Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

734 resultaten


ID: 133001 | Landschappelijk element

Kaphagen van zwarte els en knotwilgenrij

Snepstraat 6 (Nazareth)
Perceelsrandbegroeiing aangeplant met in hoofdzaak zwarte els en in mindere mate bindwilg. Hier en daar heeft er zich ook een zomereik gevestigd. Langs de houtkanten zijn er nog sporen aanwezig van grachten. De houtkant is hier gevormd door een kaphaag en een stuk waar de kaphaag is omgevormd naar hakhout.


ID: 306291 | Landschappelijk element

Park van het Kasteel de Bist

Beukenlaan 16 (Nijlen)
Sterk verbost en ingekrompen parkje waarvan de bestaande lay out nog grotendeels schatplichtig is aan de vroeg landschappelijke aanleg uit de eerste helft van de 19de eeuw.


ID: 304790 | Landschappelijk element

Voetweg naar Lourdeskapel

Nederhasselt (Ninove)
Naast de boomgaard bij een semigesloten hoeve, gekend als het Steppeshof, loopt een onverharde wegel de heuvel op. Het graspad is langs weerszijden begrensd door een rij opgaande populieren met wat uitval. Onder de bergoeiing zijn nog kasseien zichtbaar van de oorspronkelijke verharding en langs de bomen zijn resten aanwezig van een betonnen afsluiting. De voetweg loopt dood op de aangrenzende omgeploegde akkers maar ligt in een rechte lijn met de Lourdeskapel op het hoogste punt van de heuvel in een knik van de bochtige weg. De voetweg is al aanwezig op de Atlas der Buurtwegen van 1843-1845 en werd volgens de overlevering vroeger als doorsteek of bidwegel intensief gebruikt.


ID: 306661 | Landschappelijk element

Knotes als hoekboom

Echel 41 (Ninove)
Op de hoek van de straat Echel met de voetweg Weversweg staat een knotes. De knotboom werd geplant in de hoek van een huiskavel en markeert zo de eigendomsgrens.


ID: 300905 | Landschappelijk element

Twee opgaande lindes bij wegkruis

Joann.-Bapt.Van Langenhaeckestr. (Ninove)
Bij een wegkruis staan twee opgaande zomerlindes. Het geheel is beeldbepalend in het straatbeeld.


ID: 300906 | Landschappelijk element

Opgaande linde

Joann.-Bapt.Van Langenhaeckestr. (Ninove)
Langs de straatkant staat een opgaande zomerlinde. Vermoedelijk deed deze linde dienst als welkomstboom bij een inmiddels verdwenen boerderij.


ID: 300542 | Landschappelijk element

Geschoren hulst in de vorm van een hooimijt

Prindaal 28 (Ninove)
Aan de straatzijde van een hoeve staat een op traditionele wijze geschoren hulst. Het is een goed onderhouden boerentopiary in de vorm van een hooimijt, met een doormeter van 3 meter en een scheerhoogte van 3 meter.


ID: 300539 | Landschappelijk element

Parasolvormig geschoren buxus op stam

Prindaal 37 (Ninove)
In de voortuin van een gesaneerd hoevetje staat een op traditionele wijze geschoren buxus. Het is een goed onderhouden boerentopiary in de vorm van een parasol, met een doormeter van 3,5 meter en scheerhoogte van 3,5 meter.


ID: 306770 | Landschappelijk element

Knotessen op perceelsgrens

Roost (Ninove)
Tussen de gehuchten Flierendries en Roost hebben een aantal wegen zich diep ingesneden in de oostelijke steilrand van de Dendervallei. Op de hoek van de straten Roost en Flierendries ligt een weiland met enkele omvangrijke knotbomen op de perceelsgrens. Het betreft twee essen die nog actief worden geknot en vermoedelijk deel uitmaken van de oorspronkelijke beplanting, mogelijk in oorsprong een knotbomenrij.


ID: 300904 | Landschappelijk element

Opgaande zomerlinde als vredesboom

Sint-Marcellusstraat (Ninove)
In Voorde werd op het pleintje voor de parochiekerk een zomerlinde als vredesboom geplant. Na het beƫindigen van de Eerste Wereldoorlog was het gebruikelijk om centraal in het dorp of gemeente een vredesboom te planten, meestal ging dit gepaard met het oprichten van een oorlogsgedenkteken of -monument.