonkavel, staat op een apart perceel een opgaande linde. In de boom werd zichtbaar van op de weg een boomkapel opgehangen.


ID: 305797 | Landschappelijk element

Meidoornhaag als veekering

Nonnenbosstraat 124 (Lede)
Een opgaande eik met een stamomtrek van 255 cm is aangeplant als hoekboom. Volgens de kadasterkaart van PC. Popp (1842-1880) is de boom aangeplant in de hoek van het perceel met primitief nummer 317, op de Atlas der Buurtwegen (1843-1845) in de hoek van het perceel 276. Dit perceel is tevens langs de perceelsgrens voorzien van een meidoornhaag dienstig als veekering en grenst aan een buurtweg (nr. 25, Atlas der Buurtwegen).


ID: 300803 | Landschappelijk element

Gekandelaarde linde als vredesboom

Oordegemdorp (Lede)
Op het dorsplein van Oordegem staat vlakbij de parochiekerk Sint-Martinus een winterlinde. De opgaande boom staat bij een oorlogsmonument en is vermoedelijk de vervanger van de vredesboom die hier oorspronkelijk geplant werd na de Eerste Wereldoorlog.