Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

734 resultaten


ID: 300396 | Landschappelijk element

Opgaande beuk als vrijheidsboom

Dries (Sint-Gillis-Waas)
De jonge opgaande beuk bij de gemeentepomp is aangeplant ter vervanging van een in 1940 gevelde vrijheidsboom. De oorspronkelijke vrijheidsboom was een hoog opgesleunde eik of linde ooit geplant als aandenken voor de boerenkrijg (1798). De vrijheidsboom stond oorspronkelijk tussen de gemeentepomp en dicht bij de huizenrij op de Dries.


ID: 300399 | Landschappelijk element

Opgaande linde als vrijheidsboom

Kerkstraat (Sint-Gillis-Waas)
De opgaande linde bij het oud gemeentehuis is aangeplant ter vervanging van een gevelde vrijheidsboom. De oorspronkelijke vrijheidsboom was ook een linde. In het Waasland was het de gewoonte om vrijheidsbomen te planten als aandenken voor de boerenkrijg (1798).


ID: 300125 | Landschappelijk element

Gekandelaarde welkomstlindes Borgersteinhoeve

Hoeveweg 9 (Sint-Katelijne-Waver)
Twee gekandelaarde zomerlindes aan de toegang van de Borgersteinhoeve. De twee bomen flankeren de toegangsbrug over de omwalling van de site Borgerstein. De bomen werden aangeplant als welkomstbomen waarvan men geloofde dat door de zuiverende werking van de bomen de bewoners op het erf beschermd werden van kwade invloeden.


ID: 307565 | Landschappelijk element

Perelaar

Midzelen 25 (Sint-Katelijne-Waver)
Aan de toegang tot de oude abdijhoeve ‘Midzelen’, waar nu het ‘Museum van de Mechelse groentestreek’ in is ondergebracht, staat een oude perelaar. Deze boom is wellicht nog een relict van de voormalige huisweideboomgaard.


ID: 300802 | Landschappelijk element

Opgaande linde als vredesboom

Marktplein (Sint-Lievens-Houtem)
De lindeboom vervangt een beuk die hier in 1919 geplant werd als vredesboom bij de oprichting van een oorlogsmonument ter nagedachtenis van de slachtoffers van Eerste Wereldoorlog. De nog jonge boom is door zijn standplaats vlakbij de toegang tot het kerkhof zéér beeldbepalend in het straatbeeld.


ID: 131407 | Landschappelijk element

Twee gekandelaarde lindes bij Sint-Reinildiskapel

Oordegemstraat (Sint-Lievens-Houtem)
Twee gekandelaarde linden flankeren de inmiddels herbouwde Sint-Reinildiskapel.


ID: 300402 | Landschappelijk element

Opgaande eik als vrijheidsboom

Belseledorp (Sint-Niklaas)
De jonge opgaande eik op het dorpsplein is vermoedelijk aangeplant ter vervanging van een gevelde vrijheidsboom. In het Waasland was het de gewoonte om vrijheidsbomen te planten als aandenken voor de boerenkrijg (1798).


ID: 300531 | Landschappelijk element

Twee op stam gezette taxussen bij toegang naar kalvarie op het kerkhof

Belseledorp (Sint-Niklaas)
Aan de oostzijde van de kerk, als toegang tot de calvarie, staan twee op stam gezette taxussen. Uit oude postkaarten kunnen we opmaken dat ze ooit als geschoren heester werden onderhouden. De toppen zijn kruinvormig uitgegroeid en nu wordt enkel nog de begroeiing op de stammen bijgeknipt of geschoren.


ID: 133187 | Landschappelijk element

Amerikaanse tulpenboom ‘Mediopictum’ in domein Groenhof

Belseledorp 131-133 (Sint-Niklaas)
De tulpenboom (Liriodendron tulipifera ‘Mediopictum’) in het domein Groenhof is ten oosten van de serpentinevijver aangeplant, en is beeldbepalend in de landschapstuin.


ID: 134313 | Landschappelijk element

Domein Groenhof

Belseledorp 131-133 (Sint-Niklaas)
Domein in landschappelijke stijl waarin nog relicten van een dendrologische collectie uit de tweede helft van de 19de eeuw bewaard zijn. De Japanse tuin met typische elementen zoals ondermeer een theehuis, stapstenen en rotsen dateert uit 1929.