Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

734 resultaten


ID: 305227 | Landschappelijk element

Gekandelaarde populier als grens- en hoekboom

Kluysenstraat (Merchtem)
Een indrukwekkende gekandelaarde populier is aangeplant bij de grens tussen Hamme en Brussegem. De inplanting van de boom is volgens de Popp-kaart ook uitgevoerd in de hoek van een kadastraal perceel. Op de huidige kadasterkaart, na uitvoering van een ruilverkaveling, heeft de boom zijn eigen perceeltje toegewezen gekregen.


ID: 303041 | Landschappelijk element

Afsluitingshaag van linde in Appelkot

Terspelt (Merchtem)
De westzijde van het domein bij het kasteel van Terspelt. Is afgeboord met een lindenhaag. In de haag staan ook opgaande lindes.


ID: 301033 | Landschappelijk element

Drie gekandelaarde lindes als schermbeplanting

Asselkouter 34 (Merelbeke)
Op de zuidwestkant van een inmiddels door nieuwbouw vervangen hoevetje staan drie gekandelaarde Hollandse linden. Ze zijn er geplant om het gebouw te beschermen tegen weer en wind. Linden werden voor deze toepassing gebruikt omdat ze een zéér dicht bladerdek hebben en ze bovendien ook konden gebruikt worden als leverancier van brand-, constructie-, geriefhout en loofvoedering.


ID: 133383 | Landschappelijk element

Houtkanten op talud langs holle weg

Biest (Merelbeke)
Houtkanten op talud met sporen van traditioneel hakhoutbeheer langs gekasseide holle weg en op taluds die haaks op de weg in het landschap verlopen. De soorten met sporen van hakhoutbeheer zijn: es, tamme kastanje (ook als knotboom), esdoorn, hazelaar en haagbeuk (restant van een kaphaag). Er is veel opslag van olm en een natuurlijke verrijking van meidoorn, sleedoorn en vlier. Er staan ook verschillende mooie opgaande bomen op het talud: zomereik, zomerlinde en twee beuken.


ID: 302733 | Landschappelijk element

Kasteeldreef Kasteel van Zink

Biest (Merelbeke)
Een zéér lange kasteeldreef van circa 800 meter verbindt het Kasteel van Zink met Biest. Deze straat was de verbindingsweg naar de verdwenen parochiekerk, deze stond op de plaats van de huidige begraafplaats langs de Torrekensstraat. De bomen zichtbaar vanaf Biest zijn opgaande bruine beuken en zijn aangeplant in de eerste 160 meter vanaf Biest. De boomsoorten in het verdere verloop van de dreef zijn ons nog niet bekend.


ID: 301190 | Landschappelijk element

Solitaire opgaande linde

Burg. Maenhautstraat 61 (Merelbeke)
Solitaire linde die bij een inmiddels verdwenen hoevetje stond en nu opgenomen is in een grote private tuin. De boom is zichtbaar vanaf de openbare weg, is beeldbepalend en heeft een mooi ontwikkelde kruin.


ID: 301187 | Landschappelijk element

Vier knotplatanen

Eikenmolenwijk, Koestraat (Merelbeke)
Vier geknotte platanen staan verspreid over het gemeentelijk sportterrein.


ID: 301189 | Landschappelijk element

Opgaande bruine beuk

Hundelgemsesteenweg (Merelbeke)
Mooi gevormde opgaande bruine beuk aan de straatzijde bij een nieuw appartementsgebouw. Door zijn omvang is de boom een beeldbepalend element in de straat.


ID: 301166 | Landschappelijk element

Knotlinde als hoekboom

Jezuïetenwegel (Merelbeke)
Een oude knotlinde is aangeplant in de hoek van een perceel. Het planten van hoekbomen is een oud gebruik om te voorkomen dat, bij nacht en ontij, de kadastrale grens en hoekpaal zou verplaatst worden.


ID: 301186 | Landschappelijk element

Wilgenrij met opgaande bomen en knotbomen

Koestraat (Merelbeke)
Knotwilgenrij van bindwilg langs het spoorwegtalud. Het is een bomenrij met oude exemplaren waarvan de dikste, op het moment van de inventarisatie in 2014, een omtrek had van meer dan 630 cm.