Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

734 resultaten


ID: 133368 | Landschappelijk element

Afsluitingshaag bij boerderijboomgaard

Hoogstraat 151 (Sint-Pieters-Leeuw)
Aan de straat zijde is de boerderijboomgaard afgesloten met een afsluitingshaag van meidoorn. Van de hoogstamboomgaard zijn maar een paar bomen overgebleven. Hij is bijgevolg niet meer representatief voor opname in de erfgoedinventaris.


ID: 133361 | Landschappelijk element

Houtkant met twee opgaande eiken en een knoteik

Jaak Calloensstraat (Sint-Pieters-Leeuw)
Houtkant met twee opgaande eiken en een knoteik met al dan niet natuurlijke verrijking van sleedoorn, eik, olm, braam en bosroos.


ID: 133362 | Landschappelijk element

Veekeringshaag als relict van een hoogstamboomgaard

Jaak Calloensstraat (Sint-Pieters-Leeuw)
Aan de straatzijde van een sterk uitgedunde hoogstamboomgaard staat er een veekeringshaag van meidoorn.


ID: 133366 | Landschappelijk element

Opgaande eik in weiland

Jaak Calloensstraat (Sint-Pieters-Leeuw)
Een mooi ontwikkelde solitaire eik is hier een beeldbepalend element in het landschap.


ID: 133360 | Landschappelijk element

Erfafsluitingshaag van olm

Jaak Calloensstraat 10 (Sint-Pieters-Leeuw)
Een erfafsluitingshaag aan de straatzijde in hoofdzaak bestaande uit olm. Het betreft hier een zéér oude scheerhaag bedoeld om indringing te voorkomen en om te verhinderen dat de dieren, met name het kleinvee zouden uitbreken. Men prefereerde olm omdat deze soort aan de basis een zeer dichtte vertakking maakt.


ID: 133341 | Landschappelijk element

Bomenpoortjes van drie paardenkastanjes

Schamelbeekstraat 55 (Sint-Pieters-Leeuw)
Een ongeveer dertig jaar oude aanplanting van drie paardenkastanjes, bij de toegangen van een woonkavel, werd door de huidige bewoner op traditionele wijze uitgevoerd met plak- of huwelijksenten. Het is de toegang tot de voordeur en een bredere toegang voor wagens die op sierlijke wijze van bomenpoortjes zijn voorzien.


ID: 303056 | Landschappelijk element

Twee abelen bij Onze-Lieve-Vrouwekapel

Gorsem-Dorp (Sint-Truiden)
Bij een kruispunt van wegen staat de Onze-Lieve-Vrouwekapel die beschaduwd wordt door twee abelen. Het kapelhof wordt voorts nog afgesloten door een geschoren taxushaag. De twee imposante bomen zorgen ervoor dat de kleine wegkapel een opvallend geheel vormt in de straat.


ID: 303057 | Landschappelijk element

Solitaire opgaande zomereik

Gorsem-Dorp (Sint-Truiden)
Een onverharde weg loopt langs de parochiekerk van Gorsem naar de Molenbeek. In een weiland naast de weg staat een imposante opgaande zomereik. Deze eik werd aangeplant op de perceelsgrens en is vermoedelijk bedoeld als markering van de eigendomsgrens.


ID: 301789 | Landschappelijk element

Opgaande zilverlinde als vredesboom

Sint-Martenplein, Stapelstraat (Sint-Truiden)
Op het Sint-Martensplein staat bij het oorlogsmonument een opgaande zilverlinde. Het is een laag vertakte zilverlinde die er als vredesboom werd geplant na het beëindigen van de Eerste Wereldoorlog.


ID: 301794 | Landschappelijk element

Japanse honingboom bij Wit Kasteel

Truilingenstraat 1 (Sint-Truiden)
Bij de zuid-oostgevel van het Wit Kasteel staat een oude Japanse honingboom. Bij de inventarisatie in 2015 had de boom een stamomtrek van 538 cm. Met deze stamomtrek is hij de zwaarst ontwikkelde honingboom van België. De boom verkeert in de veteraanfase, de stam is hol en om te voorkomen dat hij zou openbreken werd de kruin gestut en met kabels verankerd. Begin de jaren tachtig van de vorige eeuw werd de boom volgens de toen gebruikelijke methodes verzorgd. Moderne boomverzorgingstechnieken zijn aangewezen om het behoud van de boom te verzekeren.