Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

734 resultaten


ID: 133108 | Landschappelijk element

Essenkaphaag bij huisweide

Holandstraat 2 (Maarkedal)
De huisweide op het erf van de gesloten hoeve in de Holandstraat is gelegen aan de westzijde en werd afgeboord met een essenkaphaag. Dit is in oorsprong een haag met een dicht plantverband, die onderhouden wordt door ze periodiek te knotten. Dit leverde brandhout en geriefhout op en de kaphaag werd tevens als erfafsluiting benut. Om te voorkomen dat de uitgezette beesten ontsnappen werd er zéér dicht geplant en werden de gaten ingeboet en/of ingevlochten met takken, nu word hiervoor prikkeldraad gebruikt.


ID: 133109 | Landschappelijk element

Hoekboom in kaphaag bij huisweide

Holandstraat 2 (Maarkedal)
Om de kadastrale grens vast te leggen van het perceel bij de huisweide werd een hoekboom aangeplant. Het is een al stevig uit de kluiten gewassen opgaande candapopulier.


ID: 300021 | Landschappelijk element

Kapel- en etagelinde bij kruispunt

Lindeke (Maarkedal)
Bij een kruispunt van voetwegen staat een oude lindeboom. Hij vertoont de kenmerken van een etageboom. De boom bestaat uit een onderste krans met zware afgezette gesteltakken, een tussenetage en doorgaande stam met op het einde een bol.


ID: 300015 | Landschappelijk element

Knoteik als hoekboom

Mellinkstraat (Maarkedal)
Bij de perceelsgrens, die hier bepaald wordt door een gracht, staat in de hoek een knoteik. Deze boom werd hier geplant om de grens van een kadastraal perceel vast te leggen.


ID: 132031 | Landschappelijk element

Haagbeuken haag met uitgeschoren hofgat

Omer Wattezstraat 2 (Maarkedal)
In de Omer Watezstraat, op de hoek met de stokstraat staat aan de straatzijde, op het erf van een verbouwd hoevetje, een oude geschoren haagbeukenhaag. Twee oude haagbeuken flankeren vermoedelijke de oude toegang tot het hoevetje. De afstand tussen de twee haagbeuken bedraagt circa 3 meter en wordt met naar elkaar toe geleide takken overwelfd. De haag staat dicht bij het hoevetje en beschermt het gebouw tegen gure weersinvloeden. Dit is een typische schermbeplanting die werd toegepast bij kwetsbare gebouwen zoals vakwerkhuizen en strodaken.


ID: 133104 | Landschappelijk element

Jan Leenknegtboom

Tenhole (Maarkedal)
Jan Leenknegt is een gerenommeerd glaskunstenaar woonachtig te Ronse. Zijn kunstobjecten worden veelal gepresenteerd en gefotografeerd in het ongerepte landschap waar de lindeboom deel vanuit maakt. Dit landschapselement krijgt via het artistieke werk van Jan Leenknegt veel aandacht en daarom kreeg het zijn naam. De Jan Leenknegtboom is een opgaande boom die langs Tenhole, op een kruispunt van deels verdwenen loswegen, is geplant. Door zijn solitaire inplanting is het een baken in het landschap.


ID: 133105 | Landschappelijk element

Kapelboom De Rode Haan

Turkije (Maarkedal)
Bij de wegkapel De Rode Haan staat een oude kapelboom. Het is een mooie beeldbepalende Hollandse linde die hier een eenheid vormt met het bouwkundig erfgoed. De lindeboom is op traditionele wijze gekandelaard. De kapelboom staat bij een kruispunt en vervult bijgevolg tevens de functie van baken, een oriëntatiepunt voor de trage weggebruikers van vroeger.


ID: 300013 | Landschappelijk element

Houtkant op wegtalud langs Zeitje

Zeitje (Maarkedal)
Ten zuiden van de gesloten hoeve, gelegen aan de Holandstraat 2, wordt het erf afgebakend met een wegtalud. Het is een indrukwekkend talud dat nog de sporen draagt van een traditioneel onderhouden houtkant. Es en veldesdoorn als hakhout; eik, haagbeuk en es als knotbomen en es, beuk, haagbeuk, eik en canadapopulier als opgaande bomen. Het zijn oude cultuurvariëteit van canadapopulier die zijn uitgegroeid tot zware exemplaren. De houtkant voorkomt hier erosie en het grote niveauverschil verraad hier zijn eeuwenoude aanwezigheid.


ID: 133257 | Landschappelijk element

Bomenrij op oude stadswal

Walstraat (Maaseik)
De nog onverharde zuidelijke oude stadswal van het historisch centrum van Maaseik is beplant met een rij van 32 bomen. Het betreft voornamelijk Amerikaanse eik, maar ook enkele lindes. In het westen buigt de wal af naar het noorden. Dit noordelijk stuk is aan weerszijden beplant met in totaal 10 bomen, eveneens Amerikaanse eik en linde. In de hoek bevindt zich een kapel.


ID: 308374 | Landschappelijk element

Meerstammige beuken

Mechelen-aan-de-Maas, Opgrimbie (Maasmechelen)
In het bos ten noordoosten van Heiwijk en grenzend aan het militair domein staan verschillende imposante meerstammige beuken. Deze beuken zijn een zeldzaam relict van de historische grensmarkering die gemeenten aanbrachten en die voortleeft in de huidige administratieve grenzen.