Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

734 resultaten


ID: 304156 | Landschappelijk element

Kaphaag van haagbeuk in villatuin Scherpenberg

Scherpenberg (Ronse)
Een laat 19de- tot vroeg 20ste-eeuwse villatuin werd aangelegd in de rand van het Scherpenbergbos en op de flanken van de Hotondberg. De zuidoostzijde van de tuin wordt afgesloten met een haagbeuken kaphaag.


ID: 133301 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Mariagrot van Poelk met twee opgaande beuken

Grotstraat (Roosdaal)
De Mariagrot van Poelk is een van de oudste Lourdesgrotten van Vlaanderen en is gebouwd in het jaar 1876, dit is 18 jaar na de verschijning te Lourdes. De grot bestaat uit een met zandsteen gebouwde rotswand en een gemetste ruimte met tongewelf dat werd afgedekt met aarde. Wat nog rest van die oorspronkelijke aanplanting van na 1876, zijn twee opgaande beuken, waarvan de zwaarste een stamomtrek heeft van 375 cm.


ID: 300535 | Landschappelijk element

Bomengroep van twee gekandelaarde linden en een op een stam gezette hulst

Koning Albertstraat 160 (Roosdaal)
In de gewezen pastorietuin, tussen de parochiekerk en de pastorie, staat een bomengroep van twee gekandelaarde lindes en één op stam gezette hulst. De lindes hebben stamomtrekken van 312cm op 130cm hoogte en 266cm op 150cm hoogte en zijn gekandelaard tot op een hoogte van 6 à 7,5 m. De op stam gezette hulst heeft een stamomtrek van 143 cm.


ID: 300537 | Landschappelijk element

Twee Ierse taxussen in de voortuin van de pastorie

Koning Albertstraat 160 (Roosdaal)
Twee beeldbepalende zuilvormige taxussen in de voortuin van de pastorie.


ID: 300544 | Landschappelijk element

Opgaande beuk

Koning Albertstraat 205 (Roosdaal)
Hoog opgesleunde beuk vervult een beeldbepalende rol in het straatbeeld. De opgaande boom heeft een evenwichtige en mooi ontwikkelde kruin.


ID: 300995 | Landschappelijk element

Hakhout van hazelaar op talud molenberg

Molenkauter 9, Windmolenstraat (Roosdaal)
Een zware struik staat ten zuiden van de Tragische molen op het talud van de molenberg. Het is een hazelaar die op traditionele wijze als hakhout wordt gesnoeid. Hazelaar werd gebruikt om het vlechtwerk van lemen vakwerkmuren te maken en te herstellen.


ID: 300997 | Landschappelijk element

Winterknoteik bij molenerf

Molenkauter 9, Windmolenstraat (Roosdaal)
In de rand van het molenerf, op een talud langs de Windmolenstraat, staat in de afsluitingshaag een mooi gevormde knoteik. Het is een wintereik met een stamomtrek van bijna 3 m. De knot is zéér breed uitgestoeld en is op het erf aanwezig in functie van het aanmaken van brand-, constructie- en geriefhout.


ID: 300998 | Landschappelijk element

Twee geschoren hulsttopiary bij molenerf

Molenkauter 9, Windmolenstraat (Roosdaal)
Op het molenerf van De tragische molen staan twee geschoren struiken van scherpe hulst. De struiken zijn in de vorm van een hooimijt gesnoeid. Een hooimijt eventueel met bovenop een kip of haan is een van de meest voorkomende topiary op boerenerven. Door de struiken te scheren beperkt men de hoogte en is er geen negatieve beïnvloeding van wind op de molenwieken.


ID: 300999 | Landschappelijk element

Afsluitingshaag van geschoren taxus bij molenerf

Molenkauter 9, Windmolenstraat (Roosdaal)
Binnen de contouren van het driehoekige molenerf is er in een functionele indeling voorzien: een werkbare ruimte bij de molen en de schuur en een met wintergroene taxushaag afgesloten ruimte dienstig als moestuin en restruimtes in functie van het vee. Hoog bovenop de kouter werd deze wintergroene haag gezet als scherm en beschermde men alzo de vroege groenten tegen gure noord- en oostenwind.


ID: 301000 | Landschappelijk element

Geschoren meidoornhaag bij molenerf

Molenkauter 9, Windmolenstraat (Roosdaal)
Het molenerf van De tragische molen is bijna volledig met een meidoornhaag afgesloten. Dit is het type van erfafsluiting dat werd gezet om indringing te voorkomen en om vooral het vee op het erf te houden, meidoorn is de soort bij uitstek voor deze toepassing.