Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

734 resultaten


ID: 133086 | Landschappelijk element

Hoogstam perelaar in huisweide

Vliegveldweg 2 (Pittem)
Op het erf staat nog een oude perelaar. Het was gebruikelijk om op de huisweide een hoogstam weideboomgaard te voorzien.


ID: 133087 | Landschappelijk element

Meidoornhaag als erfafsluiting

Vliegveldweg 2 (Pittem)
Door het gebruik van meidoorn in een dicht plantverband is de haag ondoordringbaar. Door ze jaarlijks te scheren wordt ze op traditionele wijze onderhouden. De haag is geplant langs de perceelgrens aan de straatzijde en is nog een representatief voorbeeld van een scheerhaag dienstig als erfafsluiting.


ID: 133088 | Landschappelijk element

Gemengde haag als erfafsluiting

Vliegveldweg 2 (Pittem)
Door het gebruik van meidoorn en hulst in een dicht plantverband is de haag ondoordringbaar. Door ze periodiek te scheren wordt ze op traditionele wijze onderhouden. De haag is geplant langs de perceelgrens en is nog een representatief voorbeeld van een scheerhaag dienstig als erfafsluiting.


ID: 133089 | Landschappelijk element

Knotwilgenrij

Vliegveldweg 2 (Pittem)
Langs de weg, in de perceelsrand van een uitgebrikt weiland staat een knotwilgenrij. De schietwilgen zijn op regelmatige plantafstanden aangeplant en de bomen zijn op traditionele wijze geknot in functie van brandhoutopbrengst.


ID: 31203 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Veldkapel Onze-Lieve-Heertjesbos en kapelhof

Provenseweg (Poperinge)
Veldkapel 'Onze-Lieve-Heertjesbos' uit de tweede helft van de 18de eeuw. Het gaat om een koortskapelletje, een volkse bedevaartplaats van oude oorsprong voornamelijk bezocht tijdens de Goede Week. De beplante kapelhof bevindt zich op het einde van een voetwegel. Het is één van de weinige sites met fetisjbeplanting in Vlaanderen. De beplanting omhelst opgaande bomen zoals populier, linde en haagbeuk en een meidoornhaag.


ID: 307523 | Landschappelijk element

Hoogstamboomgaard met kornoeljehaag

Geerestraat 1 (Riemst)
Hoogstamboomgaard met verschillende fruitsoorten achter het Swaenhof. De boomgaard is omgeven door een afsluitingshaag van kornoelje.


ID: 305229 | Landschappelijk element

Kwartjesboom

Mgr. Kerkhofslaan (Riemst)
De opgaande linde zogenaamd ‘Kwartjesboom’ van Val-Meer (Riemst) is een opgaande winterlinde langs een holle weg ten oosten van Meer. Een gekend toponiem in de onmiddellijke omgeving is ‘Op het Peutje’. De boom met opgespijkerd kruis staat in een weide langs de zuidrand van de weg, bij een kruispunt van veldwegen dat opgeheven werd bij de ruilverkaveling Riemst, afgewerkt in 1965.


ID: 133246 | Landschappelijk element

Beeldbepalende notelaar

Oudeweg 4 (Riemst)
In de tuin bij een woning Oudeweg 4 staat een mooi ontwikkelde okkernoot. In het straatbeeld is hij beeldbepalend.


ID: 308396 | Landschappelijk element

Gekandelaarde linde als hoekboom

Karabiniersstraat (Roeselare)
De gekandelaarde linde in de Karabinierstraat in Roeselare is wellicht aangeplant als hoekboom, als deel van de erfbeplanting van de aanpalende boerderij.


ID: 133296 | Landschappelijk element

Knotbeuk bij voormalige kapel- en molensite

David Teniersstraat 26 (Ronse)
Langs de David Tenniersstraat, waar vroeger een kapelletje en een windmolen stond, staat een zeer oude beuk. Op oude postkaarten van de inmiddels verdwenen molen is deze beplanting reeds te zien. De Massez-molen was vanaf 1819 voorzien van een speciaal molenrad. Boven op de stenen molenromp werd toen een metalen windroos of –rad gebouwd. Omdat de windvang van deze molen zich hoger bevond dan normaal heeft zich een boom kunnen ontwikkelen dicht bij de romp. Omwille van een optimale windvang werden bomen bij windmolens steeds geweerd. Om de groei in de hoogte te beperken werd de boom geknot op ongeveer 4 meter. Het is echter niet duidelijk of de beuk bij de kapel of op de perceelsrand van het perceel van de molen werd geplant. Op de postkaarten zien we dat er meerdere bomen hebben gestaan, wat doet vermoeden dat het een perceelsrandbeplanting is geweest.